Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Els ciutadans demanen més inversió a Sanitat i Ciència i menys a Defensa, segons el CIS

Les administracions públiques inverteixen molt pocs recursos a sanitat, ciència, protecció del medi ambient i al medi rural, mentre es dediquen massa diners a Defensa.  És el resultat de la darrera enquesta d'opinió pública i política fiscal del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), que fa una radiografia sobre la percepció que els ciutadans espanyols tenen dels impostos i del funcionament dels serveis públics.  El 59,4% assegura que els primers són necessaris perquè l'Estat pugui prestar els segons, però un 79,9% considera que no en paga més qui més en té.

 L'enquesta, realitzada entre el 21 i el 30 de juliol, pregunta als ciutadans si creuen que es dedica a finançar diferents serveis públics i prestacions els diners necessaris que procedeixen dels impostos, molt poc o massa.  Aquí es desgranen assumptes com l'educació, la sanitat, la cultura, la vivenda, la justícia, la defensa o els serveis socials, entre d'altres.  La majoria respon que "molt pocs" a gairebé totes les caselles.  Aquesta resposta només està per sota del 50% en protecció de la desocupació (42,5%), obres públiques (32,8%), seguretat ciutadana (40,2%) i transport i comunicacions (33,7%).  La taxa més baixa se l'emporta Defensa.

 Només el 27,3% dels enquestats consideren que es dediquen molt pocs diners dels impostos a aquestes polítiques.  I si en aquesta columna és la dada més baixa, a la de ciutadans que creuen que es dediquen "massa" esforços, és la més alta amb diferència: un 27,8%, 15 punts més que el segon, obres públiques.  Unes dades que es coneixen en plena guerra a Europa i uns mesos després de l'anunci del president del Govern que Espanya arribaria al 2% del PIB en aquesta matèria els propers anys.  Una mesura amb què discrepa el soci minoritari de la coalició, Unidas Podemos, i altres socis de l'Executiu, però que reclama l'OTAN.

 Al contrari, els ciutadans espanyols consideren que s'inverteixen pocs recursos en altres assumptes troncals de l'estat del benestar.  Després d'una pandèmia que va paralitzar el país i que ha costat 110.000 vides a Espanya, la gran majoria d'enquestats afirma que s'inverteix molt poc en investigació en ciència i tecnologia (gairebé 9 de cada 10) i en Sanitat (més de 7 de cada 10)  .  En un estiu d'onades de calor i de grans incendis, la població també considera que s'està descuidant la protecció del medi ambient (el 75%) i el medi rural (75,9%).

 El funcionament dels serveis públics és una qüestió que preocupa els ciutadans, segons el CIS.  El 35,4% parla molt sovint d'aquest assumpte amb les persones del seu entorn i el 39,3% ho fa força.  Només el 24,5% ho fan poc o mai.  Quines creuen que funcionen satisfactòriament?  Aproven el transport públic (60,8%), la seguretat ciutadana (58,5%) i l'assistència sanitària (55,3%), els únics serveis amb què més de la meitat dels enquestats responen que estan molt o força  satisfets.  A l'altra banda de la balança hi ha els serveis amb què els ciutadans mostren un alt grau d'insatisfacció.  Al capdavant en descontent, la Justícia.  El 67,7% afirma que funcionen poc o gens satisfactòriament, seguida de lajuda a les persones dependents (56,8%) i les pensions (48,2%).

 El que la majoria de la població té clar és que “els impostos són necessaris perquè l'Estat pugui prestar serveis públics”.  Subscriuen aquesta afirmació el 59,4% dels enquestats, sis de cada 10. El 15,2% considera que són un mitjà per redistribuir millor la riquesa a la societat i el 23,5% afirma que són una cosa que l'Estat “ens  obliga a pagar sense saber gaire bé a canvi de què”.  Tot i aquesta resposta, en una escala del zero al 10, on 10 és voler pagar menys impostos encara que calgui reduir els serveis públics i 0 defensar una millora d'aquests serveis, encara que calgui pagar més impostos, el 40% se situa a la  escala de zero a quatre;  el 29,3% al cinc;  i la resta, el 30,7%, de sis a 10.

 Vuit de cada 10 enquestats considera que a Espanya els impostos no es cobren amb justícia.  És a dir, no creuen que pagui més qui més en té.  De fet, el 91,3% opina que hi ha molt o força frau fiscal i el 19,4% assegura que la principal raó per la qual les persones oculten part o tots els seus ingressos a Hisenda és perquè qui més té evita o minimitza el pagament  impostos.  És el percentatge més alt, davant del 18,2% que creu que els salaris són massa baixos i cal buscar altres opcions per aconseguir diners.

 Preguntats per si els espanyols són conscients i responsables a l'hora de pagar impostos, el 34,9% respon que ho són molt o força, davant del 61,7% que afirma que poc o res.  No obstant, quan es pregunta per la percepció sobre un mateix, la cosa canvia: el 93% diu que és molt o força conscient i responsable.


Fuente eldiario.es difusió
*Creative Commons 

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon