Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Riba-roja aprova un Pla contra Incendis forestals cercant el caràcter preventiu intentant evitar focs pròxims a zones habitades

El ple municipal confirma un programa de prevenció contra el foc.

L'Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat el Primer Pla Local d'Incendis Forestals amb l'objectiu de protegir i preservar un total de 1.329 hectàrees de zona forestal i evitar, al mateix temps, possibles focs en les zones habitades del terme municipal. El pla ha sigut confirmat pel ple municipal per l'equip de govern del PSPV com a impulsor i amb el suport del Partit Popular, Ciudadanos, Compromís, Esquerra Unida, Podem Riba-roja Pot i Vox.

El Pla Local de Prevenció d'Incendis Forestal té com a finalitat evitar l'inici dels incendis forestals i en el cas que es produïsquen “es puga minimitzar el màxim possible els efectes i impactes que suposen sobre el medi natural, les persones i els seus béns”. De fet, de les 5.751 hectàrees de les quals consta el terme municipal hi ha 1.329 que són massa forestal i que, a més, en moltes ocasions estan prop d'àrees residencials habitades.

Entre les claus d'aquest pla cal destacar una anàlisi de la situació actual i la seua evolució sobre la problemàtica d'incendis forestals, una zonificació del territori en funció del risc d'incendis, una regulació i conscienciació sobre les pràctiques i activitats que poden provocar incendis, un foment de les actuacions i les labors de conscienciació i informació que minimitzen el risc i una reducció de la vulnerabilitat de les infraestructures i activitats enfront dels possibles incendis.

Aquest programa es completa amb una anàlisi dels mitjans de vigilància i detecció, estableix les actuacions i infraestructures bàsiques per a realitzar les labors de prevenció, aporta les mesures prioritàries en la gestió dels ecosistemes agroforestals, incrementa les oportunitats de control davant un foc forestal, adapta les àrees urbanes més pròximes a zones forestals per a minimitzar els riscos i, finalment, estableix mecanismes de sensibilització i participació ciutadana en la prevenció.

El pla municipal detecta que el 23’2% de la superfície del terme municipal de Riba-roja de Túria està catalogada com a terreny forestal, format principalment per pinars, acompanyats de vegetació arbustiva típica mediterrània, encara que també hi ha uns altres amb predomini de gàrrigues, matolls, vegetació de ribera, altres formacions arbòries i matolls i herbassars mediterranis.   

El programa estableix algunes de les zones i àrees del terme municipal de Riba-roja de Túria més pròximes o a menys de 500 metres de les masses forestals i, per tant, més crítiques en cas d'un possible incendi, com el propi nucli urbà, la urbanització Mas d’Escoto, dos polígons industrials i les urbanitzacions de Masia de Traver, València la Vella, Els Pous, La Llobatera o Camp de Túria.

De fet, es recorden els antecedents d'incendis ocorreguts prop del nucli urbà de Riba-roja de Túria com els dels anys 1993, 1998, l'any 2000 i els anys 2006 i 2009. L'àrea que, finalment, es va cremar en els cinc incendis ocupa una àrea pròxima a les 3’6 hectàrees, especialment per l'absència de tallafocs als voltants que mitiguen o impedeixen una propagació del foc.

El pla alerta sobre algunes de les accions o activitats que, tradicionalment, fan ús del foc com a eina cultural, com és el cas de les cremes agrícoles, les cremes de matoll o altres activitats com la crema de restes de poda, desbrossaments, tals i altres operacions desenvolupades en els horts residencials o en les activitats apícoles. Les cremes es concentren en les èpoques de primavera i tardor.

L'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, destaca la importància de “redactar i posar en marxa un pla d'aquest tipus per primera vegada en el nostre municipi i que servirà per a vertebrar el terme municipal, amb una protecció i salvaguarda de tota la massa forestal existent, però, al mateix temps, posar en marxa tots els instruments per a erradicar qualsevol perill sobre les àrees habitades i construïdes en cas d'un possible incendi o foc”.




Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon