Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

L'AIReF empitjora quatre dècimes la previsió de dèficit de la Comunitat per a 2022 i la situa en el 2,1% del PIB


   

   L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) preveu per a la Comunitat Valenciana un dèficit del 2,1 per cent del PIB en 2022, per damunt de la taxa de referència del -0,6% del PIB, empitjorant quatre dècimes les estimacions de l'informe anterior.

   Així ho reflecteix l''Informe sobre els pressupostos inicials 2022 de la Comunitat Valenciana' que ha fet públic l'AIReF i que actualitza el passat informe elaborat a l'octubre, quan encara no estava aprovat el pressupost de la Generalitat.

   La variació en les previsions de l'AIReF es deriven fonamentalment del tancament de 2021 i del trasllat a 2022 de les ajudes a empreses no executades en 2022. S'incorpora la despesa de les ajudes directes a empreses pendents d'executar al tancament, 300 milions, un 0,3% del PIB regional.

   El tancament de 2021 impacta negativament en tres dècimes, ja que la Comunitat va acabar l'any amb un dèficit de l'1,1% del PIB, millorant una dècima les previsions de l'informe de línies. La major despesa i els menors ingressos no impositius registrats al tancament de 2021 es traslladarien a 2022.

   No obstant açò, l'Airef apunta que aquests efectes negatius quedarien "compensats lleugerament per la millora en l'evolució prevista dels ingressos tributaris", derivada en part de la pujada de preus "que afectarà en menor mesura les despeses".

MENYS INGRESSOS

   L'AIReF preveu que els ingressos de la Comunitat Valenciana en 2022, sense considerar els recursos del PRTR i les ajudes directes a empreses, reduïsquen 2,1 punts el seu pes, fins al 15% del PIB. Açò suposa un descens entorn del 4% sobre el nivell del 2021. Com ja va indicar en l'informe anterior, les menors transferències extraordinàries i les derivades del sistema de finançament autonòmic condicionen l'evolució dels recursos. Aquestes transferències, que suposen més del 60% de la totalitat d'ingressos nets, cauen un 13%.

   D'altra banda, s'espera que cresquen entorn del 12% la resta dels recursos aliens a fons PRTR. Es preveu una evolució positiva en els ingressos tributaris diferents de l'Impost sobre Successions i Donacions, la recaptació de les quals podria veure's augmentada com a conseqüència de la inflació, si bé s'espera un creixement més moderat que l'any anterior. Al seu torn, la despesa que s'espera executar en 2022 vinculat als fons PRTR es manté respecte a l'informe de línies, un 1,1% del PIB.

   Amb tot, les previsions de recursos de la Generalitat són superiors a les de l'AIReF, que detalla que les previsions autonòmiques actuals per a 2022 actualitzen les estimacions de línies i, aquesta vegada, eliminen la transferència de 1.336 milions d'euros, la qual cosa acosta el seu escenari al de l'AIReF, si bé manté estimacions superiors d'ingressos impositius i altres recursos.

   Quant a la despesa, segons les estimacions de l'AIReF, sense considerar els fons PRTR ni les ajudes a empreses, cauran entorn de l'1% respecte al nivell de 2021, minorant el seu pes 1,6 punts fins al 16,8% del PIB regional. L'AIReF manté que en 2022 prop del 70% del gasto incorregut en 2021 com a conseqüència de la pandèmia no es replicarà, si bé se segueix esperant un augment important.

   Així mateix, el creixement de la despesa previst per la Generalitat és inferior a l'estimat per l'AIReF. Malgrat la lleugera revisió a l'alça en les previsions autonòmiques sobre les comunicades en les línies, l'actualització de les previsions de l'AIReF accentua la distància amb l'escenari de la Comunitat.

   Quant al deute públic, l'AIReF manté les previsions respecte de l'informe anterior i calcula que la ràtio deute sobre PIB es reduirà fins al 44,3% en 2022. Segons ha explicat, el motiu de mantindre les seues previsions anteriors és que es registren "efectes positius i negatius que es compensen entre ells".

   Com a factors negatius, el nivell d'endeutament registrat al tancament de 2021 ha sigut major que l'esperat en 0,6 punts de PIB i la previsió de dèficit de 2022 també empitjora. No obstant açò, en el costat contrari, la revisió del PIB implica una caiguda de 0,9 punts de la ràtio deute/PIB i compensa l'efecte dels factors anteriors.

   A llarg termini, l'AIReF calcula que la ràtio de deute es reduïsca en 17 punts de PIB en els pròxims 15 anys i recupere el nivell previ a la pandèmia l'any 2024, "sota els supòsits d'un escenari normatiu".


* Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon