Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

L'Ajuntament de Bétera aprova el plec per a la nova contractació de la gestió de residus i la neteja

  •  El nou contracte millora a l'existent i dona solució a la falta de recollida de residus, així com a la neteja de vies i espais públics.
  •  S'ha elaborat el Pla Local de Gestió de Residus i a més amb aquest nou plec es compleix amb el que es disposa en el Pla Integral de Residus (PIR).

 L'Equip de Govern de l'Ajuntament de Bétera treballa des de l'inici de la legislatura perquè el municipi estiga més net i millore la seua recollida de residus. Tot per a complir amb la seua voluntat de millorar els serveis a la ciutadania. I així s'ha demostrat amb l'aprovació durant la sessió plenària extraordinària d'aquest dilluns 20 de desembre de la contractació, procediment obert, tramitació ordinària i regulació harmonitzada, del Servei de recollida i transport de manera separada de les fraccions de residus domèstics (RSD) i neteja de vies i espais públics (LVP).

"El compromís d'aquest Equip de Govern sempre ha sigut donar solució a aquest problema endèmic que arrosseguem des de fa anys i que ara per fi, permetrà gaudir d'una Bétera més neta", ha destacat l'Alcaldessa, Elia Verdevío.

El creixement demogràfic, l'edificació de noves zones i el desenvolupament urbanístic a Bétera no s'ha atés proporcionadament el model de gestió de residus i neteja que en l'actualitat no compleix amb les necessitats existents i que, tal com indica la regidora de Medi Ambient, Gloria Campomanes, "provoca situacions de desbordes així com la insuficiència de la neteja viària". Aquestes situacions, que han anat en augment amb el pas del temps, s'han tractat de pal·liar des de l'àrea de Medi Ambient reforçant tant la recollida com la neteja amb recursos propis mitjançant personal municipal.

Un esforç que s'ha tornat insostenible per la falta de recursos i sobretot, per no incórrer en l'incompliment del contracte actual. "El volum és tal que és urgent i necessari ampliar els treballs del nou contracte per a donar un bon i adequat servei als nostres veïns i veïnes", ha continuat Gloria Campomanes.

D'aquesta manera, s'ha treballat des de l'inici de la legislatura per aconseguir aquest nou marc per a la neteja i la gestió de residus que a més s'adapta al Pla Integral de Residus (PIR) i que ha permés també elaborar el Pla Local de Gestió de Residus.

 Model de gestió de residus municipal

La recollida de residus canvia amb el nou contracte. A més d'ampliar-se els serveis, el desenvolupament dels mateixos varia en benefici d'un major, eficaç i eficient treball en el municipi. De manera que s'implantaran, per primera vegada, els nous contenidors marrons d'orgànic en tot el terme i s'instal·laran nous tots els contenidors de totes les fraccions (resta, orgànic, envasos i paper/cartó) i tots ells s'obriran mitjançant pedal.

Així el model de gestió de residus de Bétera s'adaptarà a la normativa del PIR i els contenidors se situaran en illes que agrupen com a mínim els contenidors de resta, orgànic i envasos.

 Recollides

D'aquesta manera, la recollida de residus canvia en benefici dels veïns i veïnes. Amb el nou contracte la ciutadania resident en Mas Camarena i el centre històric de Bétera, en residu orgànic i resta disposarà d'un servei porta a porta, de manera que no serà necessari depositar aquests residus en contenidors. Mentre que la resta del nucli urbà i urbanitzacions depositaran els seus residus en contenidors convencionals, sent la freqüència de recollida en tots dos casos diària i preferiblement diürna.

En referència a la recollida de poda, com a novetat s'inclourà la recollida en el nucli urbà baix petició prèvia i a les urbanitzacions es realitzarà porta a porta amb una freqüència de dos dies per setmana. La recollida de voluminosos es continuarà fent en tot el municipi baix  petició prèvia del servei.

Mentre que la recollida d'envasos i paper/cartó que es feia a través del Consorci València Interior es farà efectiva en aquest contracte i es realitzarà en Mas Camarena i el centre històric porta a porta i en el nucli urbà i la resta d'urbanitzacions mitjançant els contenidors convencionals. Quant a la freqüència de recollida, atés el PIR, els comerços de Bétera disposaran d'una recollida diària. Mentre que la resta del terme tindrà una recollida de dos dies per setmana.

"Amb aquestes noves recollides donem als nostres veïns i veïnes majors facilitats de depòsit i una major freqüència de recollida evitant així els desbordes i aconseguint que els contenidors siguen punts nets" ha manifestat Gloria Campomanes.

 Augment dels efectius personals i materials

Amb el nou contracte es dupliquen els empleats tant en la recollida de residus com en la neteja viària. De manera que, en l'actualitat es compta amb 12 persones entre peons i conductors per a la recollida de residus i amb el nou contracte es passarà a 26 empleats, més del doble de recursos personals. Igual que en neteja de vies i espais públics que s'augmentarà de 12 treballadors entre peons i conductors a 23 empleats que recorreran el terme municipal per a realitzar una neteja efectiva.

D'altra banda, el nou contracte també contempla la inclusió de vehicles i agranadores noves que permeten exercir una bona faena als operaris.

Entre altres mesures que ajudaran a millorar l'entorn, l'empresa concessionària del contracte, haurà de llavar i desinfectar l'exterior i interior dels contenidors així com realitzar la neteja i l'aigualeig de la zona d'ubicació dels contenidors una vegada al mes.

 Conscienciació i civisme

Al seu torn, des de l'àrea de Medi Ambient i Sanitat s'ha apel·lat al civisme ciutadà perquè "és fonamental que els nostres veïns i veïnes posen de la seua part, cuiden els nostres espais, respecten els horaris de depòsit i siguen acurats amb l'entorn"

A més el regidor de Sanitat, Carlos Abad, ha asseverat "l'èxit de tot aquest esforç i treball resideix també en el bon fer de la nostra ciutadania. Entre moltes altres accions és necessari que es respecten les ordenances municipals i s'atenga la recollida dels excrements i miccions de les nostres mascotes, ells no poden recollir-ho però nosaltres sí que podem contribuir al fet que estiga tot net".

Així mateix, entre altres aspectes, aquest nou plec contempla la incorporació, tal com marca el PIR, de tres educadors mediambientals que reforçaran la sensibilització i conscienciació de les bones pràctiques entre els veïns i veïnes.

 Compromesos amb el Medi Ambient

A més l'Ajuntament de Bétera continua apostant pel Medi Ambient i això també s'ha vist reflectit en aquest plec que a més de disposar de criteris de valoració econòmics i de qualitat dels serveis atén criteris purament mediambientals ja que especifica la necessitat de realitzar aquests serveis amb la utilització de vehicles eco i maquinària elèctrica. "Aspectes ecològics i de sostenibilitat que ens permeten mirar cap al futur com un municipi més verd i amb un ferm compromís amb el medi natural", ha finalitzat l'Alcaldessa de Bétera.

En definitiva, amb aquesta aprovació Bétera disposarà d'un millor i ampliat servei de recollida de residus que donarà solució a les necessitats actuals del municipi i beneficiarà a tots els veïns i veïnes.

* segons informació municipal

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon