Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El Centre del Carme estrena huí divendres el documental premiat ‘La caja vacía’


El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) celebra aquest divendres, a les 18.30 hores, a la Sala Refectori del Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) de València, la projecció i posterior taula redona del documental 'La caja vacía', dirigit per l'alacantí Javier Falcó.

L'accés a la projecció és lliure i gratuït, sense necessitat d'inscripció prèvia, fins a completar aforament.

'La caja vacía' s'endinsa en la trama delictiva de sostracció de nadons, que té els orígens en el franquisme i arriba a estendre's fins als primers anys de la democràcia, usant com a fil conductor el cas de l'elxana María José Picó, que busca la seua germana bessona, sostreta a sa mare a l'hospital d'Alacant en 1962. 

Quasi deu anys després de tramitar la denúncia, i després de la investigació de la Fiscalia, el cas va ser arxivat perquè no es van trobar les restes de la seua germana. El documental pretén evidenciar aquesta dramàtica situació i invita l'espectador a reflexionar sobre una realitat moltes vegades desconeguda, ja que és silenciada des de certs sectors de la societat.

Amb el suport dels participants (personal investigador, associacions, l'arqueòloga que va dirigir l'exhumació, i Amnistia Internacional), el relat adquireix una versemblança fora de tot dubte que posa en evidència la falta de voluntat per part de les diferents administracions a l'hora de donar suport a les víctimes i solucionar aquests casos.

La cinta acaba de ser guardonada amb el premi al millor documental presentat per un autor nascut o resident a la província d'Alacant en el certamen DOCS Alicante, impulsat per l'Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert de la Diputació d'Alacant.

"Des del Consorci de Museus i el Centre del Carme treballem per visibilitzar les i els creadors de la Comunitat Valenciana, al mateix temps que contribuïm a presentar i fer accessibles les seues obres a la ciutadania. La cultura mai és aliena a les realitats socials, sinó que es tracta d'un terreny fèrtil per a compartir l'anàlisi, la reflexió i la denúncia davant de situacions d'injustícia i desigualtat. No és la primera vegada que des del CCCC abordem la problemàtica dels nadons robats durant dècades a Espanya, ja en 2019 vam produir l'exposició 'Duerma en ti' que enguany hem itinerat al Museu Nacional d'Antropologia de Madrid. Amb el documental 'La caja vacía' s'aborda un tema que lamentablement ha estat silenciat fins fa pocs anys i que és necessari donar a conéixer", ha assenyalat el director del Consorci, José Luis Pérez Pont. 

Després de la projecció se celebrarà una taula redona amb Javier Falcó, director del documental; María José Picó, víctima de la trama de nadons robats i protagonista de la peça, i Esther López Barceló, arqueòloga i exdiputada de les Corts Valencianes, que també ofereix el seu testimoni en la cinta.

L'estrena compta amb la col·laboració de l'Associació de Víctimes d'Alacant: Nadons Robats i Adopcions Irregulars (AVA). Més informació en la pàgina web del CMCV.Crónica CT * Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal