Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Ángel: 'No es pot perdre el respecte al bou, són festejos de risc elevat'


Si algú esperava un replantejament de la mal anomenada festa del bou embolat' s'ha equivocat.  Tot continua igual.  Continua legalitzat 'el maltractament animal'

La Comissió Consultiva de 'Bous al Carrer' de la Comunitat Valenciana, presidida pel secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, José María Ángel, i el director d'Interior, Salvador Almenar, i en la qual estan representats tots els agents implicats en aquests festejos, ha recomanat realitzar "un reforç major" en el compliment de les normes incloses en el Reglament que els regula.


Així ho ha declarat Ángel davant els mitjans després de la reunió extraordinària de la Comissió celebrada aquest dilluns en l'edifici Sorolla Center per a fer un balanç de com ha anat la temporada i analitzar la situació d'aquesta mena d'espectacles en la Comunitat Valenciana, després que en aquest estiu set persones hagen perdut la vida en festejos de vaquillas i 'bous al carrer', dos d'elles el mateix dia.

El secretari autonòmic de Seguretat i Emergències ha assenyalat que "no se li pot perdre el respecte al bou, ja que el bou mata i aquests festejos tenen un risc elevat", al mateix temps que ha incidit en què la participació en aquesta mena d'esdeveniments és "voluntària", per la qual cosa "un assumeix el gran risc i el risc zero no existeix en els 'bous al carrer'"

Ángel ha demanat "molta prudència" a l'hora de celebrar aquests festejos perquè "no són com anar a una revetla o a un concert en la plaça del poble" i porten "un risc individual i col·lectiu", per la qual cosa "un ha de tindre la maduresa per a participar".


NOU PERFIL ENTRE LES VÍCTIMES


"Probablement estem davant d'una nova participació, així que cal tornar a intensificar un conjunt de missatges que assenyalen que cal tindre present la prudència i el rigor, i estar en les millors condicions psicofísiques", ha destacat Ángel, qui ha expressat que en els morts registarsdos en la Comunitat Valenciana "pot haver-hi un nou perfil que no coneix els riscos d'anar a un festeig de bous".


En aquesta línia, ha apuntat que hi ha alguns participants que "no porten el calçat adequat, realitzen selfies quan estan davant del bou i una altra sèrie de circumstàncies que podríem regular molt més". Per això, ha assenyalat que la Comissió es reunirà quatre o cinc vegades cada any, al que ara se sumarà una trobada 'ad hoc' on es recolliran els diferents suggeriments i propostes.


CURSOS FORMATIUS


Una altra de les mesures que es reforçarà serà la formació que s'ofereix a penyes, organitzadors i participants amb l'objectiu de "donar una resposta, si és possible, més participativa i donar més seguretat al llarg de tots els esdeveniments que es produïsquen".


Ángel ha assenyalat que aquests cursos començaran a partir del mes d'octubre i se celebraran tres o quatre en cada província de la Comunitat Valenciana. "El mateix que hem fet cursos per a millorar la sinistralitat en la carretera, fem cursos perquè la gent puga repassar el reglament", ha detallat.


Un altre dels punts que s'ha comentat durant la reunió ha sigut el d'extremar la regulació respecte als menors i, en aquests casos, sancionar als responsables, ja que "en el tema de menors l'administració ha de tindre una acció de protecció".


SANCIÓ GREU A NÀQUERA

En aquest sentit, en ser preguntat per l'incident a Nàquera on van participar dos menors en el embolado d'un bou, Ángel ha indicat que la Policia Autonòmica està concloent en informe i arribarà "ràpidament a la via corresponent". "Tot apunta al fet que hi haurà una greu sanció als organitzadors, als pares o a algú, sens dubte", ha manifestat.

Respecte al benestar animal, el secretari autonòmic de Seguretat i Emergències ha expressat que "podríem fer algun pas cap avant" i, en aquest sentit, ha agraït que la societat "regule molt quan es deu, com es deu i quant es deu".


REBRE PROPOSTES


Ángel ha indicat que la Comissió Consultiva de Festejos Taurins Tradicionals rebrà propostes "per si és necessari introduir millores en el reglament". El secretari autonòmic de Seguretat i Emergències ha recordat que també "s'han produït prop de 300 incidents que no han sigut una conseqüència directa de banyades".


Així mateix, ha informat que enguany s'han realitzat "quasi 7.000 espectacles, més que en 2019, últim any prepandèmia" i s'han concentrat quasi tots en els mesos de juliol i agost. "Dels 16.000 festejos de bous que se celebren en tota Espanya, més de la meitat es produeixen en la Comunitat Valenciana", ha ressaltat.


Ángel ha posat l'accent que la normativa de la Comunitat Valenciana és "molt rigorosa" i compta amb la participació dels ajuntaments, que són els qui autoritzen en cadascun dels prop de 300 municipis que organitzen espectacles de bous durant les seues festes majors. En el reglament també participen arquitectes, metges, veterinaris, les penyes i la Policia Local, segons ha indicat.


El secretari autonòmic ha recordat que el mes de juliol passat, des de la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública, es van difondre dues circulars referides a la seguretat en els festejos de 'Bous al Carrer' i les condicions dels bous salvatges.


"Cap xifra de morts de cap causa és assumible per a cap ésser humà i per descomptat que això no ho és", ha afirmat Ángel, qui ha incidit en què "l'administració està per a ocupar-se, preocupar-se i protegir els seus ciutadans".

"MILLORAR LA SEGURETAT"

Per part seua, el president de la Federació de Penyes de Bous al Carrer de la Comunitat Valenciana, Germán Zaragozá, ha assenyalat que han proposat millorar la seguretat dins del festeig i la formació perquè les penyes "puguen controlar-lo millor".


A més, ha indicat que han demanat més presència policial i que per als pobles xicotets que no arriben a tindre Policia Local es realitzen convenis entre consistoris per a compartir-la.


Per part seua, la presidenta del Col·legi Oficial de Veterinaris de València, Inmaculada Ibor Martínez, ha destacat que des del seu organisme han demanat que s'exigisca la presència de veterinaris en aquests esdeveniments, ja que és qui pot dictaminar si les condicions en les quals es troba l'animal són les "òptimes" per a participar en la celebració.



Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon