Acció d'Ecologistes en Acció i Fridays For Future a Vinaròs |Friday For Future |
Cada any, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), moren set milions de persones a causa de la contaminació atmosfèrica, un dels principals problemes de salut a les ciutats. En 2020, es va batre un nou rècord i 40,5 milions de persones es van desplaçar dels seus països pel canvi climàtic. La temperatura ha pujat més d'un grau centígrad de mitjana en tot el planeta en els darrers cent cinquanta anys per l'emissió de gasos d'efecte hivernacle. L'Estat espanyol és un dels territoris on més s'ha disparat, superant en algunes zones el límit establert en l'Acord de París, en què s'acordava no sobrepassar els 1,5 °C. Aquest és el context en què la Generalitat Valenciana reconeixia l'estat d'emergència climàtica i començava a tramitar la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica. Més de dos anys després i de 700 al·legacions a la llei, aquest divendres el moviment ecologista del País Valencià, convocat per Fridays For Future, es mobilitza a Vinaròs, València i Alacant per exigir una norma que "pose la vida al centre i no avantpose els beneficis econòmics a la justícia climàtica".
A finals de l'any 2019, la Conselleria d'Agricultura i Emergència Climàtica, en mans de Mireia Mollà (Compromís), va iniciar el procés per redactar la Llei de Canvi Climàtic, la qual s'espera aprovar definitivament a finals de 2022. Es tracta d'un document de 88 pàgines i 151 articles que té com a objectius principals reduir un 40% les emissions de diòxid de carboni (CO₂) en 2030 i declarar la neutralitat d'emissions en 2050, tot i que les institucions europees ja han advertit que serà necessari reduir almenys un 55% les emissions entre el 2021 i 2030. En matèria de consum d'energia, es fixa una reducció del 35,4% en 2030 i que el 42% de l'energia consumida en 2030 procedisca de fonts renovables —en 2019, es trobava en un 7,4%, segons l'últim informe de dades energètiques del País Valencià.
La llei té com a objectius principals reduir un 40% les emissions de diòxid de carboni (CO₂) en 2030 i declarar la neutralitat d'emissions en 2050, tot i que les institucions europees ja han advertit que serà necessari reduir almenys un 55% les emissions entre el 2021 i 2030
Per tal d'establir aquests percentatges, la Conselleria ha pres com a any base —data que serveix de referència per a calcular la reducció de gasos d'efecte d'hivernacle— el fixat pel Protocol de Kyoto, l'any 1990. Aquesta ha estat una de les principals raons per titllar l'avantprojecte de la llei —aprovat en agost de 2021— de "poc ambiciós" i "desfasat" per part del moviment ecologista del País Valencià. "Tornar al 1990 no arregla res. Entre l'any 1990 i ara, ja s'han incrementat en un 40%, per tant, s'hauria de reformular la llei des del principi", reivindica Francesc Herrera, membre de Fridays For Future a València. Comparteix la mirada crítica Santiago Gasset, d'Acció Ecologista-Agró i un dels autors de les al·legacions que va presentar el col·lectiu: "L'avantprojecte té moltes insuficiències. En general, manca de concreció en metes i indicadors per dur a terme un control per part de la ciutadania".
La norma traça diversos eixos des d'on definir les estratègies per lluitar contra l'escalfament global: la reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle, l'eficiència energètica, l'aposta per les energies renovables i l'autoconsum, la promoció del transport sostenible, una adequada ordenació de l'urbanisme i el territori o mesures impositives en el marc de la fiscalitat verda. Tanmateix, segons denuncien des d'Ecologistes en Acció, es conforma només amb "fomentar, impulsar i promoure, quan és urgent actuar, exigir i prohibir". Per exemple, en la línia de les polítiques de reducció d'emissions, s'obliga a grans i mitjanes empreses a complir una sèrie d'indicadors per a assolir l'objectiu d'una reducció del 40%, però, tal com van al·legar Ecologistes en Acció i Acció Ecologista-Agró, "s'incorporen molts condicionants que poden ajornar qualsevol mesura" o en alguns sectors, com l'industrial, els objectius són "merament indicatius i no existeix un règim disciplinari per a elles", puntualitzen. I afegeixen des d'Acció Ecologista-Agró: "La reducció d'emissions que es preveu es fa a mida de les empreses i particularitats de cada sector". N'és un exemple que la llei preveu un sistema de compensació amb què les empreses podran substituir una part de les seues obligacions en la reducció d'emissions.
Macroprojectes eòlics i fotovoltaics en "qualsevol tipus de sòl"
Un altre dels eixos principals de l'avantprojecte és l'impuls de les energies renovables, amb la finalitat d'instal·lar fins a 10.000 megawatts per a complir amb els objectius de transició energètica en 2030. Tot i que es destaca la importància d'implantar progressivament el consum d'energia renovable en totes les edificacions, així com l'autoconsum i la creació de comunitats energètiques locals, la futura llei no posarà punt final a la ubicació de macroprojectes eòlics i fotovoltaics en zones agrícoles o d'alt valor ambiental, una de les principals denúncies del moviment ecologista. L'article 48 de la norma estableix que són zones de desenvolupament prioritari "qualsevol tipus de sòl on les instal·lacions d'energia renovable tinguen consideració d'ús admès", la qual cosa, per a les organitzacions ecologistes entrevistades, suposa donar carta blanca a qualsevol macroparc eòlic i fotovoltaic, així com contradir les normatives estatals i europees sobre protecció d'espais per raons paisatgístiques, ambientals o patrimonials.
Ester Fayos * des de la directa.cat Pots llegir-ho per qué la font i Crònica som Creative Commons
Cap comentari :