Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

CCOO exigeix ​​que la recuperació del turisme vaja unida a la fi de la precarietat laboral del sector

CCOO considera que les xifres de l'Enquesta d'Establiments Hotelers publicada per l'INE constaten de manera definitiva la plena recuperació de l'activitat turística, que bat nous rècords el mes d'agost, amb xifres de turisme nacional per damunt de les de 2019 -prepandèmia- i 2021, i de turisme estranger ja quasi en nivells prepandèmia.

Les dades de conjuntura turística de Gener- Agost 2022 llancen xifres de visitants acumulades del 92,9% de les llançades en aquest període en 2019 i del 98,7% el mes d'agost. El turisme nacional llança en aquest període xifres equivalents a les de 2019 (99,5% d'aquelles) i les supera el mes d'agost en un 1,1%. I el turisme estranger consolida la seua recuperació amb unes xifres del 86,6% de les de 2019 en els 8 primers mesos i del 96,3% el mes d'agost respecte a Agost 2019. En definitiva, el sector turístic torna a situar-se en xifres rècord, superiors a les pre-pandèmia, de forma molt significada en els indicadors de rendibilitat hotelera, que a l'agost 2022 se situen per damunt d'Agost 2019 en un 116,9% (el RevPar -ingrés per habitació disponible) i en un 116,8% (el ADR- tarifa mitjana diària).

Les dades d'afiliació a la Seguretat Social, amb una mitjana a l'agost de quasi 1,5 milions de persones (1.498.078) afiliades en el règim general -quasi un 1% més que a l'agost 2019- contradiuen de manera directa la recurrent "serp d'estiu" sobre la falta de personal en l'Hostaleria, per a evidenciar que on falta personal és on s'ofereixen condicions inacceptables, indecents o fraudulentes.

Sens dubte, els canvis impulsats per la Reforma laboral en matèria de contractació (limitació i causalización de la temporalitat, potenciació del contracte fix discontinu...) estan impactant positivament en el model laboral de l'Hostaleria: Des de gener a agost de 2022 s'han registrat en el SEPE 991.595 contractes indefinits en el sector enfront dels 256.421 del mateix període de 2019, i els contractes temporals registrats han passat de 2.783.455 en 2019 a 1.167.277 en 2022. En paral·lel, i utilitzant com a referència la EPA del 2o trimestre de 2022 en comparació amb la de 2019, la taxa de parcialitat es manté estable (29,3% -36,5% dones, 20,1% homes-), la taxa de temporalitat disminueix del 35,1% al 28,2%, encara que augmenta la bretxa de gènere (31,7% dones, 23,8% homes) i l'ocupació fixa discontínua passa del 9,9% al 12,5%, augmentant en major mesura entre les dones

Des de CCOO es reclama a l'Administració una especial vigilància, a través de l'actuació inspectora i sancionadora, de l'evolució de les dades efectives de contractació fixa discontínua, incloent-hi el període de crida i temps de treball efectiu, a fi d'evitar que aquesta figura es convertisca en una "porta posterior" per a perpetuar la precarietat del sector. Per al sindicat, resulta significatiu que l'increment de les persones amb relació laboral fixa discontínua en Hostaleria segons la EPA siga major en modalitat a temps parcial (de 35.745 a 52.320, per damunt de l'increment a temps complet, de 104.671 a 120.714), considerant que la parcialitat del contracte fix discontinu només està pactada expressament en un 25% dels convenis sectorials provincials d'Hostaleria.Quant a la situació de la negociació col·lectiva provincial, hi ha 29 convenis col·lectius en vigor o preacordados, 14 amb negociació iniciada en 2022 i 9 amb negociació iniciada abans de 2022, en alguns casos en situació de bloqueig endèmic -de forma especialment greu i prolongada, Astúries i Múrcia, malgrat l'acord aconseguit en aquest últim-. En paral·lel, en el ALEH les patronals sectorials estan a més mostrant fins hui una clara falta de voluntat a ampliar els seus continguts en matèria de contractació, apostant de forma generalitzada i homogenea per un altre model laboral. CCOO adverteix que, encara que la negociació col·lectiva avança, l'absència de compromisos generals tant en el AENC com en el ALEH dificulta molt la recuperació salarial enfront de la inflació, la qual cosa tindrà repercussions presents i futures si la pèrdua de poder adquisitiu es consolida, en forma de conflictivitat laboral. Des del sindicat s'exigeix el desbloqueig de tota la negociació col·lectiva oberta, amb increments salarials concordes a l'evolució de l'IPC i les xifres rècord del sector, anticipant processos coordinats de mobilització abans de final d'any en els casos que calga.

Finalment, des de CCOO, davant el pròxim dia Mundial del Turisme, es fa una crida a tots els agents del sector per a, en coherència amb el lema triat per l'Organització Mundial del Turisme ("Repensar el Turisme"), aconseguir compromisos i consensos perquè els fons europeus servisquen d'impuls per a un canvi estructural en el model turístic del país cap a un model sostenible i de major valor afegit, basat en la proximitat, la digitalització com a motor per a augmentar la grandària de les pimes, l'equilibri social, econòmic i mediambiental, així com la generació de nous jaciments d'ocupació fomentant la qualitat i estabilitat d'aquest, la formació i el relleu intergeneracional.

 

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon