La vicepresidenta destaca que aquest procés "millorarà la qualitat del treball de les persones que cuiden de persones"
Aquest pla, juntament amb la nova OPE de 2022, permetrà que el 90% dels treballadors i treballadores de IVASS siguen personal fix. La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat que el 80% del personal que es beneficiarà del pla d'estabilització de les plantilles en el Institut Valencià de Serveis Socials (IVASS) són dones".
Oltra ha afirmat que aquest procés que s'està emprenent en el IVASS "millorarà la qualitat del treball de les persones que es dediquen a cuidar de les persones" i ha assenyalat que aquest tipus de mesures són "el camí per a posar en el centre a les persones i la política de cuidar a les persones", és a dir, l'economia de "les tres 'C': criar, cuidar i curar", en aquest cas a les persones que cuiden en residències i centres de dia a persones majors, amb diversitat funcional o amb problemes de salut mental".
La vicepresidenta ha realitzat aquestes declaracions després de la reunió que ha mantingut amb el director del Institut Valencià de Serveis Socials (IVASS), Ramón Orozco, en la qual han tractat sobre el procés d'estabilització de les plantilles de l'entitat que s'està duent a terme, en la qual s'inclou un total de 438 places, una mesura que "beneficia sobretot a dones".
Es tracta de persones "que porten molt temps treballant en aquest institut que, per no haver-se convocat en el seu moment les oposicions, es troben en una situació de precarietat" i que ara, gràcies a aquest procés d'estabilització, "tindran un treball fix després d'anys, algunes d'elles dècades, treballant en el IVASS", ha destacat.
Del total de llocs que participen en aquest procés d'estabilització, 235 corresponen a persones cuidadores, 37 a ajudants de residència, 19 a responsables de torn, 18 a personal d'infermeria i 21 a places de mestre/a de taller.
Segons l'última Relació de Llocs de treball (RPT) publicada, el IVASS compta amb una plantilla d'unes 1.200 persones a les quals cal sumar les més de 200 substitucions de mitjana al mes que es produeixen, la qual cosa dona un total de 1.400 persones treballadores.
Actualment, el 31% d'aquesta plantilla té la condició de treballador o treballadora fixa a extingir, un percentatge que s'incrementarà un 38% gràcies al procés d'estabilització que es durà a terme, aconseguint quasi el 69% del total del personal. Així mateix, si a aquest pla se suma l'Oferta pública d'ocupació (OPE) prevista en 2022 per al IVASS, s'estima que el percentatge de personal fix aconseguisca el 90%.
Finalment, la vicepresidenta ha volgut recordar a Isabel Vicente, una "lluitadora d'UGT que sempre va treballar per millorar les condicions laborals de la plantilla de IVASS, especialment de les dones" i ha afirmat que aquest procés d'estabilització "té a veure molt amb ella també".
Una OPE (Oferta pública d'ocupació) que deuria de posar-se en marxa a tot tardar al mes de juny 2022.
Entre altres, la Llei 20/2021 sobre interins: mesures per a reduir la temporalitat, entre les modificacions introduïdes la norma s'ocupa del caràcter temporal del personal funcionari interí tant en la referència al seu nomenament, com en la delimitació del termini màxim de duració d'aquest: en el supòsit de nomenament en places vacants quan no siga possible la seua cobertura per funcionaris de carrera per un màxim de tres anys; en el supòsit de nomenament per substitució, pel temps estrictament indispensable que motive el nomenament; en el supòsit de nomenament per a executar programes de caràcter temporal, per un màxim de tres anys, ampliable a dotze mesos més per les lleis de funció pública de cada Administració, o en el supòsit d'excés o acumulació de tasques, per un termini màxim de nou mesos.
Un comunicat recent de la CGT alertava de la "desbandada" de responsables en el IVASS
El sindicat CGT ha criticat en un comunicat fet públic el mes d'abril que la situació de l'Institut Valencià d'Atenció Soci-Sanitària (IVASS) s'ha agreujat després de la dimissió de la directora general, a la qual cal afegir la renúncia de la subdirectora general fa un mes i la no substitució de la cap de recursos humans que està en període d'excedència. Des de CGT afirmen que desconeixen els motius d'aquesta “desbandada”, però que ha portat al servei a trobar-se “a la deriva, on no hi ha ningú que puga assumir qualsevol tipus de responsabilitat en la gestió”.
El IVASS es tracta d'una empresa pública de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives que atén centenars de persones amb diversitat funcional, més de mil tutelades i compta amb al voltant de 1500 treballadors i treballadores, de les quals el 90% són dones amb temporalitat molt elevada.
No obstant això, l'última representació sindical de què es té constància els treballadors i treballadores del IVASS estan representats majoritàriament per CC.OO i UGT, sindicats que també són molt crítics amb la situació i venen demanant solucions a l'alta temporalitat en l'empresa i la coordinació de Convenis, atés que les diferents absorcions han anat mesclant els Convenis Col·lectius vigents entre els treballadors que s'incorporaven.
Les Administracions Públiques hauran d'oferir abans de l'1 de juny de 2022 les places de treballadors temporals que estan actualment ocupades. Els processos selectius hauran de finalitzar abans del 31 de desembre de 2024 i serà un procés de concurs oposició el que donarà accés a aquestes places
L'encarrec fonamental al nou Director General
Després de la reunió de huí, és la primera vegada que la vicepresidenta fa esment al nou Director General i parla públicament de les funcions fonamentals que li encomana
Ramón Orozco, fins ara conegut per ser el portaveu del grup en l'oposició Guanyem en el municipi de Sant Antoni de Benaixeve, ha estat nomenat quasi en el termini per a iniciar la OPE - s'acabava (l'1 de maig de 2022) - i a temps en que la fins eixe moment Directora General va presentar la seua dimissió per no haver dotat a l'Institut d'un responsable de Recursos Humans. Orozco entra amb un paper fonamental segons el propi decret que estableix les obligacions del càrrec de Director General del IVASS; la de resoldre el problema laboral.
El nomenament es realitza amb tot just un any de temps fins a la fi de la legislatura i amb unes exigències legals sobre recursos humans .interins-, que precisaran de la màxima dedicació del nou càrrec, que segons hem pogut conéixer el propi article 8 que regula les seues funcions, entre altres li encomana:
i) L'execució dels processos selectius derivats de l'oferta d'ocupació pública, la contractació i acomiadament del personal laboral propi d'entitat.
f) La prefectura del personal de l'entitat, així com l'elaboració de la relació de llocs de treball del personal, per a la seua aprovació pel Consell de Direcció.
g) La gestió econòmica i financera i el control tècnic i administratiu dels servicis. Així com la llevanza dels eventuals cobraments que tinga pendent l'entitat.
h) Qualssevol altres funcions que li siguen atribuïdes o delegades per la Presidència o el Consell de Direcció.
Sent l'IVASS una entitat pública, el seu Director està somets a un contracte mercantil d'Alta Direcció, aliè als convenis colectius i l'Estatut dels treballadors
Concentración de trabajadores del Instituto de Acción Social (IVASS) ayer a las puertas del Palau de la Generalitat. MIGUEL ÁNGEL MONTESINOS -LEVANTE-EMV 2018 |
* ho pots llegir perquè la font és Creative Commons
Cap comentari :