Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Qüestió d’interés || Antoni Llorente


Qüestió d'interés


No és res nou que al voltant d'aquelles persones amb capacitat de decidir hi haja d'altres amb la voluntat d'influir en eixa presa de decisions per tal d'orientar-les d'una determinada forma. Tot i que històricament l'activitat d'influència ha estat associada a una certa imatge negativa, segurament per una evident falta de transparència, no podem perdre de vista que es tracta d'una activitat legítima, que s'ha dut i es durà a terme, amb independència que estiga o no regulada.

En l'òrbita europea, eixint de la tradició anglosaxona, ja fa anys que institucions internacionals com l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) o el Consell d'Europa han reconegut la conveniència de regular l'activitat dels grups d'interés o lobbies per a aportar transparència a aquesta i han recomanat els Estats a desenvolupar els mecanismes pertinents per a fer-ho.

En eixe sentit, cal reconéixer l'impuls capdavanter dels grups del Botànic, que l'any 2018 varen aprovar la Llei 25/2018 reguladora de l'activitat dels grups d'interés de la Comunitat Valenciana, situant-se d'aquesta forma per davant de la mateixa administració de l'Estat. Amb aquest mandat present, pròximament el Consell aprovarà el decret que permetrà desenvolupar i aplicar l'esmentada llei i els mecanismes de participació, complementaris als ja existents que aquesta articula, com ara el procés de participació prèvia en l'elaboració de normes.

I és que, posar llum en les decisions públiques sempre millora la qualitat democràtica d'una societat, per això cal entendre la regulació de l'activitat d'influència i el desenvolupament d'eines com el registre autonòmic de grups d'interés com un pas més en eixe procés d'enfortiment institucional. Es tracta, a més a més, d'atendre una demanda social i ciutadana creixent pel que fa a la voluntat d'involucrar-se en la formulació de polítiques públiques, i les administracions tenen la responsabilitat de garantir que es puga exercir en igualtat de condicions, de forma reglada i reconeguda, per a evitar que no siguen els mateixos pocs de sempre aquells qui tinguen una capacitat d'influència privilegiada.

Tot i que unes passes per darrere, en l'àmbit estatal podem constatar també l'interés creixent per regular l'activitat d'influència tant en la proposta de modificació del reglament del Congrés presentada recentment, així com en l'avantprojecte de llei de transparència i integritat en les activitats dels grups d'interés impulsat pel Ministeri de Política Territorial i Funció Pública, en la consulta pública del qual hem participat des de l'Oficina de Control de Conflictes d'Interessos (OCCI) de la Generalitat.

La situació actual, amb la posada en marxa dels programes de recuperació i transformació de l'economia que permetran l'arribada dels Fons Europeus resulta idònia i fa més convenient si cal la nostra aposta per la transparència. És, tan sols, una qüestió d'interés.


Antoni Llorente és Secretari Autonòmic de Participació i Transparència|| * Creative Commons que republicamos por su interés
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon