Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Díaz dóna un termini de dos mesos i mig perquè la Comissió Assessora determini la pujada de l'SMI

La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha donat "un termini de dos mesos i mig, aproximadament", a la Comissió Assessora per a l'Anàlisi del Salari Mínim Interprofessional (SMI) perquè determine quina pujada cal aplicar al mateix en 2023, amb el compromís que ha de suposar el 60% del salari mig espanyol.

El Ministeri de Treball ha encarregat a aquesta Comissió "dues noves tasques": actualitzar els càlculs del SMI per a 2023 d'acord amb els salaris mitjans de 2022, ja que les xifres inicials estan basades en els salaris de 2018, i tindre en compte l'informe del Banc d'Espanya sobre l'SMI i el seu impacte en la pobresa i en la desigualtat.

Díaz ha recalcat que és necessari pujar l'SMI en resposta als "moments difícils, excepcionals" que marquen la situació actual i ha citat a altres països europeus que ja han decidit una revisió a l'alça del SMI, com Alemanya (15%), Bèlgica (entre el 12% i el 14%), Grècia (9,7%), França (amb tres pujades l'any), Països Baixos (10%) i Polònia (14,6%), segons les dades exposades per la ministra.

"S'estan prenent també en el si dels països del nostre entorn mesures que, sens dubte, tenen a veure amb l'excepcionalitat", ha dit la ministra.

Díaz ha assegurat que en la reunió d'aquest divendres no s'ha parlat de la xifra de la pujada per al SMI espanyol i ha delegat aqueixa tasca en la Comissió Assessora. Una vegada complit aqueix termini de dos mesos i mig, Treball traslladarà aqueixa suma a la taula de diàleg social, a la qual estaran convocats els sindicats i la patronal.

"Soc molt prudent. No faré propostes. Hauran d'esperar que escolte el que diga la Comissió i el que diguen els agents socials", ha afegit. La ministra ha garantit que el Govern pujarà l'SMI en 2023.

L'article 27 de l'Estatut dels Treballadors estableix que el Govern ha de consultar amb els agents socials l'alça del SMI, encara que la decisió final depén de l'Executiu. Aqueix mateix article també recull els quatre paràmetres que han d'orientar la revaloració del SMI: la inflació, la productivitat mitjana nacional aconseguida, l'increment de la participació del treball en la renda nacional i la conjuntura econòmica general.

L'SMI s'ha incrementat en els últims anys un 33,5%. La primera pujada va elevar el salari mínim de 735 euros a 900 euros, en 2019. D'aqueixa suma, va passar a 950 euros en 2020, i després, a 965 euros. En 2022, l'SMI ha sigut de 1.000 euros.



Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon