Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La Generalitat i el Campello aborden la repatriació de les restes del jurista i humanista Rafael Altamira i la seva dona a Alacant

Va morir en l'exili a Mèxic i les seues restes descansen en una sepultura mal conservada

La consellera de Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, s'ha reunit aquest dijous amb l'alcalde del Campello, Juan José Berenguer, per a abordar de manera conjunta l'opció de repatriar les restes del jurista, humanista i literat de projecció internacional Rafael Altamira i de la seua dona, Pilar Redondo, a Alacant.

"Volem treballar amb l'Ajuntament per a retornar les restes de Rafael Altamira al Campello", ha manifestat la consellera, mentre l'alcalde ha destacat que "la repatriació arribarà després d'un procés burocràtic llarg i pesat, que implicarà diverses institucions públiques espanyoles i mexicanes", recull la Generalitat.

Altamira, nascut a Alacant en 1866, va ser el primer espanyol a formar part del conegut hui com a Tribunal Internacional de la Haia. Proposat per al Premi Nobel de la Pau en dues ocasions, és doctor honoris causa per les Universitats de Bordeus, París, Mèxic, Santiago de Xile, Lima, Columbia i Cambridge.

L'humanista va morir en la capital de Mèxic en 1951, on vivia exiliat i reposen les seues restes en una sepultura del Pavelló Espanyol del cementeri del Districte Federal, "certament mal conservada i preocupantment deteriorada pel pas dels anys", ha lamentat el primer edil.

Porten el seu nom calles, places, col·legis i edificis públics d'àmbit cultural i jurídic. Altamira sempre va fer pública la seua estreta vinculació amb el municipi del Campello, on va passar la seua infància i adolescència i el cementeri de la qual acull als seus progenitors. "Quan se m'a part de la vida oficial, em retiraré en el racó dels meus amors més grats: al Campello", va declarar en una entrevista concedida al diari 'El Dia' el 2 de maig de 1935.

La seua família i l'Ajuntament del Campello van acordar treballar conjuntament per a aconseguir el trasllat a Espanya de les restes mortals del jurista al costat dels de la seua dona. En aquesta línia, l'alcalde va realitzar una petició formal a la Generalitat per a sol·licitar la col·laboració en tot el procés de repatriació, mentre el consistori es va posar en contacte amb el Govern d'Espanya, l'ambaixada mexicana a Espanya i l'ambaixada espanyola a Mèxic.

D'altra banda, Pérez Garijo ha aprofitat aquesta visita institucional per a signar en el Llibre d'Honor del Campello, estrényer llaços amb el consistori i comentar les polítiques de participació municipals, a més de les mesures sobre memòria democràtica. Berenguer ha valorat molt positivament la idea d'incloure al Campello en la Xarxa de Governança Participativa Municipal i espera plantejar la qüestió en el ple de l'Ajuntament al setembre.

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon