Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

L'Eliana, Llíria, Riba-roja i més o, Camp de Túria?: Cultura, Diversió i Estiu a la Comarca de Camp de Túria


Les festes d'estiu, tan anhelades per molts com una excusa per a submergir-se en la diversió, han experimentat canvis en diversos llocs, però pocs han incorporat un enfocament cultural sòlid com alguns municipis de la Comarca de Camp de Túria. Liderant aquesta fusió entre diversió i cultura es troba L'Eliana, un referent en la celebració de festes que van més enllà del tradicional. Aquest enfocament cultural transcendeix les festivitats patronals i s'estén al llarg de l'estiu i en altres èpoques de l'any, deixant un impacte significatiu.

En el cas de L'Eliana, el canvi s'ha basat a eliminar elements com el maltractament animal - també l'han fet Riba-roja i La Pobla de Vallbona- com a forma d'entreteniment; optant en el seu lloc per centrar-se en les persones i oferir una gamma diversa d'activitats culturals. La separació de les festivitats patronals tradicionals dels espectacles ha permés una major atenció en les persones, joves i majors per igual, així com en les riques tradicions gastronòmiques. Fins i tot els focs artificials, part fonamental de la celebració valenciana i que en alguns llocs plantegen riscos, han sigut reconsiderats i adaptats per a minimitzar perills.

Però més enllà de les festivitats, el segell distintiu de L'Eliana és el seu compromís amb la cultura. Des del cinema d'estiu, l'èxit del qual és la cartellera i també el lloc en el qual s'ofereix - la piscina municipal-, fins al Festival "Cinc Segles de Música de l'Eliana", que any rere any ofereix huit concerts com a part del seu esforç constant per enriquir l'oferta cultural. A això se sumen "Les Pinzellades Flamenques" i "l'Estiu a la Torre" i el "Festival de Curtmetratges l'Eliana Cinema". Programacions culturals que es planifiquen amb antelació i se sustenten en contractacions i pressupostos acuradament previstos.

Llíria té una altra visió del mateix, el seu passat romà conegut i l'evolució com a capital de la comarca, hauria de donar-li un major reflex en aquest aspecte cultural. Llíria ho té, però per si mateixa, és a dir té un gran patrimoni cultural i arqueològic, la qual cosa li permet tindre una oferta museística de valor, té ruïnes, té aspectes culturals històrics. Però, en tot allò que ha d'envoltar l'activitat humana cultural viva, és a dir esdeveniments, activitats, etc. L'Ajuntament es limita. Quasi tot el que es troba a Llíria forma part de la seua història i de ser també Patrimoni de la Unesco per les seues dues memorables Bandes de Música.

Altres municipis com Riba-roja també han aconseguit trobar un equilibri entre entreteniment i cultura, aprofitant el majestuós entorn del Castell i el Parc Maldonado per a activitats culturals i cinema a l'aire lliure. Les Jornades Gastronòmiques combinen plaer culinari i suport als restaurants locals, mentre que Llíria ha centrat les seues activitats culturals en la seua rica herència romana i en la seua actual escena musical.

No obstant això, la promoció de la cultura a la comarca no depén del partit polític en el poder, ja que exemples d'enfocaments culturals efectius han sigut impulsats tant per l'esquerra com per la dreta democràtica en altres comarques. Aquest enriquiment cultural s'ha estés a municipis més xicotets com Olocau, que amb un pressupost limitat, ha desenvolupat un "Festival En Viu o Músiques del Món", un "Cicle de Concerts" que aconsegueix la seua XXII edició i la IBERFESTA, basada en el patrimoni arqueològic del municipi.

Bétera, en si mateixa, alberga un dels espectacles més impactants i aromàtics de la comarca. La seua històrica "Festa dels Alfábegues", amb arrels profundes i una història que es remunta arrere en el temps, ha persistit i s'ha arrelat en el teixit cultural local. Encara que va haver de ser reconstituïda en la meitat del segle XX, aquesta tradició ha florit, donant lloc a grups de Majorals i Obreres. Aquesta singularitat, en el seu moment, afig un matís distintiu a les seues Festes Patronals. No obstant això, fora d'aquest esdeveniment, l'Ajuntament, com cap altre, s'ha caracteritzat per impulsar activitats culturals dinàmiques en paral·lel.

A Bétera, es percep una manca d'una planificació cultural sòlida i continuada, reflectida en els pressupostos any rere any. L'enfocament sembla girar entorn de pujar-se al carro de les empreses que ofereixen espectacles, adaptant-se al que el mercat proporciona a cada moment. No obstant això, val la pena assenyalar l'omissió d'activitats lamentables que han sigut qualificades com a maltractament animal.

Malgrat aquesta falta d'una estratègia cultural ferma, la icònica "Festa dels Alfábegues" continua sent un distintiu fort per a Bétera, impregnant l'ambient amb la seua aroma única i oferint un espectacle que connecta amb la història i les arrels del lloc. No obstant això, la comarca de Camp de Túria mostra una creixent obertura a la cultura en les seues diverses manifestacions, i Bétera podria considerar la possibilitat de desenvolupar una planificació cultural més integral que enriquisca encara més la seua identitat i atractiu.

Malgrat les diferències entre els municipis, queda clar que la cultura està guanyant terreny a la comarca. L'Eliana, en particular, ha sigut pionera en aquest camp, aconseguint un enfocament cultural sòlid fins i tot amb un augment en la seua població. Però no està sola; Riba-roja, La Pobla de Vallbona i Olocau també han fet avanços notables en la promoció de la cultura en les seues festivitats i esdeveniments.

El futur pot albergar una agenda cultural comarcal, on els municipis de la Comarca de Camp de Túria s'unisquen per a oferir una varietat d'espectacles i activitats culturals que facen de la comarca un destí atractiu durant tot l'any per als de dins fonamentalment i també per als de fora. Una experiència que permeta als residents recórrer la regió, gaudir del cinema d'estiu, participar en activitats culturals i escapar de la idea de ser només una comarca de pas. Tot pot començar per una coordinació del que ja funciona  i anar afegint a la resta de pobles.

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon