Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Llíria. Vilamarxant....

Opinió
Opinió
Opinió
Opinió
Opinió
Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El periodisme d'investigació en les llibreries de la mà del Magnànim i la Unió de Periodistes Valencians


Menas, la infancia detrás de una etiqueta i Les cares de l’evasió fiscal són els números 7 i 8 de la col·lecció de Periodisme

El Magnànim publica dos nous llibres fruit de les beques Josep Torrent

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, en col·laboració amb la Unió de Periodistes Valencians, acaba de publicar dos nous llibres dins de la seua col·lecció Periodisme. El número 7 és Menas, la infancia detrás de una etiqueta. Ser menor y extranjero no acompañado en la Comunitat Valenciana de Miriam Gómez Blanes, i el número 8 porta el títol Les cares de l’evasió fiscal. Pobresa, frau i corrupció a la Comunitat Valenciana, de Mar Vivó Jiménez i Carlos Remohí Rius.

Tots dos llibres foren premiats amb una beca de periodisme d’investigació Josep Torrent que dona la Unió de Periodistes Valencians, amb un jurat format exclusivament per periodistes i professors de periodisme: Laura Ballester, Cristina Medina, Pedro Valero, María Teresa Mercado, Juan Nieto, Guillermo López García i Lola Bañón.

Menas, la infancia detrás de una etiqueta

Aquest treball busca traçar un mapa, el que marca el camí invisible, tortuós i solitari que segueixen molts menors estrangers en el seu periple cap a la Comunitat Valenciana. També el que els espera quan trepitgen les seues fronteres. El text aplega un cor de veus. D'una banda, les d'una part important dels actors implicats en l'atenció a aquests xiquets i joves, des que arriben fins que aconsegueixen la majoria d'edat. Per una altra, les pròpies dels menors, en primera persona.

En definitiva, aquesta crònica cerca ser el testimoniatge d'aqueixa infància a la qual es despulla de tota identitat ocultant-la sota una etiqueta: «menas». Després d'una exhaustiva investigació, tracta de donar resposta a si s'estan complint realment tots els procediments establits, tenint en compte les necessitats dels i de les menors que arriben sols. Per a això, el llibre inclou testimoniatges de diferents portaveus de l’administració, d'entitats socials, d'advocats que treballen per i per a acompanyar i assessorar els menors migrants que arriben sols i, per descomptat, de persones que han arribat a la Comunitat Valenciana, des d'altres països, sent menors no acompanyats.

Les cares de l’evasió fiscal

Aborda d’una manera genèrica la relació de l’evasió fiscal i la pobresa a la Comunitat Valenciana, i tracta conceptes com la corrupció, l’elusió fiscal, els desnonaments a famílies, les amnisties als bancs, el sistema desigual de recaptació tributària de l’Estat espanyol o el “peculiar” infrafinançament que pateix la Comunitat Valenciana.

El llibre és una radiografia de l’impacte que la corrupció, els mecanismes desiguals a la recaptació d’impostos, els intents del capital, ja siga a través dels paradisos fiscals o bé a través de l’aplicació d’enginyeria fiscal, per engrossir encara més. Les cares de l’evasió fiscal és un assaig que fa una anàlisi de la situació econòmica i social del període que va des de la crisi del 2008 fins abans de 2018, que intenta posar rostre a què diuen les xifres, però que al mateix temps també vol apuntar solucions a través de les veus expertes entrevistades.

Aquestes veus que, entre d’altres, han fet una crida a la necessitat de teixir una consciència ciutadana, que sàpia que també ha d’exigir els que governen que s’actue des d’una responsabilitat fiscal i social i, veus que defensen que la ciutadana i el ciutadà del carrer puga tindre una segona oportunitat en la vida.Publicat per Àgora CT. Associació Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. No es publicaran els comentaris que porten incrustats enllaços, encara que no estiguen complets. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :