Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

L'ús d'unes imatges de YouTube en una notícia és legal, segons el Suprem

El Ple de la Sala Primera ha estimat el recurs de cassació interposat per un mitjà de comunicació contra la sentència que havia apreciat la vulneració del dret a la pròpia imatge d'una persona per la projecció en tres programes de televisió d'unes fotografies seues, obtingudes de la plataforma YouTube, i que van ser emprades en la informació sobre una operació contra el narcotràfic a Mallorca, en la qual el demandant es trobava implicat i per la qual va ser detingut

En primera i en segona instància es va apreciar la vulneració del dret a la pròpia imatge perquè les imatges del demandant havien sigut obtingudes, sense el seu consentiment, d'uns vídeos pujats pel seu fill al canal YouTube, i perquè es tractava d'escenes de l'àmbit personal i familiar que es van considerar desvinculades de la informació del reportatge.

La sentència del ple aplica la jurisprudència del TC, del TEDH i de la mateixa Sala Primera sobre la ponderació entre els drets que entren en conflicte arran de l'ús massiu de les noves tecnologies de la informació i de la comunicació.

En aquest cas, les imatges del demandant figuren en YouTube, on van ser incorporades pel seu fill, la qual cosa implica un consentiment a la incorporació de la seua imatge a aquesta plataforma d'accés general. Ara bé, aquesta circumstància no permet deduir que calga fer un ús indiscriminat de les imatges, ni que el seu titular perda el control sobre el vídeo incorporat, encara que sí que pot ser valorada des de la perspectiva dels usos socials i en el context que suposa l'accés públic als continguts voluntàriament incorporats a YouTube.

La sentència valora les circumstàncies concurrents per a realitzar el judici de ponderació entre els drets en conflicte. Així, no s'ha qüestionat el contingut del reportatge, la informació del qual, d'indubtable interés públic, va ser degudament contrastada.

El demandant és una persona que gaudeix de projecció pública, a conseqüència de la seua presumpta implicació en els delictes de narcotràfic a l'illa balear. Les fotos difoses no estan dirigides a satisfer la curiositat aliena per conéixer l'aspecte físic del demandant i tampoc es corresponen amb moments íntims o especialment privats de la seua vida ja que, lluny d'això, l'interessat tolera que es facen públics per mitjà de YouTube.

D'altra banda, és especialment rellevant que les fotos no estan desconnectades de la informació difosa, ja que es van projectar per a il·lustrar l'elevat nivell de vida del demandant i de la seua família, suposadament derivat dels ingressos provinents del narcotràfic (les imatges mostraven al demandant menjant ostres i llagostes, exhibint unes esportives de marca, fent ostentació de bitllets a la mà, amb vehicles d'alta gamma, així com en diverses festes en les quals apareix elegantment vestit). La informació gràfica qüestionada ha de ser valorada en aquest context dels reportatges emesos, i no de forma aïllada o descontextualizada.


Crónica CT * Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon