Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

A Llíria començen els sondejos per localizar les fosses de víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura



L'Ajuntament de Llíria i l'empresa arqueològica ArqueoAntro, adjudicatària de la licitació del projecte, van presentar la primera campanya d'obertura de fosses comunes, que s'emmarca dins del projecte per a la detecció de les restes de víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura impulsat pel consistori edetà

Esta primera campanya consistirà en la realització de fins a tres sondejos arqueològics de 2x2 metres en el cementeri de Llíria, amb l'objectiu de localitzar les fosses comunes on haurien de trobar-se les restes de les 29 víctimes assassinades en les saques del 5 d'agost, 24 d'octubre i 30 d'octubre de 1939.

Igualment, el Consistori desitja fer una crida a les persones que creguen que puguen tindre familiars en estes fosses del cementeri municipal, perquè ho comuniquen a l'àrea municipal de Memòria Democràtica i es puguen realitzar les actuacions necessàries.

L'acte, celebrat en l'edifici consistorial de Ca la Vila, va comptar amb la presència de l'alcalde, Joanma Miguel, la regidora de Memòria Democràtica, Consuelo Morató, l'arqueòleg municipal Miquel Sánchez, el coordinador d'ArqueoAntro, Miguel Mezquida, el president de l'Agrupació de Familiars i Víctimes del Franquisme 'Cementeri de Llíria', Sergio García, i el president del Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica de la Comunitat Valenciana, Matías Alonso.

El primer edil, Joanma Miguel, va voler valorar esta trobada amb els familiars "que ens acosta encara més al seu dolor, i perquè ha de ser un compromís de les administracions públiques dur a terme estos exercicis de justícia democràtica perquè puguen recuperar les restes de les persones que van perdre en una època negra de la nostra història".

Així, la presentació va servir perquè les famílies de les víctimes conegueren de primera mà les característiques d'esta primera fase i, a més, tingueren l'ocasió de plantejar qualsevol qüestió o observació sobre esta.

La regidora de Memòria Democràtica, Consuelo Morató, ha indicat que "l'execució d'esta primera campanya d'obertura de fosses ens permet fer un pas més cap a la reparació pública i dignificació de totes les víctimes, al mateix temps que servirà per a conscienciar a les generacions futures de l'horror que es va viure i que mai més hauria de tornar a passar".

Esta iniciativa comptarà, a més, amb la col·laboració activa de la Mancomunitat del Camp de Túria, en les labors de difusió del projecte i identificació dels familiars de les víctimes a la comarca, ja que "és un deute que tenim pendent amb moltes famílies, i estos treballs serviran per a alleujar una mica el dolor de moltes persones, veïnes de la comarca, que ni tan sols saben on estan els seus sers estimats", ha volgut manifestar la seua presidenta Lola Celda.
 

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon