Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Llíria. Vilamarxant....

Opinió
Opinió
Opinió
Opinió
Opinió
Pots buscar

NextGeneration EU amb governança oberta || Cristian VessesLes expectatives dipositades en els fons europeus de recuperació aspiren al canvi de model que ha fet emmalaltir el planeta, i que en bona part es demostrarà com a causant del sorgiment d’aquesta maleïda malaltia, i de futures per la translocació d’organismes pel canvi climàtic. Però si el repte d’aconseguir una gestió i execució àgil i eficient és d’una envergadura proporcional al volum de diners, fer-ho amb transparència i la deguda rendició de comptes no és menor si es vol evitar la desafecció i, sobretot, la frustració
.

Per a trobar el darrer antecedent a una pandèmia cal retrocedir a la grip de 1918, que va ser la més letal del segle XX, i com ara amb gran incertesa a l'inici i en la seua evolució, fins que en esta ocasió la ciència ens ha donat la vacuna per a posar fi a la crisi sanitària, i Europa i els governs de progrés de l'Estat i del Botànic al País Valencià, les receptes per a pal·liar la crisi econòmica i social.

L'equivalent actual amb el que va ser el Pla Marshall per a reconstruir Europa després de la devastació nazi, es denomina NextGeneration EU. Una sort de fons, entre subvencions i préstecs, que arriben als 750.000 milions d'euros (davant els 12.000 milions de dòlars del préstec dels EUA al 1948). Una manera de fer-ne front totalment distinta, tant per la Comissió Europea com pel Govern de l'Estat, respecte a la darrera crisi després de l'esclafit financer de 2007, amb receptes que en aquella etapa van provocar molt de dolor i sofriment sobre persones i famílies treballadores i que va agreujar la desigualtat entre classes i entre països. Unes polítiques que van tindre també com a conseqüència una elevada desafecció i euroescepticisme. Els homes de negre de la Troika ens visitaven per a retallar-nos drets i conquistes socials, i ens portaven a l'austericidi que va fer més cruenta la crisi i va postergar la recuperació, que mai s'ha assolit.

Les expectatives dipositades en els fons europeus de recuperació aspiren al canvi de model que ha fet emmalaltir el planeta, i que en bona part es demostrarà com a causant del sorgiment d'aquesta maleïda malaltia, i de futures per la translocació d'organismes pel canvi climàtic. Però si el repte d'aconseguir una gestió i execució àgil i eficient és d'una envergadura proporcional al volum de diners, fer-ho amb transparència i la deguda rendició de comptes no és menor si es vol evitar la desafecció i, sobretot, la frustració.

Democratització de l'accés als fons NextGeneration EU, i que arriben a l'economia real i que es puga evitar que grans corporacions acaparen el finançament. Fer partícips les xicotetes empreses i ajuntaments, tant de grans ciutats com de zones despoblades. Tot per assegurar una capil·laritat que irrigue l'economia productiva, sent conscients de no crear falses expectatives. I precisament per açò últim, és tan important dissenyar una governança oberta on participen persones expertes, societat civil organitzada, actors socials i tercer sector, amb visió inclusiva, de gènere i jove facilitant per part de l'Administració el seguiment de l'arribada i execució dels projectes finançats amb els fons que haurien de modernitzar l'economia i fer-la més verda i més digital.

Desplegar ara, en el moment precís, les polítiques del Botànic relacionades amb els fons de recuperació per al foment de la participació ciutadana, la rendició de comptes i el control de la influència dels lobbies, junt amb l'aprovació de les mesures d'agilització en el Real Decreto-ley 36/2020, i en el Decret Llei 6/2021 del Consell, ambdós per a la modernització de l'Administració Pública i assegurar l'execució del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, ens posa en millor disposició que cap altre territori de l'Estat per a rebre els fons europeus de recuperació.

Cristian Veses és Sotssecretari de la Consellería de Participació, Trnasparència, Cooperació i Qualitat Democràtica || * publicat primer en Nosaltres La Veu, baix Creative Commons que republiquem pel seu interès

Tags: , , , ,

Publicat per Àgora CT. Associació Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. No es publicaran els comentaris que porten incrustats enllaços, encara que no estiguen complets. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :