Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Presenten en Llíria el llibre "La alfarería romana de Rascanya (Edeta, Llíria)"La publicació aborda l'excavació arqueològica d'este jaciment situat al costat de la CV-35


Ca la Vila ha acollit este matí la presentació de la publicació " La alfarería romana de Rascanya (Edeta, Llíria)". El llibre tracta sobre l'excavació arqueològica realitzada, l'any 2021, en el jaciment dels forns de Rascanya, situat al costat de la CV-35. L'acte ha comptat amb la presència de l'alcalde Joanma Miguel, la directora general d'Obres Públiques, Transport i Mobilitat Sostenible Roser Obrer, representants de la concessionària de l'Autovia, i els arqueòlegs que han participat en el projecte. 

L'obra compta amb la col·laboració de diversos especialistes en arqueologia i materials, coordinats per la direcció de la intervenció arqueològica, Esperança Huguet i Francisco Perua. En ella s'explica el mateix jaciment i les excavacions efectuades, per a passar després a l'anàlisi dels materials recuperats.

Es tracta d'un jaciment excepcional, amb diversos forns de producció ceràmica i de material constructiu datats a partir dels principis del segle I n.e., amb una època d'esplendor com officina tegularia a partir de mitjans de l'època flàvia, fins al seu abandó en el segle III n.e., i amb reocupacions puntuals, com per exemple en època islàmica. És possible que part del material ceràmic produït en estos forns s'emprara en la construcció de les Termes de Mura a Llíria.

L'alcalde Joanma Miguel ha destacat que "ara tenim l'oportunitat de tornar a traure a la llum este jaciment arqueològic, com un destacat element més del ric patrimoni històric de la ciutat i oferir a la ciutadania els resultats de la seua investigació".

"Esta intervenció ens permet recuperar i posar en valor, una vegada més, la gran riquesa patrimonial que ens va deixar l'Edeta romana", ha afegit. 

Excavació paralitzada 30 anys
Els forns de Rascanya, que se situen al costat de l'autovia CV-35, entre l'ampliació del tercer carril i l'illa que hi ha en l'entrada Llíria-Benissanó, estan inclosos en el Catàleg de Béns i Espais Municipals com a àrea arqueològica, i recollits també en l'Inventari de la Generalitat Valenciana, la qual cosa li atorga un nivell de protecció bastant alt.

Este espai arqueològic va ser excavat parcialment el 1991. Durant esta primera campanya es va poder documentar part d'una alqueria islàmica, ara sota la carretera, i un important conjunt de forns d'època romana, encara que no es va poder completar l'excavació.

Trenta anys després ha sigut possible finalitzar aquella investigació gràcies a la col•laboració de tots els integrants de l'actual projecte, la concessionària de l'Autovia del Túria Sacyr, la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat i l'Ajuntament de Llíria. 

Amb la seua participació, l'any passat, amb motiu de les obres d'ampliació de l'autovia, es va poder dur a terme l'excavació completa supervisada tant des del departament d'Arqueologia de l'Ajuntament de Llíria com des de la inspecció territorial de la Conselleria de Cultura.

La documentació d'estos treballs, i amb l'assistència de Global Mediterráneo, ha permés la publicació del llibre presentat sobre un important jaciment de la Llíria romana.
   

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon