Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Pérez Garijo destaca la tasca dels tribunals consuetudinaris com a 'afavoridors de la participació ciutadana i dipositaris de la identitat local i regional'

 La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha participat a la I Jornada de Tribunals Consuetudinaris i Tradicionals en el marc dels actes del 40é aniversari de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, sessió en què ha destaca la tasca d'aquestes institucions com a "afavoridores de la participació ciutadana, veritables tresors de patrimoni històric com a dipositaris antiquíssims d'una identitat local i regional rellevants per a la cultura, els costums i la cohesió social de les zones on estan implantades".

La jornada ha comptat amb la presència del president del Tribunal de les Aigües de la Vega de València, José Alfonso Soria; el secretari del Consell d'Homes Bons de Múrcia, Juan Jesús Sánchez; el secretari del Jutjat d'Aigües Privatiu d'Oriola, Miguel Pedro Mazón; i el president del Tribunal del Comuner del Rollet de Gràcia d'Aldaia, José Bonet.

La consellera Pérez Garijo ha agraït al Tribunal de les Aigües de València lʻorganització dʻaquesta sessió que "vincula el caràcter tradicional i consuetudinari dʻaquests tribunals amb la identitat del poble valencià, amb la història i lʻevolució del nostre model dʻautogovern", a cosa que ha afegit que "són un clar exemple de tradició democràtica".

"Una jornada -ha continuat la consellera- que reuneix per primera vegada els quatre tribunals consuetudinaris de la Comunitat Valenciana i Múrcia, després del reconeixement com a tal del Tribunal del Comuner del Rollet de Gràcia d'Aldaia i el Jutjat Privatiu d'Aigües d'Oriola" .

Pérez Garijo ha afirmat que a la Comunitat Valenciana "som un referent a utilitzar la mediació per a la resolució de conflictes", fet que demostra la capacitat del poble valencià "d'arribar a acords i d'entendre'ns raonant i explicant les coses".

Durant la seua intervenció, la consellera també ha parlat del paper "essencial" d'aquestes institucions en la preservació de la cultura de l'aigua, "part fonamental de la cultura mediterrània".

Una qüestió que la consellera de Qualitat Democràtica ha emmarcat en els Objectius de Desenvolupament Sostenible i concretament al número 6 que parla de garantir l'accés a l'aigua, al sanejament universal i a la gestió sostenible dels recursos, "perquè només així, es podrà garantir en un futur proper el benestar i la salut de les persones".

En aquest sentit, Pérez Garijo ha realitzat un reconeixement a la constància de moltes generacions de valencians i valencianes per preservar les pràctiques que han garantit el bon ús de lʻaigua, "solucions del passat que encara poden ajudar a afrontar reptes del futur", ha assegurat.

Convenis de col·laboració

Durant la jornada, la consellera de Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha signat els convenis de col·laboració amb el Tribunal de les Aigües de la Vega de València, la Comunitat de Regants del Rollet de Gràcia de l'Horta d'Aldaia i el Jutjat Privatiu d'Aigües d'Oriola i Pobles del seu Marc, per al manteniment, el funcionament, la divulgació i la promoció d'aquestes institucions.

A través d'aquestes col·laboracions, a les quals la Generalitat destina un total de 110.00 euros, les entitats enfocaran les seues activitats a la commemoració del quaranté aniversari de l'aprovació i l'entrada en vigor de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana que se celebra aquest any .


* ho pots llegir perquè la font és Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal