Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La Masia La Barraca de Bétera en restauració per l'Ajuntament

 L'Ajuntament ha iniciat unes obres de rehabilitació de la façana així com dels elements ornamentals.

 L'objectiu d'aquesta actuació es basa a millorar el seu estat de conservació.

El pas del temps ha fet mossa en la imatge de la Masia La Barraca de Bétera, per això, ara l'Ajuntament ha posat en marxa uns treballs de rehabilitació i condicionament d'aquest edifici que respon a un projecte original de José María Manuel Cortina entorn de l'última dècada del XIX.

La regidora de Manteniment d'Edificis Municipals, Eva Martínez, ha visitat les obres per a conéixer de primera mà com es desenvolupen i avancen “aquesta actuació estarà en marxa al voltant d'un mes, temps després del qual, es podrà tornar a gaudir d'aquest espai i els seus jardins que comptarà amb un millor aspecte”, ha assenyalat.

D'aquesta manera, l'àrea de Manteniment d'Edificis Municipals ha impulsat aquesta restauració que contribuirà a recuperar l'esplendor d'aquesta Masia inclosa en el Catàleg de Béns immobles del Pla General i que compta amb una protecció parcial.

Els treballs que ja s'estan duent a terme se centren, sobretot, en la neteja i reparació de les façanes així com en l'acabat de pintura. A aquestes obres s'afig també la finalització dels banys de la primera planta, que van quedar pendents en anteriors actuacions.

A fi que es puguen restaurar i pintar, en primer lloc, els treballs s'han centrat en la neteja de les façanes incidint de manera particular en les zones on hi havia grafitis. Tot això, per a després començar a reparar les fissures i/o clivelles longitudinals que tenia l'edifici, a causa de dilatacions, contraccions a causa dels canvis de temperatura i moviments estructurals.

A més s'ha treballat en la restauració i reparació dels rics elements ornamentals que caracteritzen aquesta Masia com les motlures, les famoses gàrgoles o la pròpia cornisa. Encara que la majoria d'aquests elements han sigut restaurats in situ alguns d'ells, com les gàrgoles, han hagut de ser portades al taller per a una minuciosa restauració.

“Estem actuant seguint criteris de recuperació per a interferir el mínim en l'aspecte original. I així conservar i únicament reproduir elements que continguen faltes, sempre a imatge i semblança dels quals hi havia originalment” ha indicat la regidor de Manteniment d'Edificis Municipals.

En aquesta línia també s'està treballant en les balustrades dels balcons, en les jardineres, les escalinates així com també en els faldons i les cobertes. Tot això, per a finalitzar amb la policromia de la façana i tots els seus ornaments.

Un altre dels treballs que es realitzarà és l'adequació dels banys de la primera planta que van quedar pendents de ser finalitzats en actuacions anteriors.

“Apostem per la conservació del patrimoni històric-cultural de Bétera perquè és el nostre deure salvaguardar i promocionar l'herència cultural que hem rebut. Cuidar del patrimoni beterà és cuidar del nostre llegat i la nostra història”, ha manifestat l'Alcaldessa de Bétera, Elia Verdevío.

Actuacions prèvies

Sobre l'edifici ja s'ha actuat prèviament en els anys 2003 i 2018. L'any 2003, es va dur a terme una primera fase d'actuació de rehabilitació consistent en obres d'urgència per a la consolidació estructural del forjat de planta primera i la consolidació de la solera de planta baixa. Així mateix, es va incloure l'adequació dels lavabos.

Mentre que en 2018, es va reforçar la torrassa, es va reparar la coberta de xapa del porxo, es van substituir diversos cristalls de la coberta i algunes planxes de fusta del fals sostre. I es va actuar en el dormitori completant el pavimentat.

Història de la Barraca

La coneguda hui com a Masia La Barraca va ser en el seu moment famosa pel nom de Vila Morris, en honor al cognom del seu amo, Walter Morris un comerciant britànic que, segons compten, es va enamorar de Bétera i gràcies al Sr. Roda, qui li va recomanar al famós arquitecte de l'època José María Manuel Cortina, va manar construir aquesta vila a la fi del segle XIX. Amb la seua construcció, el Sr. Morris la va anomenar Vila Rosita tal com es deia la seua filla.

Els deutes del negoci van portar a Morris a posar fi a la seua vida i la família va haver de vendre aquesta vila que va passar a mans de la Família Iborra, qui va construir una capella i dues barraques, per les quals anys més tard seria coneguda com a Masia La Barraca.

En 1990 els jardins i la Masia van deixar de ser privats per a convertir-se en públics i la titularitat va passar a ser municipal. En l'actualitat és la seu de l'Associació de Mestresses de Casa i Consumidors Tyrius de Bétera.

Sens dubte, aquestes obres suposaran una millora de l'edifici que permetrà als veïns i veïnes de Bétera gaudir de la bellesa d'aquesta vila familiar reconvertida en espai municipal.



Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon