Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La versió teatral de ‘Júlia’, d’Isabel-Clara Simó, inicia el programa del Teatre Romà


El Festival Sagunt a Escena, organitzat per Cultura a través deL'Institut Valencià de Cultura conclou aquest cap de setmana la programació del 27é Festival Internacional de Música Antiga i Barroca de Peníscola, amb tres grans concerts i una proposta de barroc fusió amb accés lliure, després d'onze dies intensos de programació. l'Institut Valencià de Cultura (IVC), inicia demà, dissabte 6 (22.30 hores), el programa d'espectacles que s'ofereix en el Teatre Romà. 

'Júlia' és una història d'amor i odi entre una obrera i l'amo de la fàbrica en plena revolució industrial valenciana. El llibre de Simó (Alcoi, 1943-2000) és una de les novel·les valencianes que més reedicions ha tingut des que es va publicar en 1983. En aquest, l'escriptora i periodista fa confluir memòria històrica i cultura literària.

En l'inici del festival, la directora artística, Inma Expósito, ha explicat que el text "és un clàssic contemporani de la literatura valenciana. L'obra d'Isabel Clara Simó, en l'adaptació de la companyia alcoiana La Dependent, és a més la producció de 2022 de l'IVC. El teatre valencià està en un moment molt viu, amb moltes produccions de companyies de llarga trajectòria i també de joves creadores i creadors. Seria magnífic que aquestes es pogueren consolidar garantint l'exhibició i gires potents". 

Com assenyala la directora del muntatge, Gemma Miralles, "l'obra ens emociona i commociona, ens permet visitar, dins d'un relat de ficció, la Revolució del Petroli d'Alcoi, en 1873, un moment històric insigne en la nostra cultura, el món industrial, amb una classe obrera oprimida i predominant que ha marcat la idiosincràsia d'un poble forjat sota els batecs de les seues fàbriques".
Miralles fa referència als fets que van seguir la vaga general convocada per les organitzacions obreres per a exigir la jornada laboral de huit hores i l'augment dels sous. Durant aquells dies, els altercats van derivar en violència, que va acabar amb la vida de 17 persones, entre elles l'alcalde Agustí Albors. La deriva dels esdeveniments va cremar els ponts entre burgesia i classe obrera i va suposar el fracàs de la primera experiència republicana local.

En aquest context, la intel·ligència, i tenacitat de la seua protagonista es presenta entre tota una sèrie de personatges que, amb els seus comportaments, dubtes i debats ètics, mostren la complexitat humana i la importància del context en què es viu.

Protagonista femenina

L'interés radica també en el fet que està protagonitzada per una dona en un període d'estrictes normes patriarcals. Altres temes subjacents, com la llibertat, la dignitat o la possibilitat de revelar-se, han convertit el llibre en un dels més reeixits de la literatura valenciana, lectura preferent en centres de Secundària. 

La companyia La Dependent, creada en 1987 a Alcoi, destaca pel seu interés a portar a escena la producció de dramaturgs valencians actuals. Amb els seus muntatges, ha donat a conéixer obres de Pasqual Alapont, Ximo Llorens o Gemma Miralles (també directora escènica i membre de la companyia), entre altres. 

La companyia ha adaptat el text de 'Júlia' al format de radioteatre, una sèrie de 10 capítols que la pròxima tardor es podrà escoltar en Radio Ser Alcoy. Per a això, ha comptat amb l'elenc d'actors i actrius de la versió teatral, la música original de la peça i l'adaptació específica que ha fet la mateixa directora.
 



* Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon