Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La targeta SUMA rebaixa fins al 55% el cost del transport públic de l'àrea metropolitana de València



La Generalitat ha engegat enguany els nous títols de transport integrats, SUMA, que suposen una important rebaixa de fins al 55% del preu d'aquest servei a l'Àrea Metropolitana de València. Per primera vegada s'integra una mateixa targeta i amb el mateix preu el transport públic de Metrovalencia, Metrobus, EMT i Renfe-Rodalia.

Com ha indicat el conseller de Política territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, els nous títols «no només fan més senzill i còmode l'ús del transport públic, sinó que suposarà una disminució important de tarifes». En relació amb els preus actuals, SUMA 10 tindrà una rebaixa entre l'11 i 55%; SUMA mensual entre el 23 i el 40%, i SUMA mensual Jove, un 15% addicional sobre els altres descomptes del SUMA mensual.

Coincidint amb la venda d'aquests nous títols, també ha entrat en vigor la simplificació zonal del transport públic. En concret, pel que fa a FGV, de les quatre zones geogràfiques en les quals anteriorment es dividia el pla zonal s'ha passat a dos, la qual cosa facilita l'ús del transport metropolità i també suposa un rellevant estalvi per a les persones usuàries de transport públic. Des que aquestes mesures s'han posat en marxa, el 90% dels viatges que es realitzen per l'àrea metropolitana es duen a terme només per una zona.

La Generalitat, a través de l'Autoritat de Transport Metropolità de València (ATMV) ha invertit 20 milions d'euros per dur a terme aquesta iniciativa que, com ha indicat Arcadi España, «és una aposta significativa pel transport públic metropolità, per la descarbonització, per descongestionar les ciutats i cuidar el medi ambient».

En la primera setmana, els nous títols SUMA es van convertir en el títol més venut de Metrovalencia. Així, només els nous títols desenvolupats per la Generalitat van ser utilitzats per un total de 632.000 viatgers de l'Àrea Metropolitana de València.

En les primeres tres setmanes de venda s'han registrat un total de 2.277.853 viatgers amb el nou sistema tarifari SUMA. Una de cada tres persones que viatgen en transport públic ja ho fan amb títols SUMA.

SUMA 10

Amb l'objectiu de facilitar una bona adaptació als títols, SUMA 10, els bons de 10 viatges, es podran adquirir en tots els punts de venda habituals on es compren els títols propis dels operadors (quioscos, estancs, màquines automàtiques de Metrovalencia i Renfe). A més, els nous títols SUMA es podran carregar en les antigues targetes Móbilis, per la qual cosa no serà necessari comprar nous suports per a aquesta mena de títols.

D'altra banda, en els primers mesos d'integració tarifària es farà un esforç important per augmentar l'atenció personal al client en diferents punts de l'àrea metropolitana. A la web de l'Autoritat del Transport Metropolità de València (ATMV), ja es pot consultar informació extensa sobre els títols i, a més, hi ha un apartat de preguntes freqüents sobre la integració tarifària.

Noves tarifes amb Renfe i més econòmiques.

Les noves tarifes que inclouen a RENFE seran SUMA 10, de 8 euros per a una zona, enfront dels actuals 9 euros i 15,50 euros; 12 euros per a dues zones que substitueix als de 20,90 euros i 26,90 euros d'ara, i 20 euros per a l'Aeroport enfront dels 26,90 en vigor. Quant al SUMA mensual, costarà 35 euros una zona, 53 euros dues zones el mateix que l'aeroport. Actualment, els preus d'aquest abonament mensual oscil·len entre els 45 euros i els 79,10 euros.

A més del consegüent benefici econòmic, amb aquests nous títols es fomenta la intermodalitat amb transbordament gratuït durant 90 minuts en una zona i 110 en dues.

Les primeres Falles amb SUMA

Enguany, les persones usuàries de l'Àrea Metropolitana de València, a més de tindre a la seua disposició el servei reforçat de falles dels diferents operadors de transport, comptaran també amb els nous títols SUMA, amb els quals desplaçar-se serà encara més senzill. Per exemple, es podrà viatjar en Metrovalencia i en altres formes de transport i, a més, gaudir d'un transbord gratuït que amplia els possibles destins per  gaudir de les primeres Falles al març, després de la pandèmia de la COVID-19.

En concret, Metrovalencia connecta, amb les seues 138 estacions, baixadors i parades de sis línies de metro i tres de tramvia, gran part dels llocs on es desenvolupen actes festius, des de les mascletaes (Xàtiva, Colom, Bailén, Àngel Guimerà, Plaça Espanya i Pont de Fusta), fins a la remà de la Plaça de l'Ajuntament (Xàtiva, Colom, Bailén, Àngel Guimerà, Plaça Espanya i Pont de Fusta), passant pel recorregut de la Cavalcada del Ninot, els castells de focs artificials (Pont d'Assot, Colom, Aragó, Jutjats i Albereda, si es viatja prompte, ja que es tanca per motius de seguretat abans de l'inici dels castells) l'Ofrena de Flors a la Verge dels Desemparats (Pont de Fusta, Colón, Xàtiva, Àngel Guimerà i Plaça Espanya) i la Nit del Foc (Pont de Fusta, Colom, Aragó, Facultats i Albereda, si es viatja prompte).

Així mateix, les principals deu poblacions de l'àrea metropolitana (Torrent, Paterna, Quart de Poblet, Mislata, Alboraia, Manises, Burjassot, Godella, Paiporta i Picanya) es poden comunicar en menys de 20 minuts amb el centre de València gràcies a Metrovalencia. D'aquesta manera, l'estació de Plaça Espanya, la tercera en volum de viatgers durant les Falles, comunica en 19 minuts amb la de Torrent Avinguda, 17 amb la de Paterna, 15 amb la de Godella, 13 amb la de Picanya, 12 amb la de Burjassot i 11 amb la de Paiporta. De la mateixa manera, la de Xàtiva, la primera en el rànquing d'usuaris, tant en Falles com en la resta de l'any, enllaça en 19 minuts amb la de Manises, en 14 amb la de Quart de Poblet, 12 amb la d'Alboraia-Peris Aragó i només en 8 minuts amb la de Mislata.

 


* Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon