Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El Mediterrani tardarà encara 26.000 anys a expulsar el seu excés de sal

Estret de Gibraltar i Mar d'Alborán - NASA

Seran necessaris almenys altres 26.000 anys per a compensar l'excés de sal en la Mar Mediterrània, originat en la seua dessecació parcial fa milions d'anys pel seu aïllament de l'Oceà Atlàntic.

Un nou estudi de la Universitat Nacional d'Austràlia (ANU) ofereix més pistes sobre el que li va succeir al Mediterrani durant un període tumultuós que probablement va incloure l'esdeveniment d'inundació més catastròfic en la història registrada de la Terra.

La megainundació del Zancleano va ocórrer fa uns cinc milions d'anys després del col·lapse del llindar de Gibraltar, o comporta d'inundació, que va reconnectar la Mar Mediterrània amb l'Oceà Atlàntic. Els nivells globals de la mar van descendir 10 metres a mesura que el Mediterrani s'omplia i es convertia de nou en una conca oceànica plena de vida.

L'autor principal, l'investigador de doctorat Udara Amarathunga, va dir que la inundació és coneguda com el canvi ambiental a escala global més abrupte des de la desaparició dels dinosaures. "Aquest esdeveniment es considera el renaixement del Mediterrani", va dir Amarathunga en un comunicat.

"El nostre estudi plena un buit en la història. La megainundació va desencadenar el final de la Crisi de Salinitat Messiniense (MSC), que es va iniciar fa uns sis milions d'anys. La MSC va veure com la conca del Mediterrani s'assecava parcialment quan es va tancar la porta d'enllaç Atlàntic-Mediterrani, deixant arrere enormes cossos de sal i matant a la majoria de les formes de vida.

"A mesura que la megainundació va tornar a omplir ràpidament el Mediterrani, la sal es va concentrar en la conca oriental. El nostre treball indica que es necessitaran altres 26.000 anys per a eliminar tot l'excés de sal en l'Oceà Atlàntic i retornar el Mediterrani a les condicions d'una conca marina normal".

Aquest llarg període de transició era desconegut per als científics fins ara.

Amarathunga va dir que és poc probable que vegem una altra transformació d'aquesta grandària en el curt termini, la qual cosa el converteix en un exemple únic de que ràpid, i sorprenentment, el sistema de la Terra pot canviar el seu comportament.

Però encara hi ha moltes preguntes sense resposta. "No és clar com tal transformació hauria canviat el clima regional", va dir Amarathunga. "A més, més estudis podrien dir-nos més sobre com van evolucionar els organismes a mesura que renaixia el Mediterrani".

L'estudi es publica en Nature Geoscience.



Crónica CT * Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon