Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Pérez Garijo: “L'Estratègia de Dades Obertes de la Generalitat genera aliances i fomenta la cultura de les dades obertes”


La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha destacat que "l'Estratègia de Dades Oberts de la Generalitat impulsa la reutilització de dades, genera aliances i fomenta la cultura de les dades obertes".

La consellera de Transparència ha presentat a Las Naves l'Estratègia de Dades Obertes de la Generalitat, una jornada en què han participat la directora de l'Observatori de Dades Obertes i Transparència, Antonia Ferrer, el tècnic d'innovació social de Las Naves, Javier Ibáñez i la directora de la Càtedra de Dades Obertes, Catedrades, Núria Portillo, per parlar de l'ecosistema valencià de dades obertes a una taula de debat. També hi han intervingut el director general de Transparència, Andrés Gomis; la directora d'Open Data Charter, Natalia Carfi; i el representant de la Fundació COTEC i FIWARE, Alberto Abella.

Durant la presentació de la sessió, Pérez Garijo ha assenyalat que aquesta estratègia "forma part de l'agenda per a la recuperació, perquè contribuirà al desenvolupament social, econòmic, mediambiental i també democràtic, del nostre territori".

La consellera de Transparència ha posat en valor la importància de la col·laboració "per aportar una mirada multidisciplinària molt necessària per generar nou coneixement i apropar-nos als nous reptes que ens planteja el segle XXI".

Entre aquests reptes, Pérez Garijo s'ha referit a la necessitat "de promoure la participació social i contribuir amb solucions innovadores que milloren el dia a dia de la ciutadania".

Durant la seua intervenció, la consellera de Transparència ha apuntat també que la informació en poder de l'Administració "suposa un volum enorme de dades" i l'objectiu de l'estratègia que hui presentem "és posar-les a l'abast de la ciutadania perquè puguen ser reutilitzades", d'acord amb el principi de transparència de l'administració i com un exercici de sostenibilitat.

Intel·ligència artificial

Així mateix, Pérez Garijo ha parlat de les eines d'intel·ligència artificial que generen informació a través del tractament de les dades "cada vegada més presents a les nostres vides, aportant nombrosos beneficis però també riscos que poden arribar a afectar els drets fonamentals de les persones".

"Les institucions públiques -ha continuat la consellera- tenim l'obligació d'adoptar mesures efectives perquè l'exercici dels drets de la ciutadania no se'n veja afectat, especialment en el cas de les persones més vulnerables, una previsió que ja recull la nova llei valenciana 1/2022 de Transparència".

Per a Pérez Garijo, "tota aquella activitat que puga afectar la ciutadania ha d'estar subjecta a mecanismes de transparència i rendició de comptes en el marc d'un govern obert", perquè els ciutadans i les ciutadanes "puguen fer efectiu el dret a conèixer i participar en les decisions que prenen els seus governs".

El Govern valencià va acordar adherir-se a la Carta Internacional de Dades Obertes el 2021, una iniciativa que promou la xarxa internacional Open Data Charter, on hi col·laboren més de 150 governs i organitzacions per obrir les dades a partir d'uns principis compartits.

Seguint aquesta mateixa línia col·laborativa, el mes de maig passat la Generalitat va ingressar com a membre de l'Aliança per al Govern Obert (OGP) integrada per estats, governs locals i organitzacions de la societat civil compromesos en promoure una governança transparent, participativa, inclusiva i responsable.

Estratègia de Dades Obertes

Durant la jornada de presentació de l'Estratègia de Dades Obertes, el director general de Transparència, Andrés Gomis, ha estat l'encarregat de detallar els aspectes més destacats d'aquesta iniciativa que va ser aprovada pel ple del Consell el mes de juny passat.

Es tracta d'una iniciativa que pretén dotar l'Administració valenciana d'un model de dades obertes que comprometa l'acció de govern per oferir una informació pública reutilitzable, per disseny i per defecte, que es dirigisca als diferents col·lectius reutilitzadors per potenciar la col·laboració i aconseguir el màxim valor social i econòmic de les dades obertes.

L'estratègia de Dades Obertes és el marc per a un sistema públic de gestió de dades per reutilitzar-los i donar-los valor, a més d'impulsar l'entorn digital i obtindre el màxim rendiment del gran volum d'informació generat per l'Administració.

En aquest sentit, s'orienta l'ús i la reutilització de les dades a la participació ciutadana i la innovació, enfortir l'ecosistema reutilitzador valencià, generar aliances i fomentar la cultura de les dades obertes a la societat.

L'Estratègia de Dades Obertes és un dels compromisos del Govern valencià al IV Pla de Govern Obert d'Espanya i busca implantar a l'administració autonòmica la Carta Internacional de Dades Obertes, a la qual està adherida la Generalitat.

L'Estratègia de Dades Obertes de la Generalitat ha estat sotmesa a un procés de participació al portal 'GVAParticipa' i també a la consideració de la Comissió Tècnica de Coordinació en Matèria de Transparència. La implementació abasta des de la seua aprovació fins al 2024. Des del 2015 la Conselleria de Transparència ha liderat el procés i el 2016 va llançar la iniciativa de dades obertes, reformulada el 2020 amb el nou portal de dades obertes 'Dades Obertes'.


* Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon