Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Bétera: El govern d'Elia Verdevio desisteix del plec dels Residus Urbans sense explicar per què el va redactar un condemnat pel cas Blasco



Els vots de l'equip de govern i de la ultradreta han sigut suficients, malgrat les abstencions de la resta (COMPROMIS, PSOE i No Adscrita)

En Ple extraordinari celebrat en la vesprada del dimecres 25 de maig l'únic punt de l'ordre del dia era precisament el desistiment de la licitació dels RSU i la Neteja Viària. La raó esgrimida per l'equip de govern (PP-C's-Más Camarena-Torre en Conill) i per la seua alcaldessa Elia Verdevio, "un error en els plecs que ha donat lloc a dos informes contradictoris de dos tècnics, l'Interventor i el Secretari", per la qual cosa hauran de començar la licitació de nou i assumir que alguna empresa de les quals ha participat reclame les despeses ocasionades. 

Raó de fons que ha estat manifestada el ple

Les raons de fons, no han estat les irregularitats tècniques que reflecteix l'informe de l'Interventor, més bé que el plec havia sigut redactat per Jesús Urquiza Delgado - enginyer condemnat en la sentència d'un dels casos Blasco, el conegut com ONG's per delictes continuats de malversació de cabals públics, de prevaricació administrativa i falsedat en document oficial . Una condemna ferma perquè havia sigut de conformitat amb el Fiscal i l'acusació. 

El problema tampoc no és sols  que el Sr. Urquiza redactara el plec, sinó que la persona adjudicatària oficialment per l'Ajuntament per a la redacció dels plecs no era ell, sinó P.M.R. Un arquitecte que per raons òbvies no té les capacitats per a fer un treball que és més propi dels enginyers. Com s'ha preguntat l'oposició en la seua intervenció. "sabia l'equip de govern que el redactor anava a ser Urquiza i no la persona a la qual li van adjudicar el contracte? És per això que no podent ser Urquiza per estar inhabilitat per la condemna, es va buscar una altra persona que va donar la cara malgrat no tindre les habilitacions i coneixements necessaris?.

COMPROMIS que ha fet una extensa intervenció - Joano Baudés- després de lamentar la situació perquè el municipi precisa des de fa temps una solució al desastre dels Residus Urbans i fems, ha arribat a afirmar que en el període en què Urquiza estava inhabilitat ja visitava l'Ajuntament i el presentaven com qui estava redactant els plecs.

Joano Baudés- COMPROMIS

També ha deixat en l'acta del ple la seua opinió sobre això i sobre les raons tècniques Jose Miguel Granell pel PSOE

Jose Miguel Granell (PSOE)


Dos expedient de contractació en el fons del problema, segons l'oposició

Les irregularitats que atribueix i denúncia l'oposició es refereixen a dos contractes, l'un resultat de l'altre.

Un contracte Menor realitzat en el primer trimestre de 2021, el CM-25-21 per a redactar els plecs que serviren per a la RSU i Neteja viària, per quantia de 16.722 (iva inclòs) que es va adjudicar a un arquitecte les sigles del qual són P.M.R. Que per raons òbvies no té la titulació necessària per a realitzar el plec. Un contracte en el qual una altra persona apareixerà després redactant el plec: Jesús Urquiza Delgado, qui segurament no podia contractar directament per estar inhabilitat.

 - Un segon contracte el de major quantia de tot l'Ajuntament (24.756.769 euros) per a la Recollida de Residus Sòlids Urbans i Neteja Viària. Que ha usat els plecs redactats per Urquiza en el primer contracte i que ha donat lloc per la seua mala redacció a una sèrie d'irregularitats posades damunt de la taula per l'Interventor i que han fet que tot haja de tornar-se arrere.

Les arrels polítiques  de Urquiza amb el PP en la sentència

L'estranya aparició de Jesús Urquiza té una implicació que confirmen els advertiments de l'Interventor demostrats en la sentència, ferma per a ell, sent l'autor de molts dels informes que van servir per a puntuar les adjudicacions que van permetre a Blasco i la seua trama desviar els fons destinats a les ONG's..  

L'equip de govern no pronuncia el nom

Durant el Ple l'equip de govern no s'ha eixit de la línia de l'error tècnic, no ha pronunciat el nom de Urquiza i s'ha situat en la diferència de criteri entre l'Interventor i el Secretari. "davant dos informes diferents, nosaltres optem per tornar a l'inici". Malgrat això el propi equip de govern exercint de portaveu Carlos Abad (Mas Camarena-Torre en Conill), ha reconegut la possibilitat d'una reclamació econòmica per part de les empreses que han licitat fins ara, però que circumscriu a les despeses que se'ls han ocasionat.

Carlos Abad -Mas Camarena-Torre en Conill

Per la seua part COMPROMIS ha ratificat a Crònica, que des d'ara s'inicia l'estudi de les circustancias que coneixen i han deixat en l'acta de ple. "no tenim dubte que si així ens assessoren és molt probable que posem els contractes i les dades referides en mans del Fiscal"

El PSOE, no ens ha pogut manifestar si podrà arribar fins al Jutjat, perquè necessiten una anàlisi de la documentació per "altres instàncies prèviament".

Hem intentat obtindre alguna dada o manifestació de l'equip de Govern, però l'alcaldessa ens ha derivat a la regidora responsable Gloria Campomanes, que al seu torn no ha volgut fer cap declaració tampoc i ens deriva a la persona que porta premsa a l'Ajuntament.

Dades que figuren en el plec.

Segons ha pogut verificar Crònica davant la Plataforma de Contractació de l'Estat, els plecs que va signar Urquiza, no sols portaven el seu nom, sinó el seu correu amb el nom de la mateixa empresa -entornos naturales- que va utilitzar per als delictes comesos segons la sentència del cas Blasco. És a dir, ni tan sols ha utilitzat les dades, o correus de l'adjudicatari oficial del Contracte Menor.


Tornar les coses al seu inici és molt probable que coste a l'ajuntament de Bétera, a més d'un nou plec redactat per qui corresponga,  es a dir l'equivalent a altres 16.000 euros de despesa mínima, les quantitats que es deriven de les possibles reclamacions de les empreses que han licitat en la licitació. I, a més, als veïns i veïnes de Bétera, almenys altres sis a huit mesos sense una recollida de fems i neteja viària en condicions

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon