Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La Inspecció de Treball realitza des de juny 806 requeriments per incompliment de la normativa sobre risc de colp de calor en la campanya que es desenvolupa a l'estiu


La Inspecció de Treball i Seguretat Social (ITSS), ha realitzat des de juny 806 requeriments per incompliment de la normativa sobre risc de colp de calor, en el marc de la campanya que es desenvolupa a l'estiu per a previndre aquesta circumstància.

La campanya es desenvolupa durant els mesos de juny, juliol i agost i va dirigida a activitats com la jardineria, la recollida de residus, la neteja viària, els hivernacles, el sector agrari, la construcció, les bugaderies industrials, les tintoreries i l'hostaleria. Són activitats on l'exposició a altes temperatures és mes elevada, independentment que durant els mesos d'estiu el factor temperatura és revisat per la Inspecció en totes les visites que es realitzen als centres de treball.

En el que portem de juny i juliol, la inspecció de treball ha realitzat un total de 906 visites i ha remés a les empreses 13.186 cartes de caràcter informatiu, recordant-los com han de procedir per a evitar els colps de calor com a conseqüència a exposicions a altes temperatures.

La directora general de Treball, Benestar Social i Seguretat Social, Elvira Ródenas ha explicat que "és obligació de les empreses, tal com estableix la Llei de Prevenció de Riscos Laborals, a través del seu servei de prevenció propi o a través del servei alié que tinguen contractat, avaluar el risc de colp de calor que puguen tindre el personal al seu servei i establir les mesures de protecció i prevenció adequades per al desenvolupament de l'activitat professional. El risc d'exposició de les persones treballadores a les altes temperatures és perfectament previsible".

Segons Ródenas, "les empreses que no tinguen en compte les mesures de prevenció per a evitar el risc de colp de calor poden tindre multes importants. La infracció serà considerada greu i la multa pot anar des dels 2.451 euros als 49.180 euros. Però si la infracció es considera molt greu, la multa podria anar dels 49.181 euros a 983.736 euros".

El mes de juny passat es van comunicar en la Comunitat Valenciana 4 parts d'accidents laborals per alta temperatures, un d'ells greu. Va ser a Calp i ho va patir un empleat de jardineria. Els altres tres van ser lleus i es van produir en obres de construcció.

Efectes sobre la salut de les persones treballadores de l'exposició a la calor

Síncope per calor: La pèrdua de consciència o desmai són signes d'alarma de sobrecàrrega tèrmica. La permanència dempeus o immòbil durant molt de temps en un ambient calorós amb canvi ràpid de postura pot produir una baixada de tensió amb disminució de cabal sanguini que arriba al cervell. Normalment es produeix en treballadors no aclimatats al principi de l'exposició a la calor.

Deshidratació i pèrdua d'electròlits: L'exposició prolongada a la calor implica una pèrdua d'aigua i electròlits a través de la sudoració que pot traduir-se en problemes gastrointestinals i enrampades musculars.

Esgotament per calor: Es produeix principalment quan existeix una gran deshidratació. Els símptomes inclouen la pèrdua de capacitat de treball, disminució de les habilitats psicomotores, nàusees, fatiga, etc. Si no és una situació molt greu, amb la rehidratació i el repòs es produeix la recuperació de l'individu.

Colp de calor: Es tracta de l'efecte més greu i es desenvolupa quan la termoregulació ha sigut superada, i el cos ha utilitzat la majoria dels seus defenses per a combatre la hipertèrmia. Es caracteritza per un increment elevat de la temperatura interna per damunt de 40,5 °C, i la pell calenta i seca pel fet que no es produeix sudoració. En aquest cas és necessària l'assistència mèdica i hospitalització pel fet que les conseqüències poden ser importants i mantindre's durant alguns dies.

Algunes mesures que les empreses poden adoptar:

  1. Verificar, per part de l'empresari, les condicions meteorològiques i informar d'això als seus treballadors i treballadores. Informar-los sobre els riscos relacionats amb les seues tasques, amb la calor, els seus efectes i les mesures preventives que cal adoptar.
  2. Avaluar els riscos, garantir als treballadors i treballadores una vigilància de la salut específica i adoptar mesures preventives en les situacions en les quals puga produir-se un colp de calor, tenint en compte les pròpies característiques de les persones treballadores.
  3. Tindre en compte en l'avaluació de riscos els factors individuals de risc, com són l'edat, l'obesitat, la hidratació, el consum medicaments o begudes alcohòliques, el gènere i l'aclimatació.
  4. Evitar, o almenys reduir, l'esforç físic durant les hores més caloroses del dia, limitant les tasques pesades que requerisquen una despesa energètica elevada. Ajustar els horaris de treball. Planificar les tasques més pessades en les hores de menys calor, adaptant, si és necessari, els horaris de treball.
  5. Preveure fonts d'aigua potable pròximes als llocs de treball. Assegurar el subministrament suficient d'aigua fresca i alliçonar als treballadors i treballadores perquè la beguen amb freqüència.
  6. Habilitar zones d'ombra o locals amb aire condicionat per al dones-canse del personal. En les pauses, descansar en llocs frescos i a l'ombra.
  7. Reduir la temperatura en interiors afavorint la ventilació natural, usant ventiladors (no utilitzar en temperatures superiors a 33 °C), aire condicionat, etc.
  8. Distribuir el volum de treball i incorporar cicles de treball-descanse. És preferible realitzar cicles breus i freqüents de treball-descanse que períodes llargs de treball i descans.
  9. Limitar el temps o la intensitat de l'exposició, fent rotacions de tasca, sempre que hi haja llocs amb menor exposició que ho permeten.
  10. En la mesura que siga possible, permetre a la persona treballadora adaptar el seu propi ritme de treball.
  11. Evitar el treball en solitari.
  12. Optar sempre per la millor tècnica de treball possible per a reduir l'és-force físic.
  13. Formar adequadament als treballadors i treballadores perquè coneguen els símptomes dels trastorns produïts per la calor i identifiquen els senyals i símptomes de l'estrés tèrmic: mareig, nàusees i vòmits, pal.lidesa, dificultats respiratòries, palpitacions, set extrema, pell seca i calenta, absència de sudoració, convulsions, pupil·les dilatades i pèrdua de consciència.
  14. Fer que el personal conega els primers auxilis que s'han d'aplicar davant una persona exposada a un colp de calor.
  15. Informar les persones treballadores per a evitar beure alcohol o begudes amb cafeïna, ja que deshidrata el cos i augmenta el risc de patir enfermetats degudes a la calor; també cal evitar els menjars calents i pesats.
  16. Proveir i utilitzar roba àmplia i lleugera (cotó i lli), que cobrisca cames i braços, de colors clars que absorbisquen la suor i que siguen permeables a l'aire i al vapor.
  17. Protegir el cap del sol amb casc, gorra o barret d'ala ampla, segons siga el treball realitzat i el resultat de l'avaluació de riscos.
  18. Utilitzar cremes d'alta protecció contra el sol.

Com pot comprovar-se, moltes d'aquestes mesures preventives són de caràcter organitzatiu i poden aplicar-se amb relativa facilitat.


* ho pots llegir perquè la font és Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon