Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Ximo Puig destaca la “profunditat” de l’obra de Carmen Calvo i califica l’atorgament del premi com un reconeixement “just i oportú”


El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat la "profunditat" de l'obra de Carmen Calvo, que ha considerat "oxígen mental, aliment espiritual i bellesa sensorial" i ha calificat l'atorgament del guardó com un reconeixement "just i oportú".

Ximo Puig ha fet aquestes declaracions durant l'acte de lliurament, a l'IVAM, del Premi Julio González 2022 a l'artista valenciana Carmen Calvo, com a reconeixement a la seua trajectòria. 

Calvo ha rebut una edició d'una escultura de Julio González, Dona amb àmfora II, oferida per  Philippe Grimminger, representant de l'Administració Julio González, entitat que té per objecte promoure el treball de l'escultor i vetlar pel seu llegat. A més, Carmen Calvo és la tercera dona guardonada, després d'Annette Messager i Mona Hatoum, des de que es va crear crear aquest premi en l'any 2000.

El president ha afirmat que l'homenatge suposa un "triple orgull", degut a que Calvo és la tercera dona que rep el premi, front als 14 homes guardonats, a que el guardó "es queda ací, a València, a la casa d'una veïna militant del cap i casal", i al "diàleg" de la seua obra amb l'univers artístic d'altres guanyadors del Premi Julio González com Les ciutats imaginàries de Miquel Navarro; Els vols lliures d'Andreu Alfaro i, ara, els viatges a la memòria de Carmen Calvo.

"Carmen Calvo -ha continuat- ha fet un art "propositiu i disruptiu, posicionant-se contra els tabús i per allò prohibit. Ha fet del seu discurs artístic un crit contra les censures. Les velles i les noves. I responent, amb la seua famosa "tècnica mixta", a una societat que també és mixta i diversa, com un 'collage'".

En este sentit, el president de la Generalitat ha volgut remarcar que este guardó "arriba en el 25 aniversari d'una altra fita cabdal per a Carmen Calvo: La Biennal de Venècia de l'any 97, on va exposar una obra que l'any passat va donar a la Generalitat i que ara ompli l'Espai Carmen Calvo de Sant Miquel dels Reis. 

Ximo Puig ha assegurat que si bé la Biennal de Venècia va referenciar a Carmen "entre els creadors d'objectes poètics", el Premi Julio González, 25 anys després, la consolida "entre el millor art contemporani". 

Per una altra banda, el cap del Consell ha recordat que estos dies commemorem l'Autogovern "i en l'IVAM tenim un contrafort cultural que consolida l'arquitectura autonòmica. Perquè l'IVAM cohesiona amb una expansió territorial que està portant l'art a cada racó del país, siga a València, Alcoi o als pobles de la Ruta 99 i perquè l'IVAM custodia amb la preservació de 12.000 obres d'art i el fons documental", ha manifestat.

En este sentit, Ximo Puig ha fet referència a que el patrimoni del museu va estar configurat als seus inicis per Tomàs Llorens i Carmen Alborch i completat amb donacions valuoses com les de Carmen Martínez i Viviane Gríminguer.

Per la seua banda, la consellera de Cultura, Raquel Tamarit, ha insistit en remarcar que per tercera vegada consecutiva s'atorga aquest guardó a una dona artista, "amb una profunda vàlua i una projecció internacional indubtable", i que Carmen Calvo, "valenciana i treballadora incansable, mereix des de fa molt de temps aquest reconeixement".

"També volem destacar l'enorme generositat dels hereus de Julio González, per la llarga trajectòria de col·laboració amb l'IVAM, que es materialitza hui amb un gest més: la donació de l'escultura que simbolitza el premi que lliurem amb el seu nom", ha afegit Tamarit.

L'acte també ha comptat amb l'assistència de la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, i la directora de l'IVAM, Nuria Enguita.

Premi Julio González

El Premi Julio González de la Generalitat es va crear l'any 2000, per iniciativa de l'IVAM i de Viviane Grimminger, hereua de Julio González, com un reconeixement a la trajectòria d'artistes de rellevància internacional i, simultàniament, com a tribut a l'escultor.

Carmen Calvo és una artista valenciana destacada per la seua aportació a l'art contemporani internacional, que realitza la seua obra amb una pluralitat de recursos formals, tècnics i temàtics.

Cursa estudis de publicitat i ingressa a l'Escola d'Arts i Oficis de València entre 1965 i 1970 i en la de Belles Arts de la mateixa ciutat, entre 1969 i 1972. Entre 1983 i 1985 resideix a la Casa Velázquez de Madrid i des de 1985 a 1992 trasllada la seua residència a París. Des de 1992 viu i treballa a València.

Entre els reconeixements al seu treball destaca el premi Alfons Roig de la Diputació de València, rebut en 1989; el Premi Nacional d'Arts Plàstiques i el Premi ACCA de la Crítica, en 2013; i la Distinció al Mèrit Cultural de la Generalitat Valenciana, atorgada en 2016.


* Pots llegir-ho per qué la font i Crònica som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon