Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Tezanos diu que tant el PSOE com el projecte SUMAR tenen creixement, el PP ja ha tocat sostre

Ho explica en un article que ha publicat en el número estival de la revista 'Temas para el debate', sota el títol de 'Encrucijada político-electoral'.

La revista la dirigeix el propi Tezanos i el punt de vista a què es refereix ha sigut recollit àmpliament per alguns mitjans. Tezanos extrau algunes conclusions.

El director del CIS constata que el PP és «el partit més assentat en la dreta», a causa de «la pràctica desaparició electoral de Ciutadans» i al fet que «la tendència de bona part de l'electorat de Vox pot ser la de tornar a la seua cleda, d'on procedien». Aquesta última tendència, apunta, «suposa un estímul indirecte, però d'enorme potencial pràctic, per als líders del PP per a endurir els seus discursos crítics, a vegades tremendistas».

El cas és que, amb el que percep com «un toc general a rebat perquè tot el vot de la dreta i el centredreta es concentre entorn del PP de cara a les eleccions generals», Tezanos conclou que «el PP ha aconseguit activar pràcticament a tot el seu electorat potencial». Però puntualitza que no hi ha per què pensar «que això li garanteix una futura majoria suficient d'escons per a formar govern».

DIFICULTATS PER A la DRETA

És més, adverteix que «no serà fàcil per a la dreta espanyola, sense comptar amb altres suports», i en aquest sentit recorda que «una majoria clara se situa en posicions d'esquerra i centreesquerra» i que quasi el 50% assenyala com els seus presidenciables preferits a Pedro Sánchez o Yolanda Díaz, enfront del 40% que voldria a Alberto Núñez-Feijóo, Santiago Abascal o Isabel Díaz Ayuso. A tot això s'afigen els ecosistemes particulars de Catalunya i el País Basc, poc inclinats a la dreta.

A eixa dificultat atribueix el que «determinats poders comunicacionals i d'una altra índole» s'han anat «lliscant cap a estratègies de col·lisió», al seu judici, perquè «determinats sectors de l'electorat es queden a les seues cases resignats i passius·; una suposada tàctica on el PSOE és «l'objectiu central de les campanyes d'agressió i desqualificació dels poders fàctics».

Tezanos atribueix cert èxit a aquesta presumpta campanya, perquè admet que «està aconseguint que una part de l'electorat del PSOE se pose en un punt d'arrancada preelectoral una miqueta distanciada, i fins i tot passiu». No obstant això, subratlla que les enquestes revelen que també és el partit amb el qual més simpatitzen els votants no alineats i el més pròxim a les seues idees: un 5% d'ells, al que se sumària el que puga créixer el projecte SUMAR de Yolanda Díaz (per damunt d'Unidas Podemos) . No obstant això el PP només té una estimació de creixement de l'1%.

A més d'aquests votants potencials amb els quals el PSOE tindria marge per a créixer sobre el que apunten les enquestes, el president del CIS valora «potencialitats a l'esquerra del PSOE», però, esmentant els debats interns, observa que «la complexitat sociològica i política que es dona a l'esquerra del PSOE tindrà no poques dificultats teòriques i pràctiques per a aconseguir les sumes efectives de vots i escons que faciliten aconseguir representacions parlamentàries més concordes amb el pes que determinades idees i criteris tenen en el conjunt de la societat espanyola». No obstant això, Tezanos creu que són coses que se superaran conforme el projecte avance.

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon