Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Aemet adverteix que aquest dissabte a la calor extrema se li poden unir cops molt forts de vent o rebentades càlides

La delegació en la Comunitat Valenciana de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha advertit que dissabte, a més de la calor extrema prevista, es poden produir "fenòmens violents" amb ratxes "molt fortes" de vent o rebentades com els produïts en la matinada, en la qual una forta ratxa de vent ha provocat l'ensulsiada de l'escenari del Medusa Festival a Cullera (València) i ha provocat un mort i 17 ferits de diversa consideració.

En aquesta jornada de dissabte hi ha avís roig per a tot el litoral de la província de València i el sud d'Alacant i avisos també per tempestes que poden deixar ratxes molt fortes de vent.

Segons explica Aemet, durant la nit s'han produït "rebentades càlides" amb ratxes "molt fortes de vent i brusques pujada de temperatura", probablement dels denominats "convectivos.

En un fil en el seu compte de Twitter, l'agència explica que a primera hora de la nit hi havia tempestes a Albacete i la Regió de Múrcia que es desplaçaven cap a l'est que, primer, han aconseguit el litoral d'Alacant sobre les 2.00 i dues hores després el de València.

Les tempestes portaven precipitació i algun llamp a l'interior però, en acostar-se al litoral, la pluja s'anava dissipant i a penes es registraven llamps. De fet, en el litoral pràcticament no ha plogut o bé s'han registrat ruixats febles.

Aemet detalla aquest fenomen i per què es produeix: els perfils atmosfèrics que donen lloc a rebentades càlides són "tots molt semblants". "Es diu que són sondejos en forma de ceba, amb aire humit i relativament fresc al costat del sòl i a uns pocs centenars de metres per damunt una capa extremadament seca i càlida". En el cas de l'aeroport d'Alacant-Elx, a les 2 de la matinada, aquest fenomen ha fet superar els 40 graus i els 80 km/h de ratxa.

L'altra capa humida, que seria la base del núvol, estava "molt alta", a més de cinc quilòmetres d'altitud, que estava saturada entre 5.800 i 6.500 metres altitud. La base del núvol estava per tant molt alta i per davall hi havia una capa molt seca de més de quatre quilòmetres de grossària.

La precipitació que es produeix en la base del núvol, que està molt alta, s'evapora en l'estrat inferior sec; en evaporar-se l'aire es refreda i es fa més dens que l'entorn; en fer-se més dens comença a descendir i a accelerar-se.

El fort corrent descendent es produeix, principalment, per l'evaporació de la pluja i fusió i sublimació de la calamarsa per davall de la base del núvol. Per això, explica, en el litoral no ha plogut o ha sigut molt feble, perquè la precipitació s'evaporava molt abans d'arribar al sòl i aqueixa evaporació refredava l'aire que és el que descendeix i provoca la rebentada.

Amb l'aire descendent, en aqueix descens es va "accelerant" i, si no hi ha inversió tèrmica, impacta amb el sòl provocant fortes ratxes, però no pujada de temperatura. Això és una rebentada seca, que per exemple ha ocorregut a Xàtiva, amb ratxes de 84 km/h.

Però si, per contra, hi ha inversió al costat del sòl (aire fresc i humit), en el seu descens l'aire pot travessar la capa fresca, provocant la intrusió d'aire càlid que hi ha damunt. En la zona on l'aire descendent travessa la inversió, es produeix un sobtat ascens tèrmic i, de fet, el model teòric preveia temperatures de fins a 40 graus, com ha succeït.

Travessar la capa humida suposa de fet un "fre" per a l'aire que descendeix des de més de 5 km d'altitud, però si la inversió és molt succinta, com ocorria en aquesta matinada, "la velocitat és suficient per a travessar-la i arribar al sòl amb velocitats molt fortes".

Les rebentades han sigut generalitzats, en alguns casos no hi ha hagut ratxes fortes, per estar la inversió molt alta i arribar l'aire molt desaccelerat al sòl, en uns altres no s'ha trencat la inversió però ha pujat la temperatura per la compressió de l'estrat més baix.

En els casos més adversos, de manera local s'han produït en algunes localitats fortes ratxes de vent i ascensos bruscos de temperatura per aqueixes rebentades càlides.

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon