Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Llíria. Vilamarxant....

Opinió
Opinió
Opinió
Opinió
Opinió


Suscríbete y recibe las novedades
Correo:

Pots buscar

Riba-roja aprova un Pla contra Incendis forestals cercant el caràcter preventiu intentant evitar focs pròxims a zones habitades

El ple municipal confirma un programa de prevenció contra el foc.

L'Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat el Primer Pla Local d'Incendis Forestals amb l'objectiu de protegir i preservar un total de 1.329 hectàrees de zona forestal i evitar, al mateix temps, possibles focs en les zones habitades del terme municipal. El pla ha sigut confirmat pel ple municipal per l'equip de govern del PSPV com a impulsor i amb el suport del Partit Popular, Ciudadanos, Compromís, Esquerra Unida, Podem Riba-roja Pot i Vox.

El Pla Local de Prevenció d'Incendis Forestal té com a finalitat evitar l'inici dels incendis forestals i en el cas que es produïsquen “es puga minimitzar el màxim possible els efectes i impactes que suposen sobre el medi natural, les persones i els seus béns”. De fet, de les 5.751 hectàrees de les quals consta el terme municipal hi ha 1.329 que són massa forestal i que, a més, en moltes ocasions estan prop d'àrees residencials habitades.

Entre les claus d'aquest pla cal destacar una anàlisi de la situació actual i la seua evolució sobre la problemàtica d'incendis forestals, una zonificació del territori en funció del risc d'incendis, una regulació i conscienciació sobre les pràctiques i activitats que poden provocar incendis, un foment de les actuacions i les labors de conscienciació i informació que minimitzen el risc i una reducció de la vulnerabilitat de les infraestructures i activitats enfront dels possibles incendis.

Aquest programa es completa amb una anàlisi dels mitjans de vigilància i detecció, estableix les actuacions i infraestructures bàsiques per a realitzar les labors de prevenció, aporta les mesures prioritàries en la gestió dels ecosistemes agroforestals, incrementa les oportunitats de control davant un foc forestal, adapta les àrees urbanes més pròximes a zones forestals per a minimitzar els riscos i, finalment, estableix mecanismes de sensibilització i participació ciutadana en la prevenció.

El pla municipal detecta que el 23’2% de la superfície del terme municipal de Riba-roja de Túria està catalogada com a terreny forestal, format principalment per pinars, acompanyats de vegetació arbustiva típica mediterrània, encara que també hi ha uns altres amb predomini de gàrrigues, matolls, vegetació de ribera, altres formacions arbòries i matolls i herbassars mediterranis.   

El programa estableix algunes de les zones i àrees del terme municipal de Riba-roja de Túria més pròximes o a menys de 500 metres de les masses forestals i, per tant, més crítiques en cas d'un possible incendi, com el propi nucli urbà, la urbanització Mas d’Escoto, dos polígons industrials i les urbanitzacions de Masia de Traver, València la Vella, Els Pous, La Llobatera o Camp de Túria.

De fet, es recorden els antecedents d'incendis ocorreguts prop del nucli urbà de Riba-roja de Túria com els dels anys 1993, 1998, l'any 2000 i els anys 2006 i 2009. L'àrea que, finalment, es va cremar en els cinc incendis ocupa una àrea pròxima a les 3’6 hectàrees, especialment per l'absència de tallafocs als voltants que mitiguen o impedeixen una propagació del foc.

El pla alerta sobre algunes de les accions o activitats que, tradicionalment, fan ús del foc com a eina cultural, com és el cas de les cremes agrícoles, les cremes de matoll o altres activitats com la crema de restes de poda, desbrossaments, tals i altres operacions desenvolupades en els horts residencials o en les activitats apícoles. Les cremes es concentren en les èpoques de primavera i tardor.

L'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, destaca la importància de “redactar i posar en marxa un pla d'aquest tipus per primera vegada en el nostre municipi i que servirà per a vertebrar el terme municipal, amb una protecció i salvaguarda de tota la massa forestal existent, però, al mateix temps, posar en marxa tots els instruments per a erradicar qualsevol perill sobre les àrees habitades i construïdes en cas d'un possible incendi o foc”.
Tags: , ,

Publicat per Àgora CT. Associació Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. No es publicaran els comentaris que porten incrustats enllaços, encara que no estiguen complets. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :