Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Vall d'Ebo: centre d'un infern que ha arrasat l'entorn del poble més plujós d'Espanya

L'alcaldessa demana a la Generalitat i la Diputació d'Alacant reforestar el paisatge amb espècies autòctones i no amb pins com fa dècades

 En només sis mesos, la Vall d'Ebo (Alacant) sap què és patir les conseqüències de dues terribles catàstrofes naturals: un diluvi que va deixar fins a 1.098 litres/m2 entre març i abril i un incendi forestal a causa d'un llamp que ha  arrasat tot l´entorn paisatgístic d´aquesta localitat ubicada al sud de la Marina Alta.

 Les conseqüències de les flames són més que visibles una setmana després d'originar-se i es veuen traduïdes en quilòmetres de vegetació calcinada.  Una situació que ha provocat una imatge insòlita, que deixa una postal més pròpia d?una zona volcànica que d?una vall de l?interior de la província d?Alacant.

 Tal ha estat el pas del foc per aquesta zona que gairebé no queda vegetació que no s'hagi vist afectada, així com resulta gairebé impossible trobar rastre de fauna a l'entorn ni apreciar el cant dels ocells entre el cementiri d'arbres negres que llueix al voltant de  Ebo.

 Tot i això, aquest diumenge el foc ja es dóna per controlat a causa de l'evolució favorable, segons ha informat el servei d'Emergències de la Generalitat i el consorci provincial de bombers.  La seva alcaldessa, Leonor N. Jiménez Damaso, recorda amb "molt dolor" i un "temor enorme" el que va passar durant l'última nit de les festes locals i considera "un miracle" que no s'hagi cremat el poble ni ningú no resultés ferit.

 "Estàvem celebrant l'última nit de les festes quan va caure el llamp a la copa d'un arbre d'una partida propera. Era de nit i els efectius aeris no hi van poder intervenir. Aleshores vaig saber que era greu i vaig enviar-nos just en acabar de sopar perquè la  nit havia de ser llarga. Vaig trucar al 112 ia l'estona, tot estava envoltat de foc perquè les condicions no eren bones: calor intensa, vent i molta humitat", ha relatat 'Nori' --així se la coneix a la localitat--  a Europa Press.

 De la mateixa manera, ha assenyalat que aquesta situació "ja l'esperava" després de les pluges intenses de la primavera, ja que això va produir que l'herba "creixés molt" i s'assequés després.  "Si no hi hagués hagut tanta herba, potser no s'hauria expandit tant, però al final tot ha estat per un llamp", remarca.

 Dies després que els moments més crítics de l'incendi hagin passat, 'Nori' es mostra "cansada" i "exhausta" per la tensió soferta durant tota la setmana i reconeix que ha estat "el moment més dur" des que és al capdavant de  l'Alcaldia des de mitjans de l'any 2017. "Ha estat horrible, però és cert que sembla un miracle de la verge d'agost que el poble no s'hagi cremat ni ningú hagi resultat ferit", afegeix.

 Paral·lelament, reivindica que el procés de regeneració de l'entorn paisatgístic s'ha de fer amb espècies autòctones, com la carrasca, i no amb pins, com va passar als anys 40 i 50, ja que "un sol pi es converteix en una fàbrica de bombes"  en incendis forestals.

 Per això, assegura que ha traslladat aquest parer al president de la Generalitat, Ximo Puig, i al president de la Diputació, Carlos Mazón, juntament amb una bateria de propostes que passen pel canvi en polítiques contra la despoblació, així com la  necessitat actualitzar el pla d'incendis de la localitat.

 La Vall d'Ebo no va arribar a ser desallotjada malgrat estar envoltada de llengües de foc i dormir molts dies sota una llum que s'expandia com la pólvora per les muntanyes de la província.  Tot i així, els negocis i restaurants locals no van deixar de donar serveis "mínims" tant als habitants com als efectius que van lluitar contra el foc.

 La crida a la normalitat ia visitar el poble ha calat entre els valencians, ja que diversos grups de turistes procedents de pobles de la província de València i d'Alacant s'han acostat al nucli urbà a veure de primera mà les conseqüències d'aquest desastre i,  alhora, ajudar que els veïns de la Vall d'Ebo deixin enrere l'horror de tota aquesta setmana.

 En les últimes hores s'ha pogut veure grups de bombers extingir les escletxes restants de brases i vegetació que encara corrien risc de prendre's al mig del bosc.  Igualment, empleats municipals han treballat durant el cap de setmana a restablir la línia de fibra òptica que va deixar incomunicats municipis com Alcalá de la Jovada i Beniaya durant els pitjors dies de l'incendi forestal.





Crónica CT * Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon