Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Teixir noves aliances || Sergi Rodriguez



El 18 de desembre, EUPV durà a terme la seua XIII assemblea ordinària. Els més de trenta anys d'existència ens han servit per dur endavant un treball polític i social arrelat al poble valencià, a la defensa de la nostra identitat, cultura i llengua. Una trentena d'anys defensant els interessos de la classe treballadora, els drets humans, la justícia i la igualtat social, la propietat pública dels serveis bàsics i la imprescindible defensa del nostre medi natural. Un llarg recorregut que, com és normal, ha tingut encerts i desencerts, però que sens dubte ha estat al servei de les propostes transformadores des de l'esquerra més lluitadora i reivindicativa.

Hereus com som del fil roig de la història, de la gent que malgrat les penúries, les repressions i les persecucions, ha mantingut alta la senyera de la llibertat i l'alliberament de la humanitat, continuem treballant per avançar en la construcció d'una nova societat radicalment diferent de la condicionada per un sistema capitalista depredador de la vida de les persones i del planeta. La nostra capacitat orgànica i de proposta política és un referent important dins del conjunt de l'esquerra. La nostra força municipalista, la nostra militància arreu de totes les comarques del País Valencià, la nostra presència activa en totes les institucions on hem estat, sempre hi han deixat empremta.

Fou un repte tornar a estar presents a les Corts Valencianes després d'aquell cop dur d'haver-nos quedat a molt poques dècimes de superar la barrera electoral autonòmica del 5%, però ho aconseguírem i, a més a més, per primera vegada en la història formem part del govern de la Generalitat. Des d'aquest govern duem polítiques que fins ara ningú no havia gosat fer. En polítiques de participació ciutadana destaca entre altres moltes iniciatives més, la posada en marxa dels pressupostos participatius autonòmics. Som el primer territori de tot l'Estat que duem a la pràctica la participació directa dels ciutadans en l'elaboració de part dels pressupostos autonòmics. Una iniciativa que, sens dubte, incentivarà l'avanç en l'aplicació de noves formes de fer política on la veu directa de la ciutadania tindrà partides econòmiques compromeses. En polítiques de memòria hem impulsat «l'Institut Valencià de la Memòria Democràtica, els Drets Humans i les Llibertats Públiques». Hem dut a terme l'exhumació de les fosses en cementeris i cunetes de tot el País Valencià. S'ha creat un banc d'ADN perquè la ciutadania afectada puga trobar les restes dels seus familiars desapareguts. Hem situat rl govern de la Generalitat en el primer lloc dels governs autonòmics al rànquing Dyntra en transparència. En polítiques de cooperació hem duplicat les ajudes a projectes de solidaritat, passant dels 32.653.950€ de l'any 2019 als 66.901.540€ per al 2022. Al mateix temps hem influït des de la nostra presència al govern en la reversió dels serveis sanitaris privatitzats i en totes les mesures que han construït un escut social davant la crisi econòmica provocada pels efectes de la COVID-19.

Ha estat un repte mantenir-nos ferms davant els mals auguris que pronosticaven la desaparició del nostre espai del mapa polític de l'Estat, i el nostre referent Estatal, IU-Federal amb UP, ha aconseguit ser una peça clau en la governabilitat del primer govern de coalició de tot el procés posterior a la dictadura. Sens dubte, hem demostrat capacitat de lluita, d'adaptació i lectura de les realitats objectives que hem viscut. Així, vam apostar de manera decidida per disposar la nostra organització a l'objectiu de les confluències, a la unitat amb les noves expressions sorgides de les demandes del 15M, de les Marxes de la Dignitat i de totes les manifestacions socials on hem estat presents. Aquesta realitat ens ha permès crear l'espai d'Unides Podem-Esquerra Unida; una decisió encertada en el moment històric recent.

Ara es tracta d'analitzar de nou el context actual i les oportunitats que s'obren per tal de fer avançar les posicions del conjunt de les idees de progrés d'enfront de l'avanç ultraconservador creixent. Cal, per tant, més unitat i estirar amb més força totes i tots cap a la mateixa direcció. Cal teixir noves aliances per fer un País i un Estat al servei de les persones i les seues necessitats.

Són molts reptes que hem inclòs al nostre document polític que ja s'han estat reflexionant i debatent en les nostres assemblees de base, però el més important serà fer arribar a la societat la proposta política que s'hi acorde, com a mínim, les idees força de les quals destacaria tres: la voluntat d'EUPV de treballar per la construcció d'un gran bloc històric pel canvi de totes les forces a l'esquerra del PSOE amb possibilitats de ser hegemònic; l'aposta clara i decidida per un procés constituent d'una República Federal Plurinacional construïda des de la lliure adhesió dels pobles mitjançant l'exercici de l'autodeterminació; i posar les dues propostes anteriors al servei de les necessitats i aspiracions de la ciutadania, i de la conservació i recuperació del medi natural. Sense aquesta darrera premissa cap política no té sentit.

EUPV treballarà, com sempre ho ha fet, per servir a la classe treballadora, al costat de la gent que pateix la precarietat i en la recerca d'un model social just, igualitari i respectuós amb la natura. Continuem pensant que les idees no viuen sense organització, però conscients que a cada moment històric li correspon una manera d'organitzar-se. Al segle XXI cal buscar noves formes de fer. En això estem: en teixir noves aliances.

 Sergi Rodríguez secretari d'interior d'EUPV


|| * Creative Commons que republicamos por su interés
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon