Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Transparència insta Pedro Sánchez a detallar a quines empreses té accions

Un ciutadà va demanar informació per saber si el president conserva les que, al seu dia, va declarar tenir a Repsol i Red Eléctrica

El Consell de Transparència i Bon Govern (CTBG) ha dictat una resolució instant el Ministeri d'Hisenda i Funció Pública a detallar les empreses en què el president del Govern, Pedro Sánchez, té diners invertits en accions o participacions.

Amb aquesta resolució, a la qual ha tingut accés Europa Press, l'òrgan que vetlla per l'aplicació de la Llei de Transparència dóna la raó a un ciutadà que va recórrer la negativa de l'Oficina de Conflictes d'Interessos a facilitar-li aquesta informació que havia demanat la Presidència del Govern i que l?Executiu va derivar al ministeri que dirigeix ​​María Jesús Montero.

Hisenda va remetre al sol·licitant l'enllaç del web del Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) on podia consultar el patrimoni financer del president del Govern però en aquest document, publicat el 26 de març de 2021, no es van incloure les accions i participacions en capital social o fons patrimonial d'entitats jurídiques negociades, dubte públic, obligacions o bons que pogués tenir Sánchez.

L'objectiu fonamental de la persona que va reclamar aquestes dades era saber si Sánchez manté les accions a Repsol i Red Eléctrica que va declarar al seu moment, "tenint en compte que la seva gestió al capdavant del Consell de Ministres podria tenir relació amb l'evolució financera d'aquestes dues empreses", màxim, quan "el preu de la llum i dels combustibles estan en màxims".

A la declaració de béns que va fer pública el 2014 com a líder del PSOE va consignar ser propietari de 177 accions de Repsol, valorades en 3.309 euros, i de 235 accions de Red Eléctrica, valorades en 15.834 euros. En la seva última declaració registrada al Congrés, va declarar que l'octubre del 2019 comptava amb accions cotitzades a la borsa per valor de 5.792 euros, però sense especificar a quines empreses corresponien.

NO ES POT ANAR MÉS ENLLÀ DEL BOE

La declaració comprensiva de patrimoni que va publicar el BOE el 2021 recollia que el president tenia 5.550,40 euros en accions i participacions en capital social o en fons propis d'entitats jurídiques no negociades, però deixava buit l'apartat corresponent a les sí cotitzades, el deute pública i les obligacions i bons.

Hisenda va al·legar que només podia facilitar la informació ja publicada al BOE, però no els documents íntegres de les declaracions de béns de Sánchez o les còpies de les seves declaracions de la renda, ja que la difusió dels mateixos es troba "legalment limitada" per el caràcter reservat del Registre Electrònic de Béns i Drets Patrimonials.

A més, ha argumentat que la mateixa llei estableix que la "declaració comprensiva" de la situació patrimonial dels alts càrrecs" que es publica al BOE ha d'ometre dades "referents a la seva localització" per "salvaguardar la privadesa i seguretat dels seus titulars".

EL BOE PODRIA DONAR MÉS INFORMACIÓ

Tot i això, segons Transparència "d'això no cal deduir, ni que la informació que es publica al BOE s'hagi de circumscriure a la que actualment es publica, ni que el dret d'accés a la informació pública s'hagi de limitar a les dades oficialment publicats".

El Consell assenyala que "enfront d'un dret de rang constitucional com el dret d'accés a la informació pública només cal oposar límits que derivin directament de la Constitució o hagin estat establerts en una norma amb rang de llei".


I considera que, en aquest cas, "no s'aprecia que hi hagi cap límit que restringeixi l'accés a la informació sobre les empreses en el capital social de les quals tenen accions o participacions els alts càrrecs de l'Administració General de l'Estat".


"Abans al contrari, hi ha un mandat legal de conferir publicitat general al 'contingut' de les declaracions de béns i drets patrimonials, a excepció d'aquelles dades que puguin afectar la privadesa i la seguretat dels seus titulars", recalca la resolució.


Per tot això, estima la reclamació del ciutadà i insta el Ministeri d'Hisenda i Funció Pública a remetre al sol·licitant la relació d'empreses en què el president del Govern té accions

(EP)
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon