Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Mireia Mollà demana en la UE la necessitat d’augmentar el control sobre el trasllat de residus


Luxemburg.

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha demanat hui, coincidint amb el Consell Europeu de Ministres de Medi Ambient, que se celebra en Luxemburg, augmentar el control sobre el trasllat de residus com preveu el Reglament de la UE en aquesta matèria (RTR).

Mollà ha traslladat la posició comuna de les comunitats autònomes en matèria de moviment de residus i la necessitat d'avançar en estratègies de gestió orientades a l'Economia Circular per a assolir els objectius climàtics de la Unió Europea.

La posició comuna de les Comunitats Autònomes valora "positivament" la proposta de revisió i actualització per a "garantir que els residus es gestionen de forma sostenible, contribuent així a la transició cap a una economia circular a escala de la Unió Europea". Els territoris destaquen la promoció de mesures que faciliten la circularitat, així com l'aprofitament de les tècniques de la transició digital per a millorar la traçabilitat, seguiment i control dels fluxos tranfronterers.

La consellera ha valorat la decisió de la UE de prohibir l'exportació de residus perillosos a països no sotmesos a la decisió de l'OCDE (Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic), amb l'única excepció d'aquells casos en les quals es demostre la seua capacitat per a un tractament sostenible des del punt de vista mediambiental.

No obstant això, per a Mollà el trasllat il·lícit de residus encara suposa un percentatge significatiu del total, donat que la UE pretén evitar-los, seria convenient no facilitar les autoritzacions tàcites, ni els terminis reduïts per a impedir que aquests mecanismes es convertisquen en una porta a este tipus de trasllats.

"El criteri desestimatori no només va en consonància amb el dret estatal, sinó també amb els objectius de la regulació d'augment de la protecció del medi ambient i la salut humana enfront dels efectes adversos que poden derivar-se del trasllat", ha argumentat la consellera.

La consellera de Transició Ecològica reivindica el paper de les regions i els municipis en el foment de l'economia circular. "L' impuls per a la transició cap a una economia circular, en línia amb el Pacte Verd Europeu, descansarà en gran manera en les administracions territorials, pel qual cal que reben els fons necessaris i vegen simplificats les seues càrregues administratives per a que la transició cap a un nou model es faça de forma ágil i eficaç".

La Generalitat Valenciana conclou el semestre de coordinació autonòmica en el Consell de Ministres de Medi Ambient de la UE i cedeix el relleu al País Basc. Assumint este paper, ha elaborat i consensuat amb la resta de comunitats dues posicions comunes.


* ho pots llegir perquè la font és Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon