Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La Generalitat i la Diputació de València acorden finalitzar els treballs d'exhumació al cementeri de Paterna

- Pérez Garijo ha destacat el valor de la col·laboració entre administracions "per assolir un territori lliure de fosses"


La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, i el president de la Diputació de València, Toni Gaspar, han mantingut una trobada per tractar assumptes relacionats amb memòria històrica, reunió en què han acordat finalitzar els treballs de exhumació al cementeri de Paterna.

La col·laboració per concloure les exhumacions suposa que ambdues administracions es comprometen a realitzar una part dels treballs per localitzar els cossos de prop de 300 víctimes "per tancar molt prompte totes les exhumacions del cementeri amb més persones assassinades durant la dictadura al nostre territori", ha assegurat la consellera.

Així mateix, Pérez Garijo ha destacat el valor de la col·laboració entre administracions "perquè totes les fosses que queden a la província de Valencia siguen localitzades, exhumades i dignificades per complir així el compromís del Govern valencià d'assolir un territori lliure de fosses".

Per la seua banda, el president de la Diputació de València, Toni Gaspar, ha assenyalat que "continuarem treballant al costat del Govern valencià a dignificar les víctimes soterrades a les fosses de Paterna, on la Diputació ha estat l'administració pionera quan va iniciar els seus treballs al 2017. Hem fet i seguirem fent un esforç econòmic, ja que gràcies a aquesta iniciativa provincial hem pogut recuperar els cossos de més de mil víctimes".

Durant la trobada, en què també ha participat el director general de Qualitat Democràtica, Iñaki Pérez Rico, i el diputat de Memòria Històrica, Ramiro Rivera, han parlat al seu torn d'altres vies de col·laboració perquè la Diputació de València s'integre al projecte de recerca i identificació de les víctimes que la Conselleria de Qualitat Democràtica té amb la Universitat de València i el Fisabio.

Cementeri de Paterna

Al Cementeri Municipal de Paterna hi ha al voltant de 135 fosses comunes on van ser dipositades les víctimes de la repressió franquista després de ser executades a 'El Paredón' o 'El Terrer', situat a uns 500 metres del cementeri i en altres llocs del municipi.

En total van ser assassinades 2.238 persones provinents de diferents municipis de la Comunitat Valenciana, així com d'altres localitats del territori nacional. Eren homes i dones compromesos amb la defensa dels valors que representava la II República; valors de llibertat, igualtat, progrés, solidaritat i ciutadania.

El cementeri de Paterna és el lloc de la Comunitat Valenciana on es constata l'execució del nombre més gran de crims contra la humanitat, una vegada acabada la guerra, i el segon de l'Estat, després del mur del cementeri de l'Est de Madrid. L'inici d'aquest genocidi va començar el mateix dia 3 d'abril del 1939, dos dies després de la declaració de la fi de la Guerra Civil, fins a l'any 1956, moment en què es va produir el darrer assassinat d'un guerriller antifranquista al Terrer.


* ho pots llegir perquè la font és Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon