Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La Diputació presenta l’Observatori en Ruta en la Pobla de Vallbona

‘L’Observatori en Ruta’, és una acció de l'àrea de Medi Ambient per a “engrescar i formar a la societat”, ha assenyalat la vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó

El programa escolar 50/50 de l'estratègia Reacciona o la contractació d'educadors i educadores ambientals són altres projectes mediambientals desenvolupats per la corporació provincial

 La Diputació de València celebra el dia de l'Educació Ambiental amb la posada en marxa de ‘l'Observatori en Ruta’, una col·laboració amb la Fundació València Clima i Energia, amb l'objectiu de desplegar en l'àmbit comarcal, i de manera itinerant, l'activitat que actualment la fundació oferix a la ciutat de València.

L'observatori s'ha presentat a la Pobla de Vallbona, a la comarca del Camp de Túria, amb un taller dirigit a l'alumnat de 6é de Primària del CEIP El Campés, i un altre a la població adulta "perquè l'educació ambiental ha d'estar present per tot arreu, ha de ser permanent i adreçar-se a totes les edats. Hem d'engrescar a tothom tan individual com col·lectivament", ha destacat la vicepresidenta de la Diputació i responsable de l'àrea de Medi Ambient, Maria Josep Amigó.

A les sessions també ha assistit el regidor de l'Ajuntament de València, Alejandro Ramón, qui ha explicat que "en la Fundació Clima i Energia tenim dos equipaments: l'Oficina de l'Energia i l'Observatori del canvi climàtic, amb l'objectiu de conscienciar mediambientalment a la población, amb una trajectòria de deu anys, amb més de 10.000 visitants i una molt bona valoració. Per això col·laborem amb la Diputació de València per traure este equipament i apropar-lo als municipis, perquè la ciutadania conega els problemes del canvi climàtic i les solucions al seu abast".

‘L'Observatori en Ruta’ es convertix així amb un servei d'educació ambiental, a demanda dels municipis, mitjançant tallers i activitats sobre estalvi i eficiència energètica, prevenció de residus i reutilització, i consum responsable en centres educatius i associacions, així com en esdeveniments, mercats o fires.

Com explica la vicepresidenta Maria Josep Amigó, "l'educació ambiental ens ajuda a replantejar-nos i avaluar la manera en què vivim en l'actualitat. Per això, en una crisi climàtica i en un planeta amb recursos finits, la necessitem més que mai".

Programa 50/50

Una altra iniciativa engegada per segon any consecutiu dintre de l'estratègia Reacciona és el programa 50/50 en el que participen 60 escoles. Enguany s'han afegit 22 centres als 38 pioners de l'any 2020.

L'objectiu és reduir el consum, la factura energètica i les emissions en les escoles públiques gràcies a la participació de tota la comunitat educativa mitjançant sessions formatives pràctiques sobre estalvi energètic i ús responsable de l'aigua. Sens dubte, el més important és l'aprenentatge de bons hàbits que les xiquetes i els xiquets acabaran aplicant a les seues cases.

En cada escola es crea un equip, format per alumnes de 5é i 6é de Primària, membres de l'equip directiu i del claustre, personal de serveis del centre i representants de l'AMPA., que s'encarrega de diagnosticar el consum energètic i d'aigua de l'escola, elaborar un pla d'estalvi i fer el seguiment de les mesures establides i l'evolució dels resultats obtinguts.

El nom del programa, 50/50, vol dir que l'ajuntament revertirà a l'escola el 50% de l'estalvi econòmic que es genere en la factura de la llum durant el curs escolar, i invertirà l'altre 50% en accions d'eficiència energètica al centre, cosa que generarà nous estalvis en anys posteriors.

Contractació de personal

La correcta gestió dels residus és fonamental, però no podem lluitar contra el canvi climàtic només amb el reciclatge, ja que la majoria de les nostres accions quotidianes generen un impacte ambiental molt superior: allò que comprem, la nostra dieta, d’on ve l’energia que consumim o com ens desplacem.

Per això, els 38 educadors i educadores ambientals que recorreran les comarques valencianes, 26 a jornada completa i 12 a mitja jornada, també s’ocuparan d’informar i formar a la ciutadania sobre l’ús eficient i responsable de l’energia i de l’aigua a les llars, les energies renovables, la mobilitat sostenible i l’alimentació de temporada i de proximitat.

Amb una inversió total de més d’un milió d’euros, l’àrea de Medi Ambient de la Diputació de Valencià ha subvencionat la contractació a través de les mancomunitats. A més, AVEADS i AVEDAM, les dos associacions valencianes de referència en educació ambiental, estan redactant a hores d’ara una guia metodològica amb recursos i continguts que serà molt útil per als/les educadors/es. Així mateix, en unes setmanes començaran les jornades de formació presencial de 21 hores al personal contractat.




Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon