Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Pérez Garijo assisteix a l'acte de la constitució ordinària del Tribunal del Comuner del Rollet de Gràcia de l'Horta d'Aldaia

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha assistit a l'acte de la constitució ordinària del Tribunal del Comuner del Rollet de Gràcia de l'Horta d'Aldaia, reconegut recentment per la Llei Orgànica del Poder Judicial i per la Constitució espanyola.

L'acte de constitució com a òrgan per a l'Administració de Justícia ha tingut lloc a la plaça de la Constitució d'Aldaia. L'objectiu de l'esdeveniment ha sigut agrair a les persones que, des d'un punt de vista científic i investigador, han contribuït a la recuperació i el reconeixement del Tribunal. Aquest agraïment és la continuació de l'acte celebrat el dia 9 de juny passat per posar en valor els perfils polítics que van ajudar al reconeixement del Tribunal.

La consellera de Qualitat Democràtica ha signat el Llibre d'Or i ha afirmat que aquests tribunals afavoreixen la participació de la ciutadania i representen la identitat de la justícia tradicional lligada al poble i als conflictes de la terra.

Pérez Garijo ha nomenat el recent conveni de col·laboració de la Conselleria de Qualitat Democràtica, signat el passat 30 de juny, amb què "hem volgut contribuir a coadjuvar al manteniment del Tribunal del Comuner perquè puga desenvolupar totes les activitats que guarden relació amb el seu funcionament quotidià, a més d'aquelles que permeten difondre'n el significat i donar a conéixer al conjunt de la societat la seua història, el seu caràcter tradicional i consuetudinari i el seu llegat a través de l'exercici de les competències que té atribuïdes".

Assistents i premiats

A més de la consellera de Qualitat Democràtica, hi han assistit l'historiador i cronista d'Aldaia, José Ramón Sanchis Alfonso, el primer que va investigar i publicar sobre les ordenances del Rollet de Gràcia i sobre el Tribunal del Comuner; i també diferents especialistes en tribunals com és el catedràtic de Dret Processal de la Universitat de València, Manuel Ortells Ramos, i les professores de la mateixa disciplina María José Mascarell Navarro, de la Universitat de València, i Virtudes Ochoa Monzó, de la Universitat de Alacant.

Aquest any especial de reconeixement del Tribunal, s'ha volgut agrair especialment a José Ramón Sanchis Alfonso, que rebrà l'Orelleta, que és el màxim guardó que ofereix l'Ajuntament d'Aldaia. D'altra banda, es guardonarà Francisco Olmos Esteve amb el premi a la tradició.

D'altra banda, des de la Conselleria de Qualitat Democràtica i en el context de la commemoració del 40é aniversari de l'aprovació i l'entrada en vigor de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, les activitats de promoció i divulgació estaran especialment dirigides a ressaltar la importància del reconeixement del Tribunal del Comuner a la Llei orgànica del Poder Judicial, així com la vinculació del seu caràcter tradicional i consuetudinari amb la identitat del poble valencià i amb la història i l'evolució del seu model d'autogovern.

* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon