Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Com es pot demanar el xec de 200 euros front a la inflació? Qui i quan ho pot fer?

El Consell de Ministres va aprovar el dissabte el Reial decret amb el paquet de mesures anticrisi. Aquest pla inclou ajuts al transport públic, rebaixes d'impostos a l'electricitat i la prolongació de mesures econòmiques ja incloses a l'anterior paquet.

Una de les novetats principals és la creació d'un ajut directe de 200 euros per a famílies vulnerables de baixos ingressos. Era una de les propostes que havia posat Unides Podem, en veu de Yolanda Díaz, sobre la taula de negociació amb el PSOE, encara que si escau havia apostat per una quantia més gran, de 300 euros.

El Reial decret recorda que es tracta d'un pagament únic amb què es pretén "pal·liar l'efecte perjudicial de la pujada de preus ocasionat per la crisi energètica" per a aquelles famílies "en situació de vulnerabilitat econòmica" que no estan cobertes "per altres prestacions" de caràcter social".

Altres països europeus ja havien avançat els últims mesos, des de l'esclat de la guerra a Ucraïna, una sèrie d'iniciatives similars a aquest xec que posa ara el Govern en marxa. Sánchez va abordar aquesta proposta a la roda de premsa de dissabte, però la publicació al Butlletí Oficial de l'Estat permet conèixer la lletra petita amb el calendari, el col·lectiu que hi pot accedir i el cost que s'ha previst.

Qui ho pot sol·licitar

El Reial decret assenyala que són beneficiaris totes les persones físiques que actualment estiguin donats d'alta a la Seguretat Social com a treballadors a compte propi o aliè, així com els aturats, rebin o no el subsidi per desocupació. Per poder accedir a aquest pagament únic de 200 euros han d'haver percebut el 2021 pagaments inferiors a 14.000 euros. A més, han de tenir un patrimoni inferior a 43.196,40 euros. "El còmput d'ingressos i de patrimoni s'efectuarà de manera conjunta, considerant totes les persones que resideixin amb el beneficiari en un mateix domicili a data 1 de gener de 2022", assenyala el Reial decret.

Únicament poden accedir a aquest ajut aquells que tinguin "residència legal i efectiva a Espanya en la data d'entrada en vigor del present Reial decret llei" i l'hagin tingut "de manera continuada i ininterrompuda durant almenys l'any immediatament anterior a aquesta data" ".

Qui NO ho pot sol·licitar

Els que superin aquest barem marcat pel Reial decret queden fora d'aquest ajut, però també altres col·lectius. El Govern defensa que es pretén cobrir amb aquest xec els que no tinguin altres prestacions socials. És per això que en queden fora els milers de perceptors de l'Ingrés Mínim Vital.

Per a aquest col·lectiu el pla anticrisi preveu prorrogar fins al 31 de desembre la pujada del 15% que ja havia implantat a l'anterior Reial decret, de març.

Tampoc no ho poden sol·licitar els pensionistes, ja siguin les seves pensions contributives o no. Per als primers,

el Reial decret assenyala que ja veuran revaloritzades les pensions al mateix nivell que la inflació. Per als segons, el Govern central es remet a una altra de les mesures d'aquest paquet de resposta econòmica, que inclou una revaloració del 15% fins a finals d'any.

Aquesta darrera mesura respon a un acord que va assolir l'Executiu amb EH Bildu al Congrés per poder tirar endavant la llei del pla de pensions públic impulsat per José Luis Escrivá.

Quan i on s'ha de sol·licitar

La gestió d'aquest ajut correspondrà a l'Agència Tributària, ella serà l'encarregada de recollir les peticions i estudiar-les. Comptarà amb el suport d'altres institucions com l'INE, el Sepe o la Seguretat Social per poder accedir a les dades dels demandants i concloure si correspon o no l'accés a aquest ajut.

La via per accedir a aquesta prestació serà a través de la seu electrònica de lAgència Tributària. Allí es posarà a disposició dels interessats un formulari que hauran d'emplenar amb les dades del demandant i dels seus convivents. Serà allà on s'inclogui el compte bancari on es vol domiciliar aquest pagament.

Els interessats tenen fins al 30 de setembre daquest any.

Com se sabrà si s'ha aprovat la sol·licitud

No hi haurà cap comunicació per part de lAgència Tributària sobre la decisió que prengui respecte a una sol·licitud. La norma estableix que es donarà per notificada aquella persona que rebi la transferència amb els 200 euros, que es realitzarà en un sol pagament. Si en els tres mesos següents al 30 de setembre -data límit per a la sol·licitud- no s'ha rebut el pagament, "la sol·licitud es pot entendre desestimada". Contra aquesta desestimació es podran interposar recursos de reposició i reclamacions economicoadministratives.

Quan costarà

La mesura té una estimació de cost de 540 milions d'euros. L'Estat farà transferència a les agències tributàries forals a Euskadi i Navarra per cobrir els perceptors que hagin estat reconeguts. El procés estarà fiscalitzat per la Intervenció General de l'Administració de l'Estat.

Com es beneficiaran de l'ajuda al transport públic

Una altra de les mesures que es van aprovar al Reial decret d'aquest cap de setmana és l'ajut al transport públic. En aquest cas no hi ha limitació de renda, ja que serà una ajuda general.

El Govern implementarà aquesta reducció —del 50% als abonaments mensuals en transport estatal i del 30% a l'autonòmic i local— mitjançant el pagament a les administracions responsables. Seran elles les beneficiàries d'aquesta subvenció, perquè l'apliquen al preu final dels títols. Igual que passa amb el xec,  per als ciutadans encara es farà esperar. Estarà actiu únicament a partir de l'1 de setembre i fins a finals d'any. Així, malgrat l'alleujament d'aquestes mesures, no serà fins després de les vacances estivals quan aquestes famílies es puguin beneficiar del xec de 200 euros i de les ajudes al transport.

*Creative Commons 

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon