Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Llíria. Vilamarxant....

Opinió
Opinió
Opinió
Opinió
Opinió
Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Pérez Garijo: El Fòrum marca el full de ruta per a la posada en marxa de l’Estratègia de Retorn de les persones valencianes a l’exterior


La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha assenyalat que el Fòrum de Retorn "marca el full de ruta per a la posada en marxa de l'Estratègia de Retorn de les persones valencianes a l'exterior a la Comunitat Valenciana".

Pérez Garijo ha presidit la primera sessió del Fòrum i ha afirmat que "conéixer les necessitats i inquietuds de les persones valencianes a l'exterior i mantenir-hi vincles és fonamental per dissenyar una estratègia de retorn a la Comunitat Valenciana "eficient i ajustada a la realitat de l'emigració valenciana".

Pérez Garijo ha destacat que es tracta d'una estratègia que es definirà a través d'un "ampli procés participatiu", amb la implicació de tots els agents, ciutadania i persones interessades, per consensuar accions que constituïsquen una estratègia de retorn "viable i efectiva" .

"És un objectiu que ens vam marcar des del principi de la legislatura i que hem anat treballant de manera transversal amb els diferents departaments del govern valencià. Afortunadament, les condicions de molts valencians i valencianes que hagueren de marxar no són les mateixes. A més la taxa d'atur és menys de la meitat de la que era en 2015 i, per tant, es donen les condicions per a facilitar-ne el retorn", ha assenyalat Pérez Garijo.

Així mateix, la consellera de Participació ha recordat que "l'avantprojecte de llei de Participació, presentat divendres passat, regula la participació de les valencianes i els valencians a l'exterior i preveu les mesures de retorn".

Pérez Garijo ha anunciat que la presentació de l'Estratègia de Retorn de les persones valencianes a l'exterior a la Comunitat Valenciana està prevista per a gener de 2023, després de la celebració del II Congrés dels CEVEX a la ciutat de València al desembre de 2022, "en què s'abordarà l'estratègia de retorn en un taller específic amb les comunitats de valencians a l'exterior".

Diagnòstic de l'emigració valenciana

En aquesta primera sessió s'ha fet un diagnòstic de l'emigració valenciana, a partir d'un estudi de les dades del Padró d'Espanyols Residents a l'Estranger que publica l'INE i d'una enquesta dirigida a les persones valencianes a l'exterior realitzada a través de la pàgina web 'GVA Participa'.

D'acord amb aquestes dades de l'INE, el nombre de persones valencianes residents a l'estranger va assolir els 156.986 registres el gener del 2022, fet que suposa un 3,08% respecte a la població valenciana resident a la Comunitat, davant del 5,78%. nacional o el 19,67% de Galícia.

Pel que fa als resultats de l'enquesta, que compta amb 150 registres fins al mes de maig, es desprèn que les persones que es plantegen el retorn a la Comunitat Valenciana ho fan per motius familiars i enyorança, i que els principals obstacles que troben per el seu retorn són la situació laboral i la situació econòmica.

Per al disseny de les mesures i programes que conformaran l'Estratègia de Retorn de les persones valencianes a l'exterior a la Comunitat Valenciana, es parteix d'un document comparatiu dels plans de retorn d'altres comunitats autònomes que ja hi compten, com és el cas de Galícia, Madrid i Extremadura. El disseny es farà amb la participació de tots els agents implicats i de la ciutadania i es definirà el paper de cada Administració.

Al full de ruta s'hi inclou la realització de tallers en línia dinamitzats sobre el concepte de persona retornada i sobre el disseny de les mesures i els objectius de l'estratègia, en què participaran la ciutadania en general i la resident a l'exterior.

Composició del Fòrum de Retorn

El Fòrum integra com a vocalies institucionals els departaments del Consell amb competències que puguen incidir en el retorn, com són Educació, Sanitat, Justícia, Ocupació, Política Migratòria, Serveis Socials, Repte Demogràfic i lluita contra la despoblació, Economia, Estadística i Innovació. També hi són representades les Diputacions Provincials i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) i el Comitè Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana (CES).

Les vocalies socials estan integrades per representants dels Centres Valencians a l'Exterior (Cevex); entitats associatives, com Marea Granate i CEAR; organitzacions sindicals i empresarials; el Consell de Cambres de Comerç; així com persones expertes en tornada de l'àmbit acadèmic, professional o social.

Durant la sessió, han intervingut la professora de la Universitat Autònoma de Madrid i postdoctorat Marie Curie, Pilar Serrano, que ha dut a terme a la Facultat de Sociologia i Política Social a la Universitat de Leeds (Regne Unit) una investigació sobre el retorn, en particular sobre els impactes del retorn a la salut.

També hi ha participat, en representació del Cevex 'Valencians UK', Zahïa Guidoum; i l'expert en matèria de tornada i professor del departament de comunicació de la Universitat d'Estocolm, David García.


* ho pots llegir perquè la font és Creative Commons

Publicat per Àgora CT. Associació Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. No es publicaran els comentaris que porten incrustats enllaços, encara que no estiguen complets. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon