Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Rosa Montero obrirà el Festival Històric Noir de Bétera organitzat per Bétera després de dos anys d'aturada per la COVID-19

#Bétera


  • El festival se celebrarà del 9 al 12 de juny amb una imatge renovada i un programa reforçat.
  • Jerónimo Tristante, Rosario Raro, José Carlos Somoza o Juan Ramón Biedma són alguns dels escriptors que visitaran Bétera.
  • El Castell de Bétera i l'edifici Casa Nebot acolliran la majoria d'activitats, que superen la desena.
  • El Bfest oferirà també clubs de lectura, activitats per a xiquets i adolescents, performances teatrals, un concert de música folk i una batalla d'escriptors.

 

El Festival Històric Noir de Bétera (Bfest) torna amb una imatge renovada i un reforçat programa per a celebrar la seua segona edició després de dos anys d'aturada deguda a la pandèmia. L'Ajuntament de Bétera, a través de la regidoria de Cultura, organitza aquest Festival amb el qual tornarà la literatura a aquest municipi del Camp de Túria de la mà d'autors tan consagrats com Rosa Montero, Jerónimo Tristante, José Carlos Somoza, Rosario Raro o Juan Ramón Biedma. Aquesta cita amb la novel·la històrica i negra oferirà també clubs de lectura, activitats per a xiquets i adolescents, performances teatrals, un concert de música folk i una batalla d'escriptors.

"Apostar per la literatura és afermar el nostre compromís amb la cultura, en definitiva, és apostar pel coneixement, el talent i la pervivència de les lletres. Aquest Festival és una manifestació literària i cultural que, a més de ser signe de progrés i futur, és també motor dinamitzador del nostre municipi, que serà conegut per tots com a seu literària", ha explicat l'Alcaldessa de Bétera, Elia Verdevío.

Rosa Montero, premi Alfàbega Literària

El principal al·licient d'aquest festival serà la visita de Rosa Montero, una autora que ja va participar durant la pandèmia i gràcies a l'àrea de Cultura del Consistori en les activitats en línia que es van dur a terme perquè els veïns i veïnes de Bétera mantingueren una vida cultural activa durant el confinament. L'escriptora i periodista madrilenya protagonitzarà el dijous 9 de juny fins a tres actes diferents: assistirà al Club de Lectura de la Biblioteca Pública de Bétera, obrirà les trobades amb autors del Festival i rebrà el Premi Alfàbega Literària, creat enguany pel Bfest i que s'entregarà a Montero "per la seua aportació a la cultura des del rigor però també des de la imaginació, per ajudar-nos a contemplar les zones fosques del món i, així i tot, trobar optimisme i alegria per a les nostres vides", ha indicat el regidor de Cultura, Manuel Chover.

El renovat Castell de Bétera acollirà les trobades amb autors

Tant la conversa amb Rosa Montero com la resta de trobades amb autors tindran lloc al Castell de Bétera, una infraestructura que recentment ha sigut rehabilitada i que, sens dubte, és un marc idoni per a aquesta mena d'esdeveniments, que a més permet celebrar-los a l'aire lliure en aquesta època de l'any.

El divendres dia 10, Rosario Raro i Nerea Riesco compareixeran al pati del Castell per a parlar sobre Els temps difícils. Totes dues autores han treballat aquestes trames de misteri, aventura i drama, emmarcats en alguns dels moments més complicats del segle XX.

Reprendran el dissabte 11 en el mateix escenari quatre autors que parlaran sobre dos temes molt diferents. Juan Ramón Biedma i José Carlos Somoza protagonitzaran la trobada Elemental, volgut Watson, ja que tots dos han revisitat aquest mite en les seues obres recents. Què té aqueixa figura que ens interessa tant?

Per part seua, Jerónimo Tristante i Javier Alandes revisitaran no un mite, sinó el trist passat al qual ens retrotrau la Guerra Civil Espanyola, present en les novel·les que tots dos acaben de publicar i sobre les quals s'emmarca la trobada que porta per títol Aqueix any maleït.

Activitats per a xiquets i adolescents

Altres de les novetats del programa d'aquesta segona edició és la presència en centres educatius. L'escriptor valencià Joan Carles Ventura celebrarà el dilluns 6 un club de lectura amb alumnes de l'IES Els Alfàbegues de Bétera al voltant de la seua novel·la Estira el fil, Ariadna, que està escrita amb el llenguatge dels joves.

"També s'organitzen per primera vegada activitats per a xiquets, que tindran caràcter instructiu, transmetran valors, seran entretingudes i estaran enfocades a desenvolupar les seues capacitats", ha afirmat Manuel Chover. Fins a cinc diferents se celebraran durant el matí del dissabte a Casa Nebot: dues sessions del Taller d'Arquetips i altres dos de Escape Room, i un contacontes per a tancar el matí.

 

Música i teatre amb Innerlands i La Intensa

El divendres 10 a la nit, el Castell de Bétera acollirà un concert del grup Innerlands, les influències del qual varien entre el folk, el pop, el rock progressiu, la música cèltica o els cantautors, i inclouen entre els seus instruments el violí i la flauta.

El teatre també té el seu lloc en el festival. La companyia La intensa posarà en escena una actuació breu amb el títol Personatges fora de les pàgines. Serà el dijous 9, dia de l'estrena del Festival, després de la xarrada amb Rosa Montero, i els diàlegs estaran basats en textos de l'última novel·la de l'escriptora, El perill d'estar corda.

 

Batalla d'escriptors per a posar el fermall el diumenge

El Bfest s'acomiadarà dels seus seguidors el diumenge dia 12 amb una activitat que sempre resulta molt atractiva per al públic: la batalla d'escriptors, que se celebrarà a Casa Nebot. Una modalitat d'escriptura lúdic-festiva que enfronta a quatre autors, en semifinals i final. Cada enfrontament dura quatre minuts, durant els quals cadascun dels contendents ha d'escriure un relat breu amb tres variables que es trien abans de començar: nom del protagonista, lloc on transcorre la història i gènere literari a emprar. Els espectadors decideixen, mitjançant els seus vots, quin escriptor guanya cada assalt i la final.

Sens dubte un Festival que, tal com afirma Elia Verdevío "volem que cresca i es consolide situant a Bétera en l'epicentre de la novel·la negra".

 


* Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon