Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Diversos col·lectius protesten a València pel tall del braç d'Alegret de la séquia de Mestalla



Diversos col·lectius veïnals i socials de València s'han concentrat aquest dissabte a la plaça de l'Ajuntament del Cap i casal per denunciar la intenció de la Regidoria del Cicle Integral de l'Aigua de l'Ajuntament de procedir al tall del braç d'Alegret, pertanyent a la séquia de Mestalla, una proposta que rebutgen totalment, ja que, segons han alertat, «posaria en perill el reg de 40.000 metres quadrats d'horta» de Benimaclet.

La mobilització ha exigit al consistori «una solució que no atempte contra el patrimoni cultural, el teixit social del veïnat, la sostenibilitat, la resiliència ni la capacitat d'autoconsum».

Les organitzacions han explicat que la raó adduïda per la Regidoria és que en aquest braç «s'aboquen irregularment aigües residuals d'edificis», un fet que motiva «denúncies del Seprona per incompliment de les lleis de protecció del Medi Ambient».

En aquest sentit, han lamentat que aquesta «situació irregular s'arrossega des de fa decennis» i han criticat que l'Ajuntament «no haja sigut capaç en tot aquest temps de solucionar-ho». I han denunciat que, ara, davant aquesta problemàtica, el consistori «decideix deixar aquest braç com a embornal d'aigües residuals, en compte d'escometre les obres necessàries per separar les aigües residuals de les de reg en el tram de séquia amb problemes».

Els col·lectius convocants han assegurat que, segons un estudi fet per l'associació d'Horts Urbans de Benimaclet, el tall del braç de l'Alegret «comportaria atemptar contra l'horta de València, posant en perill un sistema de reg que es troba reconegut per la FAO i està inclòs en la llista de Patrimoni Agrícola des del 27 de novembre del 2019».

D'igual forma, han advertit que «s'abandonarien 40.000 metres quadrats d'horta en producció, 20.000 dels quals són d'horta privada i els altres 20.000, d'horts col·lectius», i que «es destruiria la iniciativa social i ciutadana dels horts urbans de Benimaclet, en funcionament des de fa nou anys i que són un model d'autogestió, sostenibilitat i de recuperació del territori».

Per tot això, han exigit que la defensa de l'horta valenciana «no es quede únicament en xerrameca, sinó que es transforme en fets que continuen mantenint l'horta viva».

Discrepàncies entre la Regidories d'Agricultura i la del Cicle Integral de l'Aigua

Sobre aquest tema, el regidor d'Agricultura, Emergència Climàtica i Cementeris de l'Ajuntament de València, Alejandro Ramón (Compromís), en un comunicat, ha defensat que el consistori «té l'obligació de garantir el subministrament d'aigua als horts de Benimaclet» i ha instat la Regidoria dirigida per Elisa Valía (PSPV) a «buscar solucions per evitar el desproveïment hidràulic dels cultius de la zona».

Tanmateix, la Regidoria del Cicle Integral de l'Aigua han mostrat la seua «sorpresa» per les declaracions de Ramon, ja que considera que «no atenen la premissa de salvaguardar la salut pública i que animen a consumir aigua contaminada».

Així mateix, ha remarcat que el govern municipal «garanteix els drets d'aigua dels agricultors sense que ho demane cap partit polític» i que els tècnics municipals «estan treballant en solucions definitives que milloren la qualitat de l'aigua, que compten amb el suport dels agricultors, de la mateixa manera que s'ha actuat en altres àrees».

* Pots llegir-ho per qué la font i Crònica som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon