Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El PSOE registra aquest divendres al Congrés una reforma legal que torna al CGPJ en funcions la renovació del TC


El PSOE registrarà aquest divendres al Congrés dels Diputats una proposició de llei que es tramitarà per la via d'urgència perquè el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que es troba en funcions des del desembre del 2018, pugui tornar a proposar a dos magistrats per a la renovació del Tribunal Constitucional.

El text, que registrarà el portaveu parlamentari del PSOE, Héctor Gómez, és una modificació de l'article 570 bis de la Llei orgànica 6/1985, de l'1 de juliol, del poder judicial, l'entrada en vigor del qual estaria prevista per al juliol, segons ha avançat 'Eldiario.es' i han confirmat fonts de la formació política a Europa Press. El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ja va confirmar que l'Executiu nomenaria els altres dos magistrats del TC que li competeixen.

El Govern va impulsar la reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ) aprovada el març de 2021 que prohibia a l'òrgan de govern dels jutges fer nomenaments discrecionals a la cúpula judicial estant en funcions, situació en què es troba des de desembre de 2018 .

Quatre dels dotze magistrats de la cort de garanties van caducar diumenge passat el seu mandat amb la incertesa sobre quan i com seran substituïts. La Constitució dicta que aquest terç ho han de renovar Executiu i Consell General del Poder Judicial, proposant dos candidats cadascun, però la falta d'acord entre PSOE i PP per pactar un nou CGPJ ha provocat que l'actual no pugui nomenar els seus, cosa que dóna dubtes sobre si Moncloa pot actuar sola.

En concret, aquest 12 de juny va expirar el mandat del president del TC, Pedro González-Trevijano, del vicepresident Juan Antonio Xiol i dels magistrats Antonio Narváez i Santiago Martínez-Vares. Al seu dia, González-Trevijano i Narváez van ser els dos proposats pel Govern de Mariano Rajoy, mentre que Xiol i Martínez-Vares van ser els nominats pel CGPJ.

La Constitució estableix a l'article 159 que "els membres del Tribunal Constitucional seran designats per un període de nou anys i es renovaran per terceres parts cada tres", sent nomenats pel Rei "quatre a proposta del Congrés per majoria de tres cinquens dels seus membres; quatre a proposta del Senat, amb idèntica majoria; dos a proposta del Govern, i dos a proposta del Consell General del Poder Judicial".

Del tenor literal del precepte es desprèn que la Carta Magna obligaria a renovar per terços complets, de manera que tant l'Executiu com el CGPJ haurien de postular els dos magistrats per presentar un 'pack' tancat. Tot i això, fonts de la cort de garanties consultades per Europa Press subratllen que es tracta d'una qüestió jurídica complexa que caldrà analitzar en profunditat arribat el cas.

UNIDES PODEM "NO ESTÀ PACTADA" AMB EL PSOE

Per part seva, el portaveu  Pablo Fernández, ha assenyalat que la mesura que impulsarà el PSOE "no està pactada" amb la formació morada, segons ha assegurat en una entrevista a TVE, recollida per Europa Press.

Fernández ha reivindicat la renovació de "tots els òrgans constitucionals" i que "es compleixi la Constitució", recordant després que el Partit Popular "fa més de dos anys que bloqueja" l'òrgan de govern dels jutges. "Creiem també que el Tribunal Constitucional ha de concretar la designació de tots els membres", ha dit el portaveu.

* ho pots llegir perquè la font és Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon