Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La Generalitat incoa expedient per a declarar el camp de concentració d'Albatera Lloc de la Memòria Democràtica



   En els terrenys de l'antic camp de concentració, se situarà un 'Centre d'Interpretació de la Memòria'

   La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica Rosa Pérez ha incoat l'expedient per a declarar el camp de concentració d'Albatera, situat al terme municipal de San Isidro (Alacant), com a Lloc de la Memòria Democràtica Valenciana.

   D'aquesta manera, una vegada conclòs el tràmit, Albatera passarà a formar part del Catàleg de Llocs i Itineraris de la Memòria Democràtica de la Comunitat Valenciana, ha indicat la Generalitat en un comunicat.

   Al costat d'aquesta declaració, la Conselleria de Qualitat Democràtica destina 100.000 euros per a engegar un Centre d'Interpretació a Albatera.

   Així mateix, amb la declaració Lloc de la Memòria Democràtica Valenciana, se suspèn qualsevol intervenció que puga "posar en perill els valors del bé", així com les llicències municipals de parcel·lació, edificació o demolició i l'eficàcia de les quals s'hagen atorgat sobre el lloc. Una vegada instruït el procediment, la declaració i inscripció serà acordada mitjançant resolució de la consellera de Qualitat Democràtica.

CENTRE D'INTERPRETACIÓ

   En els terrenys de l'antic camp de concentració, se situarà un 'Centre d'Interpretació de la Memòria'. Segons va explicar en anunciar-ho la consellera Rosa Pérez Garijo, aquest espai servirà per a recordar el que va ocórrer i crear un lloc que "servisca per a la reflexió i per a no oblidar un dels episodis més tristos i lamentables del passat recent" de la Comunitat.

   La consellera ha va defendre que aquest espai "ha de ser protegit com a lloc de la memòria per a la seua deguda recuperació, senyalització i interpretació, com a homenatge i dignificació de les víctimes, alhora que com a defensa i reivindicació de la cultura democràtica, de la convivència i els drets humans".

   Entre abril i novembre de 1939, el camp de concentració d'Albatera, antic camp de treball durant la II República que allotjava als condemnats per sentència judicial, es va utilitzar com a centre de classificació de presoners i presoneres.

   A aquest camp van acabar, entre uns altres, tots aquells que no van poder exiliar-se en el Stanbrook, un dels últims vaixells que va partir des del port d'Alacant amb refugiats de la zona republicana en finalitzar la Guerra Civil. El camp va funcionar com a lloc de detenció, identificació, classificació i redistribució de presoners encara sense jutjar, en el qual un elevat nombre de persones van ser represaliadas mitjançant privació de llibertat, vexacions, tortures i assassinats.

   El recinte es va clausurar set mesos després, el 27 octubre de 1939. Durant aquest període es calcula una ocupació de 15.000 a 20.000 reclusos i un nombre encara indeterminat de morts per malaltia o inanició, així com per actes violents i assassinats.

TROBALLES RECENTS

   Després del tancament del camp, es va produir una profunda transformació del lloc i van desaparéixer la majoria dels rastres visibles de la presència del camp de concentració. Les terres van ser posteriorment ocupades i tots els seus indicis van quedar enterrats.

   Les intervencions arqueològiques, impulsades per la Conselleria de Qualitat Democràtica i l'Ajuntament de San Isidro des de 2020, han tret a la llum troballes com la fonamentació d'un barracó de 60 metres de longitud per set d'ample, llandes de sardines i pots de llentilles, a més de plats, restes de vidre, objectes dels presos, desaprofitaments i una fossa sèptica.

   Al seu torn, l'equip d'arqueòlegs ha trobat munició que emprava l'exèrcit franquista, molta d'ella percutida, la qual cosa implica que es van disparar fusells dins del camp i, per tant, es realitzaven afusellaments.

   El grup de treball ha realitzat dos campanyes sobre un terreny que compta amb una superfície de 12 hectàrees, una en 2020 i una altra en 2021. A més, s'ha emprat una màquina per a realitzar sondejos dirigits a trobar la fossa comuna que encara no ha sigut trobada, treballs que continuaran en la campanya de 2022.

   La Conselleria de Qualitat Democràtica ha destinat un total de 25.600 euros en 2021 a dos projectes relacionats amb el camp de concentració d'Albatera.


* ho pots llegir perquè la font és Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon