Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Els departaments de salut tenen ja el protocol d'actuació de les submissions químiques

El nou protocol demana aconsellar a les víctimes denunciar els casos de burxades encara que no presenten cap clínica perquè són també un delicte penal.

La Conselleria de Sanitat ha remés aquest dilluns als departaments de salut el nou protocol d'actuació enfront de casos de possible submissió química, que inclou les sospites de burxades, en el qual s'estableix un procediment coordinat d'actuació amb els Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat (FFCCSE).

D'aquesta manera, el departament que dirigeix Miguel Mínguez complementa el Protocol d'atenció integral, sanitària i judicial a víctimes d'agressions sexuals de la Comunitat, que data de 2019, amb un apartat específic d'actuació davant sospita de submissió química donat "la notable rellevància" que ha adquirit aquest fenomen en els últims anys "per l'increment dels casos i la seua important repercussió social i sanitària".

L'objectiu és establir un procediment coordinat d'actuació entre professionals sanitaris i cossos i forces de seguretat de l'estat per a l'atenció de possibles víctimes de submissió química, garantint així els drets de la persona i facilitant una resposta integral, que inclou també profilaxi postexposició enfront del VIH i altres malalties per l'ús de les agulles i davant patologies de transmissió sexual si a més hi ha hagut un contacte sexual.

El nou document estableix que s'haurà d'informar la víctima de la conveniència de formalitzar denúncia per a continuar el procés judicial, fins i tot "en el cas d'únicament haver rebut una burxada sense clínica de cap mena, ja que aquest també és un delicte penal". Si decideix denunciar, es contactarà des d'Urgències amb les forces de seguretat i en els casos d'un diagnòstic de sospita confirmat de submissió química es comunicarà al Jutjat de Guàrdia.

La submissió química és consisteix en l'administració de substàncies amb efectes psicoactius a una persona, sense el seu consentiment i sense el seu coneixement, amb finalitats delictius, sobretot per a atemptar contra la seua la llibertat sexual. En la majoria dels casos, les víctimes són dones, i les més vulnerables són les més joves. S'han descrit més de 30 substàncies implicades en casos de submissió química i l'alcohol etílic i els hipnòtics són les més freqüents.

D'aquesta manera, la Conselleria estableix un procediment d'actuació normalitzat i homogeni per a la detecció clínica i atenció davant la sospita de submissió química i aconseguir que la intervenció mèdica assistencial i, si escau, la intervenció de medicina forense siga "el més precoç possible i independent de la formulació prèvia de la denúncia per part de la víctima".

Així, en el cas d'una atenció ambulatòria la possible víctima de submissió química es remetrà al servei d'urgències de l'hospital , mentre que l'atenció extrahospitalària d'un possible cas es reduirà a l'estrictament necessari per a evitar tardances i duplicitat en l'exploració i en el relat dels fets, atés que s'ha de remetre sense demora a l'hospital.

Davant l'arribada a un hospital d'una persona que declara haver sigut víctima de possible cas de submissió química, o únicament d'una "burxada", el cap de la Guàrdia serà responsable de coordinar i garantir el compliment del present protocol. A més, es recalca que tant si confirma com si es descarta l'agressió sexual, la víctima serà atesa en una àrea on se li puga garantir la major privacitat possible.

LO PRIMER, RECOLLIDA DE MOSTRES

El primer que faran els facultatius serà la recollida de mostres per a tòxics, atés que són desapareixen amb el temps, es detallaran els símptomes i es registrarà el consum voluntari de medicaments o qualsevol tipus de substàncies psicoactives per part de la víctima que puguen emmascarar els símptomes propis de la intoxicació delictiva.

L'atenció inclourà una exploració física i un comunicat de lesions. Davant la sospita que a més hi ha hagut una agressió sexual es contactarà amb el Servei de Ginecologia i el Mèdic Forense de Guàrdia, s'informarà les FFCCSE i s'activarà el Protocol per a aquests casos.

Sanitat recalca que s'ha de garantir "la traçabilitat, autenticitat i integritat" de les primeres mostres obtingudes pel centre sanitari ja que poden ser constituir una prova.

A més, es valorarà proporcionar a la víctima profilaxi enfront del VIH i VHB, i en els casos de sospita de contacte sexual se li practicarà així mateix una prova d'embaràs i profilaxi antibiòtica per a infeccions de transmissió sexual, així com estudiar la necessitat d'una profilaxi antitetànica.

Segons la simptomatologia que es presente, es decidirà si precisa o no ingrés hospitalari i la pertinència de derivació a altres recursos assistencials. En tot cas, es remetrà per al seu posterior control i seguiment per atenció primària o hospitalària, si necessitara profilaxi post exposició.

* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon