Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Hielo extraído de un valle del antártico ha sido datado en cinco millones de años


Investigadors han desenterrat un nucli de gel de fins a cinc milions d'anys d'antiguitat a la Vall Ong a les Muntanyes Transantárticas, possiblement el més antic mai recuperat.

El mètode utilitzat per a mesurar l'edat del nucli, publicat en The Cryosphere, podria aplanar el camí per a la investigació d'altres mostres de gel més antigues, informa Nature.com.

Diversos equips internacionals estan competint per a extraure els nuclis de gel continu més antics, amb l'esperança de produir línies de temps sense fissures de les condicions atmosfèriques que s'estenen fins fa aproximadament 1,5 milions d'anys.

El nou mètode, no obstant això, podria fer possible la datació de mostres de gel encara més antigues, depositades per glaceres, a les quals és més fàcil accedir perquè estan més prop de la superfície.

Aqueixa és l'opinió de l'autora principal Marie Bergelin, una geòloga glacial que va formar part del projecte de gel de Ong Valley mentre estava en la Universitat de Dakota del Nord en Grand Forks. En lloc de buscar en les profunditats del subsol, Bergelin va preguntar: "On més podem trobar potencialment gel vell? On més podem anar i trobar depòsits únics?".

La perforació profunda a la recerca de nuclis de gel continus costa milions de dòlars i pot portar més d'una dècada de planificació i treball de camp. A la recerca de gel vell que no requerisca una inversió tan gran, Bergelin i els seus col·legues es van establir a la Vall Ong perquè estimacions anteriors suggerien que el gel enterrat davall d'una de les seues derives glacials (material rocós transportat per una glacera) té més d'un milió d'anys.

Després que les glaceres es lliscaren cap a aquesta vall, la seua superfície de gel va començar a sublimar-se, convertint-se en vapor d'aigua. Això va deixar una capa protectora de material rocós amb gel preservat davall.

El gel ple de sediments de la vall Ong probablement no pot proporcionar el registre climàtic detallat que els nuclis continus. Però encara podria llançar nova informació.

Els investigadors van recol·lectar el seu nucli de gel durant la temporada de camp 2017-18, triant un lloc d'extracció lluny de qualsevol àrea de despreniment de roques que poguera haver contaminat la mostra. Sobre la base del que saben sobre com es va depositar el gel en aquesta regió, van desenvolupar un model de com els isòtops rars de beril·li, alumini i neó es van acumular en les restes de gel al llarg del temps. Els raigs còsmics d'alta energia de l'espai exterior xoquen amb el material rocós en la superfície o prop d'ella per a crear aquests isòtops. Després de comparar les prediccions del model amb el perfil d'isòtops mesurat en el nucli de gel de 10 metres de llarg, van poder estimar que part del gel, fins a una certa profunditat, tenia uns 3 milions d'anys.

Per davall d'aqueixa profunditat, les concentracions d'isòtops van ser molt més altes de l'esperat, la qual cosa va portar a l'equip a concloure que dues masses de gel separades s'apilen una damunt de l'altra en aquesta part de la vall de Ong. Estimen que el més antic i profund té entre 4,3 i 5,1 milions d'anys.



Crónica CT * Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal