Unides Podem-Esquerra Unida ha presentat a Les Corts una iniciativa en la qual insta a aprovar un pacte autonòmic contra la corrupció i el frau al País Valencià i, paral·lelament, proposa al Govern valencià que promoga un pacte d'estat contra la corrupció.
La proposta, firmada per la síndica Pilar Lima i per la diputada Irene Gómez, destaca que el País Valencià és un «exemple» en els últims anys en l'adopció de mesures contra la corrupció, però adverteix que «queda molt camí per recórrer».
En 2016 ja es va aprovar una proposta de Podem, amb els vots a favor de tots els grups llevat del PP, de la llei de creació de l'agència de prevenció i lluita contra el frau i la corrupció, independent del Consell i adscrita a les Corts, per a investigar, previndre i combatre el frau i la corrupció. Un organisme «pioner en la lluita contra la corrupció» que ja supera les mil investigacions, reivindiquen des de la formació morada.
Durant els anys de govern del Botànic també s'han aprovat lleis per a regular la influència dels grups d'interès i els conflictes d'interessos i la pròpia Llei de Transparència i Bon Govern per a fomentar la transparència i evitar la corrupció.
A més, el grup morat destaca la millora «evident» del País Valencià en l'índex de qualitat dels governs autonòmics en els països de la Unió Europea que elabora, amb el suport de la Comissió Europea, l'Institut de Qualitat del Govern de la Universitat de Göteborg, «deixant la zona negativa i passant a un digne sisè lloc» quan en 2017 i 2013 estava en les últimes posicions de les 17 comunitats autònomes de l'Estat espanyol.
Malgrat les bones dades, per a la síndica Lima és necessari «seguir vigilants» i crear estratègies, tant autonòmiques com a estatals, contra la corrupció amb l'objectiu d'eradicar-la totalment i «que no tornem a viure esdeveniments com els que ara estan transcendint, fruit de pràctiques corruptes instaurades en el bipartidisme».
«Unes administracions públiques més febles, més fragmentades, més aïllades, menys col·laboratives i més penetrades per interessos personals i exclusivament privats són sempre unes administracions amb menys legitimitat entre la ciutadania i amb menys capacitat de prevenció, control i persecució de les pràctiques roïnes en la gestió, del frau i de la corrupció», ha reivindicat la síndica d'Unides Podem.
A partir d'ací, Lima aposta per institucions públiques «pluralistes, fortes, respectades, eficaces i eficients que perseguisquen un interès realment comú, determinat per un debat públic democràtic i que siga majoritàriament compartit: únicament d'aquesta manera és possible tancar la bretxa entre nivell econòmic i grau de corrupció i acostar els nostres estàndards d'integritat pública, qualitat democràtica i benestar social i mediambiental al dels països més avançats o, com a mínim, adequar-los als nivells que ens correspondrien d'acord amb la nostra riquesa econòmica».
* ho pots llegir perquè la font és Creative Commons
Cap comentari :