Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Recomanacions d'estiu sobre ciberseguretat per conscienciar la ciutadania

Des de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat Valenciana s'ha llançat, a través del Centre de Seguretat de TIC de la Comunitat Valenciana (CSIRT-CV), una sèrie de recomanacions de ciberseguretat per a conscienciar a la ciutadania durant les vacances estivals.

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, ha destacat que amb aquestes recomanacions de CSIRT-CV "es pretén sensibilitzar i oferir consells perquè la ciutadania gaudisca d'una època relaxada però no descure la seua seguretat".

Per això, Arcadi España ha indicat que s'ofereixen suggeriments perquè es realitze "un ús segur i responsable de dispositius i aplicacions mòbils, ja que en l'època estival l'ús d'Internet i de les noves tecnologies s'incrementa amb l'augment del temps lliure i el canvi d'hàbits i activitats".

En concret, la campanya 'Deu recomanacions de ciberseguretat per a les vacances' persegueix ajudar les persones usuàries a preservar i protegir la seua ciberseguretat i conscienciar sobre aspectes relacionats amb lloguers vacacionals, les xarxes wifi, contrasenyes, mòbils, correu, xarxes socials, jocs 'en línia', antivirus i còpies de seguretat.

Consells pràctics

El responsable d'Hisenda ha explicat que són consells útils "per a impulsar la seguretat i la privacitat en l'ús d'aplicacions i xarxes socials, sobre com generar còpies de seguretat per a no perdre informació rellevant o com actualitzar el programari per a navegar de manera segura a través de les xarxes wifi públiques".

En concret, des de CSIRT-CV, un centre adscrit a la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC), es recomana deshabilitar les connexions sense fils quan no s'estiguen utilitzant, amb la finalitat de protegir l'equip al mateix temps que es redueix el consum de les bateries.

Així mateix, en relació amb les contrasenyes, s'aconsella no utilitzar la mateixa en diferents dispositius o serveis, l'ús de frases encriptades, una extensió mínima de 12 caràcters, els canvis periòdics, la verificació en dos passos i els gestors de contrasenyes o desactivar l'opció 'recordar contrasenyes' en els navegadors.

CSIRT-CV també aconsella que en l'època estival, en la qual es rep molt correu fem, s'estiga en alerta davant qualsevol intent de frau ('spam', 'phishing', falses ofertes de viatges, etc), mentre que amb els mòbils i tauletes s'aconsella prendre les mateixes precaucions que les que es prenen amb el PC o ordinador de sobretaula.

De la mateixa manera, el centre de seguretat TIC considera important que no es realitze un ús indegut de les nostres dades en les xarxes socials per a evitar que els ciberdelicuentes puguen aprofitar per a enganyar-nos.

Pel que respecta als jocs 'en línia', l'ús dels quals s'incrementa durant les vacances, existeixen amenaces com el blanqueig de diners a través del robatori de comptes, per la qual cosa s'han de llegir detingudament les condicions d'ús, atendre la reputació del lloc i desconfiar de possibles missatges publicitaris que requerisquen de dades personals.

Igualment, es recomana instal·lar en tots els dispositius antivirus per a detectar 'malware' o altres elements maliciosos i mantindre el 'programari' actualitzat per a continuar estant protegits, així com disposar sempre d'una còpia de seguretat que permeta protegir la nostra informació.

Finalment, el director general de TIC, José Manuel García Duarte, ha llançat una especial recomanació a les famílies "perquè dediquen una mica de temps a l'estiu a ensenyar als menors que la vida en Internet té els mateixos perills o més que la vida real, ja que en el món digital el perill no es percep de la mateixa manera però continua sent ací".

Conscienciació sobre la importància de la ciberseguretat

La DGTIC està especialment conscienciada amb l'educació i la formació per a previndre ciberatacs. Així, CSIRT-CV impulsa de manera activa campanyes de formació i conscienciació enfront del risc que suposen els ciberatacs, dirigides tant a la ciutadania en general com al personal de l'Administració.

Aquestes campanyes dirigides a la ciutadania es publiquen en el portal web especialitzat en conscienciació de CSIRT-CV (concienciat) i en les xarxes socials. Entre elles, "Protegeix el teu mòbil de ciberatacs", "10 consells per a no ser víctima del frau del CEO", "Fes-te analista de ciberseguretat", "Ciberseguretat, una assignatura pendent" o "Deu recomanacions de ciberseguretat per a equips domèstics".

Així mateix, en el marc del Pla de Xoc de Ciberseguretat per a Entitats Locals, s'ha format a través de sessions, cursos i tallers en línia, a més de 1.000 persones treballadores de corporacions locals (ajuntaments, mancomunitats, comarques i àrees metropolitanes) amb la finalitat de previndre ciberatacs i millorar la seguretat informàtica.

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon