Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Desglaç en glaceres antàrtiques sense precedents en 5.000 anys

Les glaceres perifèriques, com aquests casquets polars que coronen les muntanyes a l'est de Groenlàndia, enfronten taxes d'escalfament ràpidament accelerades. 

 

   Milers de xicotetes glaceres no connectades a la principal capa de gel de Groenlàndia estan perdent quatre vegades el gel que tenien el 2003, contribuint a l'augment del nivell del mar.

   Publicat a la revista Geophysical Research Letters d'AGU, un nou estudi es va centrar a les glaceres "perifèriques", que són glaceres amb àrees menors de 0,05 km2 i no reben flux o acumulació de gel de la capa de gel de Groenlàndia.

   Hi ha al voltant de 20.300 glaceres perifèriques a Groenlàndia, i encara que representen només al voltant del quatre per cent de les àrees cobertes de gel de Groenlàndia, contribueixen fins i tot amb l'11 per cent de la pèrdua total de gel de les àrees cobertes de gel de Groenlàndia. Aquesta taxa de fosa descomunal significa una contribució descomunal a l'augment del nivell del mar.

   La fosa de les glaceres perifèriques ha augmentat en més del 50% en les últimes dues dècades, segons el que han registrat les dades d'altimetria d'ICESat i ICESat-2, va trobar l'estudi. De mitjana, 42,3 gigatones de gel es van fondre per any des d'octubre de 2018 fins a desembre de 2021. En comparació, 27,2 gigatones de gel es van fondre anualment des de febrer de 2003 fins a octubre de 2009.

   Les glaceres perifèriques ara perden quatre vegades més massa anualment que el 2003, mostra el nou estudi.

   "La pèrdua de gel d'aquestes petites glaceres és perquè són més sensibles als canvis de temperatura en curs i, per tant, es fonen més ràpid del que veiem a molts altres llocs de l'Àrtic", va dir en un comunicat Shfaqat Abbas Khan, autor principal de l'estudi i professor de l'Institut Nacional de l'Espai de la Universitat Tècnica de Dinamarca. "Podem veure que hi ha un marcat augment en la fosa de les glaceres al nord de Groenlàndia. Això demostra que les masses de gel a Groenlàndia són molt inestables i que contribueixen considerablement a l'augment global del nivell del mar".

   "Crec que és realment valuós donar llum sobre l'existència d'aquestes glaceres i com estan canviant", va dir Twila Moon, glacióloga de la Universitat de Colorado Boulder que no va participar a l'estudi. "Moltes persones volen saber quant canviarà el nivell del mar en un lloc específic i quan succeirà. Per respondre aquestes preguntes, necessitem una comprensió molt detallada d'on estem perdent gel en diferents moments", incloses les grans capes de gel i les glaceres més petits.

   L'escalfament global està causant una fosa significativa en general a la capa de gel i les glaceres de Groenlàndia, però la ubicació i la taxa de fosa són desiguals. Això fa que la quantificació de la pèrdua de gel fins i tot a les glaceres petites sigui fonamental per comprendre la quantitat d'aigua dolça que flueix fora de l'illa.

   "Molts estudis han documentat l'estat de la capa de gel de Groenlàndia durant l'última dècada. Però tot i que la pèrdua de gel de les glaceres perifèriques és una part tan gran de la pèrdua total de gel de Groenlàndia, hi ha molt pocs estudis que documentin la salut d'aquestes glaceres perifèriques ", va dir el coautor de l'estudi William Colgan, glaciòleg del Servei Geològic Nacional de Dinamarca i Groenlàndia.

   Les baixes taxes de pèrdua de gel, com les que es troben a les altes muntanyes de l'est de Groenlàndia que reben fortes nevades, es veuen compensades per la intensa fosa de les glaceres perifèriques al nord de Groenlàndia. Encara que les glaceres aïllades no formen part de la capa de gel de Groenlàndia, en què se centra la majoria de les investigacions sobre l'augment del nivell del mar impulsades per Groenlàndia, és important incloure'ls al pressupost total de fusió de l'Àrtic per calcular exactament quant contribueix la regió a la pujada del nivell del mar.


* Pots llegir-ho per qué la font i Crònica som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal