Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Yolanda Díaz llança aquest divendres 'Sumar' amb un pes destacat de la societat civil i un rol discret dels partits


S'inicia el procés d'escolta que durarà sis mesos i serà clau per decidir si serà candidata als propers comicis.

La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, llançarà aquest divendres la presentació de 'Sumar', el nou projecte que impulsa per revitalitzar a l'esquerra alternativa el PSOE amb un acte que visualitzarà la filosofia de la plataforma: atraure la societat civil i amb presència de partits però amb un rol secundari.

Demà oficialitzarà el llançament del procés d'escolta al centre cultural Escorxador de Madrid després de posposar-lo dues vegades, una fase de consulta amb ciutadans, col·lectius i experts sectorials que durarà aproximadament sis mesos mitjançant una gira per tot Espanya.

D'aquesta manera, pren les regnes del lideratge polític i definir un projecte que persegueix mobilitzar un electorat d'esquerra després dels revessos de les darreres cites electorals autonòmiques i eixamplar de l'actual espai actual d'Unidas Podemos, amb un enfocament transversal i obert a més aliances a tot l'espectre progressista.

PROTAGONISME DE LA SOCIETAT CIVIL

Per a l'acte, segons van explicar des del seu equip, es perfila una representació nodrida de la societat civil, personalitats de la cultura i la presència de partits d'esquerra però sense cap dels seus líders.

Està previst que durant la presentació hi participen diferents persones de l'àmbit de la sanitat, de l'educació o de la cultura. En aquest últim cas el pianista James Rhodes ha deixat anar que pot assistir a l'esdeveniment, en comentar amb un 'fins demà' el vídeo de la titular de Treball que convidava la ciutadania a participar de 'Sumar'.

D'aquesta manera, hi seran presents els dos principals sindicats de classe, CCOO i UGT, dels quals Díaz ha destacat el seu paper essencial per "eixamplar la democràcia" però no hi assistiran els seus secretaris generals Unai Sordo ni Pepe Álvarez, juntament amb col·lectius socials, ONG i plataformes del tercer sector. En el cas d'UGT, detallen que opten per enviar la seua vicesecretària general, Cristina Antoñanza

REPRESENTANTS DELS PARTITS

En el pla dels partits, la vicepresidenta va destacar que compta amb ells per a 'Sumar' (són "imprescindibles" va arribar a dir) però va emfatitzar que el protagonisme d'aquesta arrencada del procés d'escolta recaiga a la ciutadania.

Des de Podem, la seua secretària general, Ione Belarra, i la ministra d'Igualtat, Irene Montero, van confirmar que la cúpula estada no anirà a l'esdeveniment perquè així ho va demanar la mateixa Díaz, respectant la seua decisió perquè és la que lidera la iniciativa i assegurant que és la seua aposta com a futura candidata. D'aquesta manera, al partit es van afanyar a recalcar que en cas d'enviar una delegació oficial seria de baix perfil.

Els 'comuns' ja van avançar la seva assistència poc després d'anunciar-se la data del llançament de 'Sumar' en ser un moviment amb què tenen plena sintonia, però encara no han definit la seva representen.

A més, assistiran diputats del grup parlamentari, com és el cas de Txema Guijarro (Podem) i el representa de Galícia en Comú i líder de la formació morada en aquesta comunitat, Antón Gómez-Reino; tots dos propers a Díaz.

En el cas d'IU, fonts de la formació indiquen que la direcció federal estarà representada pel portaveu, Sira Rego, el secretari d'Estat i responsable de Justícia de la formació i líder del PCE, Enrique Santiago, i la membre de la Comissió Col·legiada i consellera de Transparència del Govern valencià, Rosa Pérez.

Del costat de Más País es desplaçarà la diputada andalusa Esperanza Gómez, per representar la formació d'Íñigo Errejón i que ha compartit amb la vicepresidenta actes de campanya electoral de la coalició 'Por Andalucía'. Del costat de Más Madrid no hi assistirà cap càrrec.

Alhora, Compromís opta per una representació tripartida amb Isaura Navarro (Iniciativa) Marian Campello (Mes) i Paula Espinosa (Verdes-Equo) mentre que a Alianza Verde, la formació Ecologista d'Unidas Podemos, hi haurà almenys un representant del seu Executiu però no serà el coordinador Juantxo López d'Uralde.

NUTRIR EL NOU PROJECTE AMB PARTICIPACIÓ CIUTADANA
Un cop finalitzi el procés d'escolta d'aquí a sis mesos, Díaz va dir recentment que prendrà una decisió sobre si serà candidata a les properes eleccions generals, cosa que es farà de manera col·lectiva i en tot cas mitjançant un procés de primàries.

L'eix central és conformar les bases ideològiques per a un proper projecte de l'esquerra per a la propera dècada, que tindrà una translació electoral des de la voluntat de vèncer la desafecció amb els partits i, alhora, reactivar el votant progressista.

Els seus propis estatuts pivoten des d'aquesta idea, ja que 'Sumar' aposta per "fomentar i enfortir" la participació en política de la societat civil per "millorar la qualitat democràtica i el desenvolupament humà".

TROBADES SECTORIALS I NUCLI ASSESSOR
Durant aquesta fase de consulta, s'organitzaran reunions amb caràcter sectorial, per a això hi ha grups de treball que dinamitzaran les sessions, la finalitat de les quals és perfilar un compendi de mesures per transformar el país. Des de l'equip de Díaz posen com a exemple de la filosofia del procés d'escolta una trobada que Díaz va mantenir amb més de 50 experts del sector energètic per recollir les seues propostes.

Per ajudar-la a fer aquests passos, la vicepresidenta s'ha envoltat d'un nucli assessor de persones de la seva confiança, com l'edil de Compostel·la Aberta, Marta Lois, l'historiador i exportaveu d'En Comú Podem al Congrés Xavier Domènec, l'eurodiputat Ernest Urtasun , que denoten l'ascendència dels comuns en aquest projecte, a més del paper que exerceix el cap de gabinet Josep Vendrell.

La presentació de 'Sumar' també es produeix en un clima de reconnexió amb Podem després dels comicis del 19J, la negociació del decret anticrisi i les diferències amb el PSOE sobre la despesa militar als propers Pressupostos Generals de l'Estat.

Aquests esdeveniments han afavorit la cohesió dins de l'espai confederal i fonts de la formació morada ja van assenyalar que Díaz té millor visió del treball d'aquest partit i els seus plantejaments per reclamar que l'Executiu prenga posicions netament d'esquerres, cosa que de vegades implica confrontar-se amb el ala socialista..
* Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon