Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Llíria. Vilamarxant....

Opinió
Opinió
Opinió
Opinió
Opinió
Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

L'Eliana co-organitza amb l'Institut Valencià de Cultura el seminari 'Filosofia i cine' del 27 d'abril al 10 de juny

La Filmoteca es troba al Cinema Rialto situat en la plaça de l'Ajuntament número 17 de la ciutat de València

Cultura presenta en la Filmoteca de València el cicle 'Orson Welles i el mal'.

- El cicle s'inicia el dimecres 27 d'abril, a les 18.00 hores, amb la projecció de 'Ciudadano Kane' (1941)
- El cicle se celebra dins de la quarta edició del seminari 'Filosofia i cine'Cultura, a través de l'Institut Valencià de Cultura, presenta en la Filmoteca de València el cicle 'Orson Welles i el mal' dins de la quarta edició del seminari 'Filosofia i cine', que se celebra del 27 d'abril al 10 de juny.

El seminari 'Filosofia i cine' està organitzat per l'IVC, La Torre del Virrey. Instituto de Estudios Culturales Avanzados, l'Ajuntament de l'Eliana, el Cefire Humanístic i Social i la Universitat Catòlica de València.

Després dels cicles 'Homenatge a Stanley Cavell' (2017), 'Hitchcock filòsof' (2018) i 'Els westerns d'Anthony Mann i James Stewart' (2019), La Filmoteca torna a col·laborar amb el seminari 'Filosofia i cine', que en la seua quarta edició centra la seua atenció en set pel·lícules dirigides per Orson Welles.

El cicle s'inicia el dimecres 27 d'abril, a les 18.00 hores, amb la projecció de 'Ciudadano Kane' (1941), un dels grans clàssics del cine i la pel·lícula que va llançar a la fama a Orson Welles. El film es podrà tornar a veure el divendres 29 d'abril, a les 20.15 hores.

Protagonitzada per Orson Welles, Joseph Cotten, Dorothy Comingore, Agnes Moorehead i Ruth Warrick, l'òpera prima de Welles conta la història de Charles Foster Kane, magnat multimilionari de la premsa que mor a soles en la seua mansió de Xanadu, pronunciant una última i misteriosa paraula: 'Rosebud'. En un intent per desentranyar la seua enigmàtica vida, un periodista comença a investigar en el seu passat.

El dimecres 4 de maig, a les 18.00 hores, i el dijous 5 de maig, a les 20.15 hores, La Filmoteca projecta 'El extraño' (1946), protagonitzada per Edward G. Robinson, Loretta Young, Orson Welles, Philip Merivale i Richard Long.

La tercera pel·lícula de Welles i la seua primera incursió dins del cine negre se centra en el personatge de Franz Kindler, un perillós criminal nazi que s'oculta en una xicoteta ciutat dels Estats Units, on gaudeix de la simpatia dels seus conveïns. L'anunci del seu matrimoni amb una xica de la localitat coincideix amb l'arribada d'un detectiu del servei aliat que va darrere de la seua pista.

El dimecres 11 de maig, a les 18.00 hores, i el divendres 13 de maig, a les 20.15 hores, La Filmoteca projecta 'La dama de Shangai' (1947), segona aproximació de Welles al gènere policíac en què comparteix protagonisme en escena amb Rita Hayworth, que en aquell moment era la seua esposa.

La pel·lícula és un clar exemple de la grandiloqüència i complexitat de Welles com a actor i director. Inquietant i fascinant al mateix temps, 'La dama de Shangai' és una obra tempestuosa, com la pròpia relació dels actors protagonistes, que va concloure amb la seua separació després del final del rodatge. Conta la història d'un mariner irlandés que s'enrola en el iot d'un discapacitat casat amb una dona fatal i que després es veu immers en un embolic d'intrigues i assassinats.

El dimecres 18 de maig, a les 18.00 hores, i el dissabte 21 de maig, a les 20.00 hores, La Filmoteca projecta 'Macbeth' (1948), primera adaptació de Welles d'una obra de Shakespeare en la qual el cineasta comparteix protagonisme amb Jeanette Nolan en el paper de Lady Macbeth.

Macbeth, un noble escocés, albira la idea d'aconseguir el tron i planeja assassinar el rei. La seua esposa, temorosa que no siga capaç de dur a terme els seus plans, s'alia amb ell i es converteix en còmplice dels seus actes criminals.

El dimecres 25 de maig, a les 18.00 hores, i el diumenge 29 de maig, a les 20.00 hores, La Filmoteca projecta 'Sed de mal' (1958), un dels grans clàssics del cine negre protagonitzat per Charlton Heston, Janet Leigh, Orson Welles i Marlene Dietrich.

Un investigador del govern mexicà i la seua esposa han de suspendre la seua lluna de mel quan es veuen embolicats en una trama criminal en què està implicat el cap de policia de la ciutat.

El cicle 'Orson Welles i el mal' prosseguirà al juny amb les projeccions d''El proceso' (1962) i 'El tercer hombre' (1949).

Conferències després de les projeccions

A més de les projeccions en la Filmoteca de València, el seminari 'Filosofia i cine' inclou una sèrie de conferències sobre cada una de les pel·lícules del cicle, a les quals es pot assistir de manera presencial en la seu de Santa Úrsula de la Universitat Catòlica de València (carrer Guillem de Castro, 94) o bé de forma telemàtica.

Entre els conferenciants figuren professors, filòsofs i especialistes cinematogràfics com Pedro Mantas España, Vicente Garrido, José Alfredo Peris-Cancio, Daniel Martín Sáez, el director de 'La torre del Virrey' i del seminari 'Filosofia i cine', Antonio Lastra, i el cap de Programació de La Filmoteca, José Antonio Hurtado.

Les primeres projeccions de cada pel·lícula en La Filmoteca tenen lloc els dimecres, a les 18.00 hores. Les conferències s'imparteixen l'endemà de manera presencial a Santa Úrsula i telemàtica a les 19.00 hores. Per a més informació sobre les conferències, consulteu la pàgina sobre el seminari 'Filosofia i cine': consultar ací


* Creative Commons

Publicat per Àgora CT. Associació Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. No es publicaran els comentaris que porten incrustats enllaços, encara que no estiguen complets. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :