Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Llíria, Vilamarxant, Benissanó, Benaguasil, Olocau, Gàtova...

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El Consorci de Museus selecciona 15 projectes per al seu programa de residències Cultura Resident


   Ofereix per primera desenvolupar un projecte de gestió cultural a Madrid i intensifica la seua presència al medi rural

   

   Un total de 15 projectes han sigut seleccionats pel Consorci de Museus per al seu programa de residències de creació Cultura Resident. Es tracta de propostes d'investigació, mediació cultural, producció artística i gestió cultural, que es desenvoluparan a partir de setembre amb la col·laboració de Planta Alta - hablarenarte (Madrid), Ajuntament de Bocairent, Museu de Belles Arts de Castelló, Centre Cultural Las Cigarreras d'Alacant, Centre Cultural d'Espanya a Santiago de Xile, Meet Factory (Praga) i Centre del Carme Cultura Contemporània a València, amb una dotació total de 127.035 euros.

   La convocatòria de 2022, publicada en el mes d'abril, ha comptat amb la concurrència d'un total de 135 projectes, entre els quals destaca una majoria de creadores, amb 79 propostes. Els eixos temàtics predominants continuen vinculats a la memòria històrica o a la identitat (individual i col·lectiva), i s'afermen diàlegs entre art i ciència o art i cos, detalla l'organisme cultural en un comunicat.

   Quant a la disciplina, s'ha advertit una major presència de projectes audiovisuals i de processos creatius vinculats a la ceràmica i al tèxtil. A més, després de dos anys en els quals les condicions sanitàries pràcticament obligaven a emprar metodologies creatives amb components virtuals, aquest 2022 es torna a posar el focus en processos que impliquen relacions presencials.

   "Fins el 2017, que vam engegar el nostre programa Cultura Resident, la Comunitat Valenciana mancava d'un projecte de residències artístiques. Des d'aleshores, cada any proporcionem espai, temps i recursos a les creadores i creadors per a desenvolupar el seu treball", afirma el director del Consorci de Museus i del CCCC, José Luis Pérez Pont.

   "En aquest temps --continua-- des del Consorci de Museus hem fet créixer la nostra aposta per recolzar el pensament i la creació artística en tots els seus vessants, abastant disciplines diferents a través de la investigació, la mediació cultural, la producció artística i la gestió cultural. Amb açò, a més, activem el territori, fomentem les relacions internacionals i projectem als nostres artistes a l'estranger".

   El Consorci de Museus ha seleccionat dotze projectes per a desenvolupar en diferents punts del territori valencià. A Alacant, dins de l'àmbit de producció artística i en col·laboració amb el Centre Cultural Les Cigarreras, es desenvoluparan dos residències de quatre mesos de durada, per a les quals s'han seleccionat els projectes 'Baix terra' de Verónica Domingo Alonso (Getxo, Bilbao) i 'Banquet d'argila i sal', d'Andrea Moreno Orts (Santa Pola, Alacant).

   Per la seua banda, els treballs 'Ceguera, vacío en vibración', de Sergio Hernández Carretero (Alacant) i de 'The subversive stitch', de María Carbonell Foulquie (Molina del Segura, Múrcia), completaran residències de dos mesos de durada.

   En la província de València, mereix menció especial la convocatòria de Bocairent, que el seu principal objectiu és impulsar la creativitat en l'àmbit rural.

   Els dos projectes seleccionats per a aquesta residència són 'Hi ha una manera', de Paula Serrano Llorca (Alcoi, Alacant) i 'L'empremta del paisatge', de Maria Esteve Trull (Algemesí, València).

   Dins de l'àmbit de la mediació cultural, els projectes 'Cuerpocuerpo' de Mariana Kaplan Castro (l'Uruguai), Laura Martinez Bigozzi (l'Argentina) i Violeta Montiel (l'Argentina); i 'Receptes d'un barri fronterer. Trobades al voltant del menjar als límits de La Torre de Massa Salvatge Coop. V' (amb Alba Oller, Teresa Mata i Lluc Mayol), es desenvoluparan en el Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) amb una durada de cinc mesos.

   A Castelló, Cultura Resident, en col·laboració amb el Museu de Belles Arts, ofereix residències d'investigació. Els projectes seleccionats per a la residència de quatre mesos són 'La Fábrica', de José Manuel García Esquerre (Castelló) i 'Últimes paraules', de Maria Amparo Gomar Vidal (València).

   Per la seua banda, durant dos mesos es desenvoluparan les iniciatives 'Laboratorio de cera: de la representación de la naturaleza al derretimiento ontológico', de Laura Salguero Rubio (León) i 'Una sombra sobrevuela mis manos', de Valentina Alvarado (Maracaibo, Veneçuela).

   Aquesta nova edició de Cultura Resident inclou per vegada primera la gestió cultural, amb una inèdita residència a Madrid en col·laboració amb el programa Planta Alta de l'associació hablarenarte. 'En lo oscuro estça lo infinito', de Taller Placer amb Paula Miralles València), Vicente Arlandis (Ibi, Alacant) al capdavant, ha sigut el projecte seleccionat. Cultura Resident - Programa internacional.

PRAGA I XILE

   Dins de la convocatòria de Cultura Resident Internacional i en col·laboració amb el Centre Cultural d'Espanya a Santiago de Xile, es desenvoluparà durant un mes el projecte 'De camino al trabajo', creat pel col·lectiu rosanayaris format per Rosana Sánchez (Bigastre, Alacant) i Aris Spentsas (Grècia).

   En la residència de Praga, amb una durada de 3 mesos i en col·laboració amb Meet Factory, s'ha seleccionat el projecte de Vicent Blai Orts Ros (Vinalesa, València) 'L'objecte ja estava ací'.

   Impulsat pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) l'any 2017, Cultura Resident és un dels programes de major grandària i abast a nivell nacional, dirigit agents vinculats a la creació contemporània.

   El programa dona suport a propostes d'experimentació i innovació en l'àmbit de la creació i la producció intel·lectual i artística que estiguen en via d'investigació i requerisquen un impuls per a la seua producció, o que treballen en contextos o comunitats específiques.


* ho pots llegir perquè la font és Creative Commons
** Pots deixar un comentari manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. No es publicaran els comentaris que porten incrustats enllaços, encara que no estiguen complets. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies **

Cap comentari :

Mastodon